Je skutečně těžké pochopit, že kvůli shromažďování velkého počtu lidí je zakázáno parkování v turisticky vyhledávaných oblastech, ale je dovoleno před super a hypermarkety. Není také povolena návštěva kadeřnictví, nicméně vousy svým psím mazlíčkům přikrátit v psích salonech krásy můžete. Či dříve než autosalony, které denně navštíví pár lidí, otevřou hobby markety, kam se nahrnou stovky milovníků kvetoucích muškátů.

S další nesmyslnou úpravou zákona nyní přichází ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová. Tímto nesmyslem je znemožnění výpovědi nájemci z nájmu z důvodu jeho neplacení v období nouzového stavu, ať již se jedná o bytové či nebytové prostory, přičemž nájemce musí pronajímateli zaplatit celé dlužné nájemné nejpozději do konce letošního roku.

Nesmyslnost tohoto opatření je tak velká, že už snad ani větší být nemůže a v konečném důsledku může vážně poškodit jak nájemce, tak i pronajímatele. Odklad plateb za dlužné nájemné totiž pro nájemce nic neřeší, a právě naopak jej vhání v budoucnu do neřešitelné situace. Proto pokud nájemce přijde o zaměstnání a tedy i příjmy, měl by ve světle svých závazků ihned kontaktovat pronajímatele a jednat s ním o okamžitém snížení nebo výpovědi z nájmu. V případě jeho liknavého jednání totiž hrozí, že nesežene-li urychleně adekvátní zaměstnání, bude se jeho ekonomická situace dále zhoršovat a dlužné nájemné bude narůstat. Nakonec zjistí, že jeho dluh vůči pronajímateli narostl do nezvladatelných výšin a vše skončí soudem, exekucí a soudním vystěhováním.

Chápeme samozřejmě PR snahy vlády vytvořit v určité části veřejnosti dojem, jak se o ni starají, jak za ni bojují a nenechají nikoho padnout. Nicméně v tomto případě, pokud nedokáže pomoci občanům, kteří přišli o práci vlivem jejích opatření formou přímé finanční podpory na bydlení, neměla by přenášet důsledky svých rozhodnutí na jinou část populace.

Ivo Románek