Rozlehlé apartmánové domy vyrostly takřka bezprostředně u Cesty Svobody a v těsné blízkosti železniční stanice z Popradu a pozemní dráhy na Hrebienok. Jsou tak pohodlně dostupné nejenom pro nové majitele luxusních, plně vybavených apartmánů, ale i pro sezónní hosty, turisty, kteří se zde jen ubytují a chtějí po okolí cestovat stylově, lanovkou nebo železnicí. Apartmánový komplex krom toho nabízí rozsáhlé gastronomické a sportovní zázemí nejenom pro turisty, ale i pro místní obyvatele. Mezi mnohými dodavateli technologií byla i společnost Viega se svými předstěnovými systémy a rozvody vody.

Hrebienok Resort vyrostl částečně na zelené louce a částečně na pozemku nedokončeného a zchátralého domu kultury. Sestává ze dvou apartmánových domů. První byl dokončen v roce 2016 a disponuje 74 apartmány na celkem 4 poschodích. Druhý, jehož výstavba probíhala od roku 2017 a který je v provozu od letošního srpna, nabízí 137 apartmánů. Oba domy mají jednotný styl, který umocňuje kombinace použitých přírodních a moderních stavebních materiálů, kterým dominuje dřevo, kámen a sklo.

Celková ubytovací kapacita obou apartmánových domů s nonstop recepcí dosahuje 1000 lůžek. Proto musely být již ve fázi projektu řešeny i parkovací kapacity. Ty jsou soustředěny převážně do dvou resp. tří podzemních podlaží a čítají na 400 míst. Venkovní plochy nabídnou 80 parkovacích stání. Na poměry Vysokých Tater je toto řešení velmi progresivní a mělo by se do budoucna stát místním standardem.

Kromě apartmánů je v obou budovách k dispozici široké zázemí gastronomických služeb (cukrárna Eliška, restaurace Soul, Slovenská restaurace, pizzerie Košiarik, palačinkárna, kavárna, vinárna, pivárna, prodejna potravin a lahůdek). Nechybí ani sportovní zázemí s řadou obchodů s luxusními obchodními značkami včetně půjčovny sportovních potřeb a ski servisu. Součástí resortu je i rozsáhlé fitness a wellness centrum vč. venkovního bazénu.

Výstavbu komplexu realizovala společnost Hrebienok Resort s.r.o. s dílčími subdodávkami TZB, interiérů a vybavení. Pro investora bylo klíčové ohlídání nadstandardní kvality materiálů, práce a termínů realizace. I toto byl jeden z důvodů dodávky systémů Viega.

Mezi neviditelné, ale přitom všudypřítomné prvky patří splachovací technika pro WC. V prvním apartmánovém domě bylo instalováno celkem 116 kusů předstěnových prvků Viega Eco Plus, a to včetně ovládacích tlačítek v neutrální bílé barvě (alpská bílá). Prvky Eco Plus vynikají především bezproblémovou instalací díky stabilní, samonosné a nastavitelné rámové konstrukci. Koncovým uživatelům nabízí pohodlné a spolehlivé ovládání, tichý provoz, úspornou spotřebu vody a možnost individualizace v podobě výběru ovládacích desek v několika designových a materiálových variacích.

 

V druhém apartmánovém domě komplexu Hrebienok Resort byly na 3. a 4. podlaží realizovány kompletní rozvody pitné vody v systému vícevrstvých trubek Viega Smartpress. Ten garantuje malé tlakové ztráty a optimalizovaný průtok. Všechny spojky Viega Smartpress jsou totiž bez těsnicího O-kroužku. Odpadá tak pracné kalibrování, ale i možnost poškození těsnění během instalace či náchylnost k provoznímu znečištění (zanášení). Vícevrstvé trubky Viega Smartpress jsou tvořeny vnitřní trubkou PE-Xc, hliníkovou tvarově stabilní vrstvou a vnějším opláštěním PE-Xc. Vzájemné spojení se provádí lisovacími spojkami, které mají patentovanou SC-Contur, díky které jsou omylem neslisované spoje na první pohled viditelné. Dalšími charakteristickými rysy Viega Smartpress je velká ohebnost při instalaci a přitom vysoká odolnost vůči zlomu (úspora spojek, snadná montáž ve stísněných podmínkách) a provozní tvarová stálost. V rámci projektu Hrebienok Resort byl systém Smartpress použit také pro kompletní rozvody pitné vody v kuchyňském zázemí a rovněž v celém komplexu fitness a wellness, který zahrnuje několik druhů saun, vířivek a venkovní bazén.

Hrebienok Resort vytváří dojem nové vstupní brány Vysokých Tater a je nedílnou součástí nového pojetí urbanismu slovenských velehor, které ve srovnání s ostatními turistickými destinacemi trochu zaostávalo. Odráží současné trendy a požadavky moderní vysokohorské architektury. Pro zaručení částečné soběstačnosti provozu komplexu a trvalé udržitelnosti je v blízkých plánech investora ještě dobudovat na ploché střeše druhého apartmánového domu výkonné solární panely.

Více informací na www.viega.sk a www.hrebienok-resort.sk