Není proto divu, že se na trhu objevují systémy, které jsou nejen rychlé, ale přinášejí na staveniště i vyšší bezpečnost. Například stropní prvkové bednění Dokadek 30, stěnové rámové bednění Framax Xlife Plus, bezpečnostní systém Free Falcon nebo například pevná skruž UniKit.

Bednění je základem úspěchu realizace monolitické konstrukce, betonu vtiskne definitivní tvar i povrch. Jen správně vybrané kvalitní bednění ale může dokonale naplnit představy architekta nebo investora o úspěšném a povedeném projektu. Takové bednění dodává například společnost Doka.

Vodorovné konstrukce s pomocí prvkového bednění Dokadek 30

Stavebnicový systém prvkového bednění je navržen pro rychlé obednění velkých ploch pravidelných tvarů. Vysoká rychlost obednění je dána nejen velikostí prvků 3 m2, ale také díky unikátnímu systému montáže ze země, a to i při větších podpěrných výškách stropů. To znamená, že systém přináší na staveniště i vyšší bezpečnost při montáži bednění, protože není nutné se pohybovat po konstrukci. Systém Dokadek přináší i jednodušší logistiku na stavbě, protože prvky lze snadno ručně přenášet či převážet na vozíku, a není tak třeba vytěžovat jeřáb. Díky prvkům pro přímé napojení nosníkového bednění je navíc jednoduché spojit v rámci stavby rychlost systému Dokadek 30 i variabilitu systému Dokaflex. Systém je navíc vybaven kompozitní deskou Xlife s platovým povrchem, a přináší tak do betonu hladký povrch, který lze použít i pro pohledové aplikace.

Stěnové rámové bednění Framax Xlife Plus je ideální pro realizace rozlehlých svislých konstrukcí a to i v pohledové kvalitě betonu. Výhodou je nejen možné využití velkoplošných dílců, ale také jednostranný způsob spínání. Díky použití kónické kotvy s aretací spínací délky je obednění všech potřebných konstrukcí konstantní, rychlé a zejména bezpečné i tam, kde je ztížený přístup k bednění. Systém využívá například společnost Herkul, která s bedněním realizovala dokonce stavby pro vlastní potřebu, jako například box na kamenivo v betonárce společnosti.


Svislé konstrukce s bedněním Framax Xlife Plus

Rychleji a jednodušeji je možné realizovat i svislé konstrukce, a to pomocí systému Framax ­Xlife Plus s jednostranným kotvením. Ekonomická a rychlá montáž je dána zejména díky kotvě bednění, která se dokonale zavádí pouze z jedné strany a nepotřebuje žádné ztracené nebo opotřebitelné díly jako vymezovací trubičky nebo těsnění. Pro přesné a rychlé obednění mluví i nastavitelná délka kotvy, díky níž tloušťka stěn zůstává bez dalších měření konstantní i při dalším nasazení kompletů bednění. Výrazně rychlá je pak samotná instalace kotvy pomocí ráčny.
Malý počet kotevních míst, která jsou umístěná v žebrech uvnitř prvku, navíc přináší elegantní otisk a skladbu. Společně s logickým systémem různě velkých prvků pak zaručuje vždy efektní a uspořádaný průběh spár i efektní uspořádání kotevních otvorů, a to i při kombinaci dílů nastojato a naležato. Bednicí prvky jsou navíc vybaveny nejnovější generací bednicí desky Xlife, která i při výrazně vysokém počtu otáček přináší kvalitní otisk.

Úspěšné stavby se zhusta vyznačují nejen kvalitní a rychlou prací, ale také zajištěním bezpečnosti na staveništi. Jedním ze systémů, které mohou výrazně usnadnit bezpečnou práci je Free Falcon, mobilní prvek osobní ochrany. Ten funguje nejen jako záchyt, ale jako aktivní prvek pro zmírnění následků pádu. 3D náhled na systém je možné získat pomocí aplikace Doka AR-VR (rozšířené reality Doka). Aplikaci je možné stáhnout na stránkách www.doka.cz.


Free Falcon pro maximální bezpečnost

Bezpečnost je na stavbách stále důležitější. Ale bezpečnostní řešení, jako různé úvazy, nesmí omezovat práci. Proto Doka přináší na trh systém Free Falcon, který představuje ideální syntézu bezpečnosti a volnosti pohybu. Samostatně stojící úvaz nepotřebuje žádnou montáž a při nasazení poskytuje svobodu pohybu díky otočnému ramenu s navijákem. Lano je tak neustále nad hlavou pracovníka, ale vždy připraveno zbrzdit případný pád. Při tom se navíc zatáhne prodlužovací rameno a systém přitáhne kotvicí bod blíže. Pád tak změkčí, zbrzdí a následně zastaví. Výhodou je, že systém je možné bez dodatečných prací umístit téměř kamkoliv a je možné ho přemisťovat například pomocí paletového vozíku.

UniKit jako univerzální pevná skruž

Důmyslný modulární systém pro realizaci vysoce únosných skruží představuje Doka UniKit. Systém umožňuje různé varianty nasazení jako příhradový nosník nebo podpěrná konstrukce pro vysoká zatížení. Využít tak lze třeba při realizaci mostů, vysokých konstrukcí nebo například při zajištění bezpečných průjezdních profilů. Snadná montáž je dána nejen systémovou mřížkou, ale také díky využití řady standardních prvků z nájemního skladu Doka. Což v neposlední řadě snižuje cenu systému a zvyšuje užitnost pro stavbu jako takovou. Modularita systému je navíc i výrazným plusem pro logistiku, protože lze celky rozložit na logicky transportovatelné komplety.

Pevná skruž, realizovaná s nasazením systému UniKit je jednoduchou a moderní cestou k vytvoření vysoce únosné podpěrné konstrukce ve formě podpěrných věží nebo příhradového nosníku. Díky modularitě systému a velkému podílu standardních dílů navíc jde i o ekonomicky i logisticky výhodnou skruž. Systém využívá například společnost Aktor Ate při realizaci průjezdných profilů pro přemostění silnice I/57 a trati pro stavbu obchvatu Krnova (na snímku).


Moderní stavba vyžaduje moderní systémy

Společnost Doka nabízí nejen moderní bednicí systémy, ale také řadu podpůrných služeb. Ať už se jedná o servis bednění, poradenství při všech fázích projektu nebo třeba plánování nasazení bednění. Důležité ale je, že Doka je ověřeným profesionálním partnerem při realizaci monolitu. V dnešní době je navíc možné portfolio běžné podpory pro realizaci monolitu snadno rozšířit o online služby, jako například online správu staveniště ­myDoka, online programy pro jednoduchá plánování bednění nebo online obchod shop.doka.com, který nabízí nejen prodej nových a výprodej použitých bednicích systémů, ale i zajištění jejich pronájmu. Pro úspěšnou stavbu je vždy výhodné obrátit se na profesionály, jako je Doka. Odborníci na bednění.