Stavitelé se museli při budování sídliště postavit čelem nelehké výzvě. Vytvořit bydlení pro mnoho lidí na malém prostoru, zohlednit parkovací místa a zachovat zdejší obchod. Výšková stavba by se do zástavby s klasickými rodinnými domy příliš nehodila. Norský architekt Sevrin Gjerde se ve spolupráci s kolegou Daigou Ishii popasoval se zadáním brilantně. S jasně danými hranicemi mu nepřipadalo tak těžké najít vhodné řešení. „Vytvořili jsme nejdříve malý kopec jako místo pro budoucí barevné domky. Ty pak dostaly například nebesky modrou nebo cihlově červenou barvu, aby tak ideálně zapadly do okolí,“ říká Gjerde, který se chtěl v dětství stát pilotem letadla. Nakonec však jeho kroky vedly jiným směrem a věnuje se architektuře.


Architektura zvítězila

Branže, které se Sevrin Gjerde nyní věnuje, mu byla souzená. Ukázalo se to již v jeho dvanácti letech na základě testu předpokladů pro různá povolání. Z výsledného doporučení pro studium architektury byl však nejprve rozpačitý a nedovedl si představit, co ho čeká. „Když jsem řešil, na kterou univerzitu se hlásit, řekl mi kamarád z kapely, abych se s ním přihlásil na fakultu architektury a mohli jsme tak spolu hrát dál. A tak jsem šel…“ vzpomíná s úsměvem Gjerde, který kromě Norska absolvoval i školy ve Švédsku nebo Španělsku. Odtud pak zamířil zpátky do své domoviny. Tady nyní přednáší i na své alma mater, technicko-přírodovědecké univerzitě. „Vysvětluji rád studentům, co obnáší práce architekta. Někdy o ní mají mladí lidé zkreslené představy, ale velkou radost mám z jejich inovativních myšlenek,“ prozrazuje.

Trondheim v Norsku se může pochlubit jedinečným sídlištěm na kopci Josefinesvingen. Třiadvacet domů zde získalo barevnou fasádu z hliníku značky PREFA.

 

V hlavní roli hliník

Na trondheimském sídlišti se podařilo vytvořit co největší soulad s okolním prostředím. Novostavby se přibližují vzhledu ostatním domům, je však znát, že jsou moderní a jiné. Svou barvou se podobají typickým stavbám v norském městě. „Barvy jsme zvolili záměrně. Díky využitému materiálu ale vypadají velice futuristicky,“ popisuje architekt. Jako fasáda i plášť střešní konstrukce posloužily hliníkové plechy. V tom je hlavní rozdíl od okolních dřevěných domů. S měnícím se obdobím nebo denní dobou se mění i světlo, které moderní fasáda odráží. „Je to jako jedno velké zrcadlo, které je krásné, ale vždy proměnlivé. Velice se mi líbí červené odlesky, když zapadá slunce,“ říká Gjerde.

Využitá falcovaná krytina Prefalz byla jasnou variantou. Splňuje vše, co bylo při stavbě potřeba. V Norsku šlo o první velkou realizaci stavby s výrobky PREFA. Šéf pokrývačů Dag-Arne Gundersen se práce zhostil skvěle. Se svými zaměstnanci se věnoval fasádám a střechám třiadvaceti domů během celého roku. Jak ale vzpomíná, práce to byla občas nelehká. Počasí na severu bývá drsné a času nebylo nazbyt. „Často jsme pracovali pod umělým osvětlením, byla velká zima a dlouho také sníh. Hliníkové svitkové pásy Prefalz nám ale naštěstí ulehčily práci. Manipulovalo se s nimi výborně,“ chválí Gundersen.

Trondheim v Norsku se může pochlubit jedinečným sídlištěm na kopci Josefinesvingen. Třiadvacet domů zde získalo barevnou fasádu z hliníku značky PREFA.


O projektu:

Název projektu: Bør Hill

Země: Norsko

Objekt, místo: sídliště Josefinesvingen, Trondheim

Typ stavby: novostavba

Architekti: Agraff Architektur, Arch. Sevrin Gjerde

Realizace: Meisterblikk AS

Typ střechy: Prefalz

Barva střechy: 5 zvláštních barev na přání

Typ fasády: Prefalz

Barva fasády: 5 zvláštních barev na přání

FOTOGRAFIE:   Croce & WIR