Vznětové motory efektivně využívajícími pohonné hmoty, hydraulické systémy load sensing, prostorné kabiny a jedinečné ovládání pomocí joysticku – to je nová generace minirýpadel. Hlavním cílem při konstrukci strojů bylo nabídnout maximální možnou užitnou hodnotu díky nadprůměrnému výkonu, snadnému ovládání i údržbě a v neposlední řadě díky nízkým provozním nákladům.

Malí pomocníci

Mezi těmi nejmenšími stroji představuje Caterpillar hned pět nových modelů. Jsou to řady Cat 301.5, Cat 301.6, Cat 301.7 CR, Cat 301.8 a Cat 302 CR. Nová generace minirýpadel Cat si klade za cíl přiblížit tyto stroje standardům běžným v kategoriích větších strojů a to jak po stránce výkonu, tak především ovládáním.

Ovládací prvky jsou konstruovány pro intuitivní práci. Informace o stroji jsou přehledně zobrazovány na novém LCD monitoru. Praktický ovladač v podobě kolečka umožňuje nekomplikovanou práci s monitorem. Exkluzivním rysem této generace minirýpadel je sériově dodávané ovládáníní pomocí joysticku Cat. Řidič může kdykoli stisknutím tlačítka přejít z běžného řízení pákou/pedály na levý joystick, kterým lze stroj ovládat pohodlněji a přesněji.

Podpěrný štít rozšiřuje možnosti využití minirýpadel na zemní práce, jako je zasypávání, zpětný zához a odsouvání. Zvlášť je třeba zdůraznit velkou dráhu zdvihu štítu pod a nad základní rovinu i plovoucí funkci a již zmíněné řízení joystickem. Co se týče konstrukčního provedení rámů, výložníku a násady, nové ministroje se řídí základními principy větších rýpadel Cat, a nabízejí tedy dokonalé předpoklady pro dlouhou životnost.

Cat 301.8 - exteriér


Těžká váha mezi ministroji

Vedle minirýpadel v kategorii do dvou tun se představuje i řada větších strojů, modely Cat 307.5, Cat 308 CR, Cat 309 CR a Cat 310

K prioritám při vývoji nových patřily mimo jiné pohodlí a bezpečí řidiče. Kabina všech čtyř strojů je utěsněná a přetlaková, aby bylo možné interiér udržovat v maximálně bezprašném stavu. Dosavadní klimatizace byla nahrazena výkonným klimatizačním zařízením. Odpružené sedadlo a automatický bezpečnostní pás se širokými popruhy i nastavitelné opěrky zápěstí na řídicích konzolách jsou nyní součástí standardní výbavy.

Velké přední okno lze zcela vyklopit nahoru. Velké skleněné plochy po stranách kabiny a na její zádi zajišťují společně se střešním okénkem optimální výhled. Dále pomáhá záďová kamera s obrazem na multifunkčním monitoru, i zde nalezneme sériově dodávané řízení pomocí joysticku Cat. Ke standardní výbavě patří také automatický dvoustupňový pohon pojezdu včetně tempomatu.

Bezpečnost řidiče na jeho pracovišti zajišťují ochrana obsluhy v případě převrácení (ROPS) a ochranný rám. Všechny ovládací prvky jsou zajištěny hydraulickým zámkem a pracovní prostor před strojem osvětlují halogenové světlomety se silným světlem na výložníku. Viditelnost dále zlepšují volitelné LED světlomety vpředu a vzadu. Minirýpadla, která se snadno přepravují, je možné podle předpisů zabezpečit kotevními oky na rámu podvozku.

Cat 309


Prémiová výbava

Minirýpadla nové generace jednotně disponují efektivním hydraulickým systémem load sensing, který šetří pohonné hmoty a má elektronicky regulované axiální pístové čerpadlo s proměnným objemem, jehož velký průtok oleje zaručuje rychlé pracovní cykly. Vysoký systémový tlak generuje působivou zvedací, výkopovou a hnací sílu. Pomocí přídavného hydraulického systému rýpadla Cat 309 s vysokým průtokem lze zvlášť účinně využívat sofistikovaná hydromechanická přídavná zařízení.

Pro zvýšení univerzálnosti použití je z výroby instalován kombinovaný jednocestný/obousměrný přídavný hydraulický systém s funkcí konstantního tlaku. Příslušná vedení jsou vybavena rychlospojkami. Volitelně jsou k dispozici manuálně nebo hydraulický ovládané rychloupínací nástavce. Pokud je vyžadována zvláštní přesnost, například v bezprostřední blízkosti zásobovacích zařízení, je navíc možné pracovat v režimu výškové lopaty. K tomu jsou stejnou měrou vhodné lopaty s uchycením pomocí čepu nebo rychloupínáku.

Nové ministroje se řídí základními principy větších rýpadel Cat, a nabízí tedy dokonalé předpoklady pro dlouhou životnost. Po otevření postranních dveří jsou všechny body rutinní údržby pohodlně přístupné ze země. Robustní boční panely jsou vyrobeny z pevného plechu s prolisy a mohou být v případě potřeby snadno vyměněny.

Caterpillar přepisuje pravidla, nové ministroje vystupují ze stínu svých větších sourozenců.