Jako výchozí stroj byla při vývoji použita varianta stereo nakladače Liebherr L 509 Speeder. To znamená, že teleskopický kloubový nakladač má osvědčené stereo řízení a díky výkonnému hydrostatickému pohonu pojezdu dosahuje v sériovém provedení maximální rychlost 38 km/hod. Současně splňuje požadavky emisního předpisu V/Tier 4f.

Místo klasické kinematiky výložníku kolových nakladačů má nový nakladač L 509 Tele výsuvný teleskopický výložník, který při použití paletizačních vidlí dosahuje výšky zdvihu až 4,8 m. Díky teleskopickému výložníku s integrovanou Z-kinematikou může obsluha stroje nakládat kontejnery a nákladní vozidla nebo stohovat přepravovaný materiál. Při práci s paletizačními vidlemi není nutné ruční manévrování, protože inženýři společnosti Liebherr optimalizovali paralelní vedení pro provoz s paletizačními vidlemi.


Zvýšená univerzálnost použití díky teleskopickému výložníku a stereo řízení

Nový teleskopický výložník nabízí výhody s ohledem na výšku zdvihu a na dosah. Stereo řízení Liebherr, osvědčená kombinace kloubového řízení s řízenou zadní nápravou, umožňuje vynikající manévrovatelnost stroje. Aplikace tohoto kombinovaného technického řešení na nový nakladač L 509 Tele činí z tohoto stroje flexibilního partnera. Například v zahradnictví a zemědělství, u komunálních služeb, při zimní údržbě komunikací nebo v recyklačním průmyslu. Na stavbách všeho druhu poslouží jako mnohostranný pomocník, který zvládne bezpečně ovládat i méně zkušená obsluha stroje.

Stejně různorodé jako oblasti použití je také pracovní nářadí, se kterým může nový teleskopický kloubový nakladač Liebherr efektivně pracovat po celý rok. Zemní lopaty, lopaty na lehké materiály, paletizační vidle, lopaty s přidržovačem nebo sněhové radlice jsou pouze několik příkladů.

Pro umožnění rychlé výměny tohoto pracovního nářadí je nakladač L 509 Tele vybaven nově zkonstruovaným hydraulickým rychlovýměnným systémem. Nakladač se vyznačuje vysokou vylamovací silou a také vysokou silou v horní oblasti kinematiky výložníku. Díky své kompaktní konstrukci umožňuje dobrý výhled na každé pracovní vybavení. Připojovací rozměry jsou přitom stejné jako u kolových nakladačů L 506 Compact až L 509 Stereo. To znamená, že provozovatelé mohou dále používat stávající pracovní nářadí těchto strojů i u nakladače L 509 Tele.

Nový teleskopický kloubový nakladač Liebherr L 509 Tele v sobě spojuje výšku zdvihu běžného teleskopického nakladače s překládkovým výkonem klasického kolového nakladače.



Komfortní kabina obsluhy s intuitivním ovládáním

Teleskopický kloubový nakladač L 509 Tele je vybaven jednou z nejprostornějších kabin ve své třídě. Kromě velkého prostoru vyniká uspořádání kabiny svojí přehledností. Zvláštností je výškově nastavitelný 9" dotykový displej, který zobrazuje veškeré informace s dobrou viditelností. Společnost Liebherr modifikovala oblíbenou kabinu stávajících stereo nakladačů pro provoz teleskopického kloubového nakladače. Kabina je tak například navíc vybavena střešním oknem, které umožňuje dobrý výhled na pracovní nářadí a přepravovaný materiál i při vysunutém teleskopickém výložníku.

Funkce teleskopického výložníku lze ovládat pohodlně a intuitivně ovladačem, který je v sériovém vybavení stroje integrován do sedadla obsluhy. Minijoystick na ovladači slouží k teleskopickému vysouvání a zasouvání výložníku a k ovládání hydraulického pracovního nářadí. Pro ještě větší usnadnění práce s teleskopickým výložníkem se nabízí volitelné příslušenství „komfortní ovládání teleskopického výložníku“, zahrnující automatický zpětný pohyb lopaty, programovatelné funkce automatického zvedání a spouštění výložníku a vizualizaci polohy pracovního nářadí na displeji.


Inteligentní hlásič přetížení pro vysoké bezpečnostní požadavky

Zejména při vysunutém teleskopickém výložníku působí na stroj enormní síly podle fyzikálního zákona páky. Proto společnost Liebherr dodává nakladače L 509 Tele sériově vybavené inteligentním hlásičem přetížení, který sestává z omezení momentu zátěže a indikace momentu zátěže na displeji. Tato pomůcka zajišťuje vysokou míru bezpečnosti, protože obsluha stroje je průběžně informována o situaci zatížení a stability teleskopického kloubového nakladače.

V kritickém rozsahu před dosažením meze stability zajistí hlásič přetížení zpomalení pohybů pracovní hydrauliky až do úplného zastavení. Poté lze s teleskopickým výložníkem provádět již jenom pohyby, které opět zlepší stabilitu stroje. Jako dodatečné upozornění je obsluha stroje při překročení maximálního zatížení varována akustickou signalizací a vizuální výstrahou na displeji.

Teleskopický kloubový nakladač L 509 Tele umožňuje díky svému teleskopickému výložníku snadné nakládání větších nákladních automobilů nebo kontejnerů.



Spolehlivý stroj s osvědčenou technologií a s novým vybavením

Pro nový teleskopický kloubový nakladač platí mnoho známých vlastností spolehlivé typové řady stereo nakladačů Liebherr. L 509 Tele má díky stereořízení snížený úhel zalomení a to 30°. Díky tomu při přepravě těžkých břemen zůstává těžiště zachováno uprostřed stroje, což zvyšuje jeho stabilitu. Tlumení ve středovém kloubu vyrovnává nerovnosti terénu stejně jako u stávajících stereo nakladačů L 509 a na nerovném terénu zajišťuje stabilní jízdní vlastnosti.

Praktické tlumení v koncových polohách teleskopického kloubového nakladače se dodává jako volitelné vybavení. Tato funkce umožňuje hladké najetí do koncových poloh teleskopického výložníku. Provozovatelé tím šetří teleskopický kloubový nakladač a snižují působení vibrací na obsluhu stroje. Tlumením v koncových polohách se zvyšuje životnost všech komponent, především však kinematiky výložníku a vestavěného vybavení.


Výkonové parametry teleskopického kloubového nakladače Liebherr L 509 Tele

Přehled výkonových parametrů nového teleskopického kloubového nakladače L 509 Tele ve standardním provedení:
•    Překlopné zatížení v zalomení: 3 800 kg
•    Objem lopaty: 0,9 m³
•    Provozní hmotnost: 7 000 kg
•    Max. výška zdvihu paletizačních vidlí: 4 800 mm
•    Výkon motoru (ISO 14396): 54 kW / 73 PS

Emisní hodnoty spalinových plynů nedosahují limitů stanovených pro stupeň V/Tier 4f.