Počet návštěvníků poprvé v historii překročil 10 tisíc. Výstavní plocha se rovněž rozšířila a počet vystavovatelů vzrostl o 5 %. Všichni, kteří vážili cestu na výstavu, mohli spatřit nabídku přes 350 firem, ale i sdružení a dalších subjektů, jejichž činnost je s oborem vodovodů a kanalizací spjata.

„Výstava VOD-KA je pro náš obor velmi důležitá. Mohou se zde na jednom místě sejít odborníci, a to nejen vodohospodáři, diskutovat o problémech oboru a vyměnit si zkušenosti pro řešení případných problémů. Získají zde přehled o nových výrobcích pro vodárenství a mohou je hned uplatnit ve svých společnostech. To, že je výstava nejen důležitá, ale i zajímavá pro obor, nám dokládají i statistická čísla,“ zhodnotil význam mezinárodní výstavy předseda představenstva SOVAK ČR, Miroslav Vostrý. Velký zájem vzbudily i odborné přednášky v doprovodném programu.

 

Obor vyžaduje kvalifikované pracovníky

Nejen s novými, někdy až převratnými technologiemi se mohli návštěvníci setkat. Zajímavou novinkou na letošní výstavě byla JOB-KA – tedy trh práce, kde se propojila nabídka volných pracovních míst s poptávkou.

Obor se již delší dobu potýká s nedostatkem především kvalifikovaných pracovníků. Nové legislativní i technologické požadavky na odbornost zaměstnanců v oboru vodovodů a kanalizací neustále zvyšují požadavky na odbornou vybavenost zaměstnanců. Proto pořadatel i organizátor přišli s nápadem vytvořit v rámci výstavy jakési tržní místo, které by propojovalo nabídku a poptávku pracovních příležitostí, brigád, stáží a trainee programů ve vodohospodářském sektoru.

Své studijní programy představily dvě vysoké školy, pracovní nabídky prezentovalo 25 vodárenských firem. Případní zájemci pak mohli své možnosti uplatnění konzultovat přímo se zástupci firem v místě jejich konzultačních nebo výstavních stánků.

 

„JOB-KA je prvním pokusem zareagovat na poměry ve vodohospodářském sektoru, kdy se nám nedostává odborníků. Tento obor je potřeba zatraktivnit,“ konstatoval ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Oldřich Vlasák.

SOVAK i Exponex, tedy pořadatele a organizátora výstavy překvapil zájem o JOB-KA především ze strany odborných středních a vysokých škol. „Hodně jsme se naučili. Naším záměrem bylo oslovit mladé lidi, proto jsme využili komunikačních kanálů, které využívají nejvíce. Komunikovali jsme prostřednictvím sociálních sítí FB, instagram, twitter a podobně,“ upozornil Aleš Pohl, jednatel společnosti Exponex, s. r. o.

Expozici JOB-KA navštívil i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Jsme rádi, že se pan ministr zajímal i o tuto novinku a o její existenci se vyjádřil pochvalně. Všichni návštěvníci VOD-KA 2019 se mohli přesvědčit, že nové technologie jsou velmi sofistikované. Mladí zájemci z řad studentů určitě poznali, že obor bude pro ně atraktivní a věřím, že v nich vzbudil zájem,“ dodal Oldřich Vlasák. Podle něj je hlavním úkolem zajistit pro obyvatele vodu. „I v tom je náš obor perspektivní. Myslím, že letošní VOD-KA potvrdila, že má punc nejprestižnější vodárenské výstavy v bývalém Československu,“ uzavřel Oldřich Vlasák.