Společnost VEKA, která se zaměřuje na výrobu plastových okenních a dveřních profilů, a její obchodní partner OKNOTHERM spol. s. r. o., definovali čtyři klíčové rady, podle kterých může každý vybrat kvalitní a vizuálně pěkné okno.
Zákazníci často při výběru okna i dveří zapomínají, že pravidlo „za málo peněz hodně muziky“ zde rozhodně neplatí. Okna a dveře vybaveny kvalitními komponenty ani nemůžou představovat nejlevnější položku v rozpočtu výstavby domu či rekonstrukce. Na druhou stranu, kvalitní okna vám při správném servisu vydrží bez problémů i 30 let! Jak tedy při výběru kvalitních a na pohled krásných oken postupovat? Máme pro vás 4 tipy:

1. Nešetřete na okenním profilu…
Na trhu se objevují desítky výrobců plastových profilů, mezi kterými výrobci oken volí a následně z nich vyrábí svá plastová okna. Pozor na fakt, že ne všechny plastové profily se vyrábějí jen z vysoce kvalitního granulátu. Jelikož jsou v současné době plastová okna čím dál větší a těžší, je nutné dodávat plastová okna pouze v profilech třídy „A“. „Tato nevyšší třída podle normy EN 12608 ukládá výrobcům vyrábět profilové systémy, u kterých je tloušťka stěny 3,0 mm. Řada měření ukázala, že pevnost rohů u profilů třídy B je v porovnání s A třídou nižší o 15 až 25 %. Pevnost rohového spoje u svařených rámů a křídel je přitom jednou z nejdůležitějších vlastností pro stabilitu a životnost plastových oken,“ vysvětluje Milan Klepsa ze společnosti VEKA, která patří mezi přední světové výrobce profilových systémů pro plastová okna a dveře.

2. …ani na těsnění
Většina lidí již ví, že je důležité u výběru okna dbát na tepelněizolační vlastnosti, které jsou definovány hodnotou Uw (izolační schopnost okna) a Uf (izolační schopnost okenního rámu). Často se ovšem zapomíná na fakt, že tepelněizolační i jiné schopnosti okna jsou výrazně ovlivněny těsněním. Proto odborníci doporučují ptát se při výběru okna výhradně po produktech s tzv. středovým těsněním. Jedná se o třetí okenní těsnění, které je skryto v prostoru mezi křídlem a rámem okna. Tento prostor rozděluje na chladnou a teplou část. K čemu je dobré středové těsnění? „Představuje obrovskou výhodu pro okna, která mají být osazena v obyvatelných místnostech rodinných domů. Středové těsnění zajišťuje oknům lepší tepelněizolační vlastnosti, lépe tlumí hluk a rovněž lépe utěsní křídlo k rámu. Má především zásadní vliv na to, zda se vám nová okna budou, nebo nebudou rosit,“ vysvětluje Ing. Jiří Stříbrný, výkonný ředitel společnosti OKNOTHERM spol. s.r.o.

3. Trvejte na uzavřených výztuhách v rámu oken
Velice důležitou součástí, která spoluutváří konstrukci celého rámu i křídla okna, je výztuha. Vzhledem k tomu, že při dodání okna či dveří je výztuha schována uvnitř a není vidět, někteří neseriózní výrobci tuto součást mohou šidit. Mohou se rovněž objevovat výztuhy z jiného materiálu než ze standardní tloušťky ocelové výztuhy nebo ve zkrácené podobě (tedy nikoliv po obvodu celého rámu a křídla). Především z důvodu úspory na materiálu využívá většina výrobců otevřenou výztuhu, ovšem jen uzavřená výztuha vylepšuje konstrukční stabilitu okna.

Povrchová úprava VEKA SPECTRAL


4. Nesmiřte se s tradiční bílou barvou plastových oken

Máte moderní barevnou fasádu, do které by ideálně pasovala okna v jiném než tradičně bílém provedení? Pak má VEKA ideální řešení právě pro váš projekt. „Trend minulých let volá po barevné různorodosti a v kurzu jsou obzvlášť elegantní matné tóny tmavších odstínů. Proto jsme vyvinuli VEKA SPECTRAL – zcela novou technologii povrchové úpravy v široké škále barev. Jedná se o speciálně tvrzenou povrchovou úpravu odolnou proti poškrábání a otěru, která navíc dodává plastovému oknu působivý design,“ říká Milan Klepsa a dodává: „Na českém trhu od minulého roku nabízíme antracitovou, matnou okenní šedou a odstín hnědé zvaný umbra, ovšem letos naši nabídku ještě rozšíříme. Do konce roku 2018 představíme VEKA SPECTRAL v 6 dalších barevných odstínech: uhlově černé, vínově červené, ocelově modré, krémově bílé a jedlově i tmavě zelené.“