Nové rodinné domy s malou potřebou tepla na vytápění jsou současným trendem. S klesající spotřebou tepla se zvyšuje i zájem o tepelná čerpadla vzduch-vzduch. Původní účel klimatizace ochlazovat přehřáté prostředí a upravovat kvalitu vzduchu byl rozšířen o vytápění tím, že se zjednodušeně řečeno otočí tok tepelné energie z vnitřku ven na zvenku dovnitř. Komfort vnitřního prostředí závisí na technické úrovni. Nejlepší výrobky jsou nejen tiché, ale také automaticky směrováním proudu vzduchu provětrávají i nejvzdálenější kouty místnosti a působí i bez průvanu, neboť proud vzduchu směřují do místa, kde v místnosti není člověk.

Letní horka v poslední době přinesla další důvod pro pořízení tepelného čerpadla, původně využívaného jen jako zdroj tepla. „Je to jednoduché a vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou! S tepelným čerpadlem vyřešíte zároveň topení i chlazení vašeho domu. Nemusíte pořizovat zvlášť topení a klimatizaci, ale získáte zařízení 2 v 1,“ říká Ing. Lubomír Kuchynka ze společnosti AC Heating.

Nové požadavky na budovy od ledna 2020

„Všechny novostavby realizované po 1. 1. 2020 musí splňovat podmínky pro zařazení do kategorie tzv. budov s téměř nulovou spotřebou energie, což samozřejmě vyvolává otázky, co bude jinak. Studie prokázala, že i po roce 2020 lze s elektrickým vytápěním splnit kritéria kladená platnou legislativou. Objektivně bude vyžadován vyšší podíl OZE – např. instalace střešní FVE – na druhou stranu lze dnes už i na tyto systémy využít některou ze státních dotací,“ říká Miroslav Petr ze společnosti Fenix, českého výrobce. Více na: www.forarch.cz.

Energeticky úsporná řešení od ČEZ: Fotovoltaika s bateriemi, elektromobil nebo EPC projekty

Jak komplexně řešit energetické úspory ve vašem domě nebo jak zabránit úniku energií z budov? Návštěvníci FOR ARCH se seznámí například s fotovoltaikou na střechu s ukládáním do baterie nebo s energeticky úspornými řešeními pro budovy jako je Rudolfinum nebo Národní divadlo, realizovanými formou EPC projektů.