U novostaveb rodinných domů se stane zadržování srážkových vod povinností již od ledna roku 2021. Od tohoto data musí mít každý nově stavěný dům na svém pozemku instalovánu retenční nádrž na záchyt dešťové vody.

S tímto opatřením již počítá nově budovaný developerský projekt rodinných domů v Ostravě-Martinově. Právě zde je nyní u každého ze šestnácti domů ve výstavbě instalována retenční nádrž o objemu 5000 litrů, která v budoucnu zachytí dešťovou vodu, která by byla jinak bez užitku odvedena do kanalizace.

Nově budovaný developerský projekt rodinných domů v Ostravě-Martinově - u každého ze šestnácti domů ve výstavbě je instalována retenční nádrž o objemu 5000 litrů, která v budoucnu zachytí dešťovou vodu, která by byla jinak bez užitku odvedena do kanalizace.


Dodavatelem kvalitních a vysoce odolných retenčních nádrží z polyetylénu pro tento projekt je velkoobchod TZB Gienger s. r. o. Jak nám řekl při návštěvě stavby obchodně-technický zástupce společnosti Gienger, pan Leoš Gela, součástí zdejší dodávky jsou přitom nejen samotné retenční nádrže, ale také veškeré dimenze plastového propojovacího potrubí, kterým je dešťová voda do nádrže přiváděna, či naopak odváděna přepadovým potrubím do přilehlé uliční kanalizace v případě, že se retenční nádrž naplní až po okraj. K sortimentu, který společnost Gienger nabízí pro oblast hospodaření s dešťovou vodou pan Gela dále poznamenává: „Náš obchodní program pro řešení hospodaření s dešťovou vodou je velmi obsáhlý. Zájemcům můžeme nabídnout dodávku jak samostatných nádrží, tak i nádrží vybavených. To znamená, že v případě požadavku zákazníka jsme schopni mu k nádrži dodat i čerpací techniku, propojovací potrubí a veškeré další elementy, které jsou nezbytné pro úspěšnou instalaci a budoucí funkci retenční nádrže.


Jakou retenční nádrž z vašeho sortimentu tento projekt využívá?

Zdejší projekt využívá retenční nádrže od renomovaného německého výrobce firmy Roth. Nádrž má objem 5000 l a je vyrobena z vysoce odolného polyetylénu. Výhodou těchto nádrží je, že jsou pevné, samonosné a také velmi nízké. Díky tomu není nutné kopat hlubokou stavební jámu, což usnadňuje manipulaci s nádrží a tím i instalaci pracovníkům stavby. Další výhodou této nádrže je její mohutné žebrování. To zvyšuje její nosnost a odolnost, takže při správném osazení a instalaci předepsaného poklopu umožňuje její povrch pojezd osobními automobily. Nádrže lze dále dovybavit filtrační jednotkou. Standardně je dodáváme s originálním poklopem, nástavbovým komínkem a přepadovým sifonem.

Nádrže na dešťovou vodu nabízí firma Gienger včetně veškerého instalačního příslušenství.


Zajímá nás, k jakým účelům budou nádrže osazené u zdejších domů sloužit. K tomu pan Gela říká:

„Nádrže osazené u zdejších domů budou sloužit hned k několika účelům. Prvním z nich je, že budou zachytávat vodu z přívalových dešťů, čímž budou účinně bránit zaplavování kanalizace. Zachycenou vodu pak lze následně využívat k závlaze zahrady nebo ke splachování toalet.“


Dokážete případným zájemcům pomoci i s vyřízením dotace na pořízení nádrže?

Umíme a nejen to. Spolupracujeme s celou řadou projekčních kanceláří, které jsou schopny případným zájemcům vyřídit dotaci včetně dodání a instalace nádrže takříkajíc „Na klíč“. Bližší informace mohou případní zájemci získat na webových stránkách www.dotace-info.cz/destovka nebo u odborných poradců společnosti www.gienger.cz.