Predikce vývoje Sdružení EPS ČR na letošní rok, která předpovídala opětovný návrat k pozitivnímu vývoji, se tedy bezezbytku naplnila.

Loňský historický pokles spotřeby polystyrenu v ČR sdružení vysvětlovalo finanční recesí a zdlouhavým startem projektu Zelená úsporám, v jehož důsledku došlo k odložení mnoha stavebních investic. Avšak prognóza Ing. Pavla Zemene, předsedy Sdružení EPS v ČR a člena řídícího výboru EUMEPS, předpokládala na letošní rok návrat k výraznému nárůstu. Aktuální data o spotřebě EPS tento předpoklad zcela potvrdila. „Negativní trend ve spotřebě pěnového polystyrenu lze označit za pouze krátkodobý jev, zapříčiněný momentálními okolnostmi. V dlouhodobém horizontu předpokládáme pozitivní vývoj,“ uvádí Pavel Zemene.

V porovnání s ostatními zeměmi si Česká republika stabilně udržuje pátou pozici v EU před lidnatějšími zeměmi, jako například Španělsko či Rumunsko. Nejvyšší nárůst spotřeby EPS za uplynulých pět měsíců vykazovalo Finsko. Jeho hodnota růstu přesahuje 50 %. Mezi země s přírůstkem větším než 20 % se zařadilo Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Naopak největší pokles spotřeby EPS zaznamenalo Rakousko, Nizozemsko, Bulharsko a Belgie, a to o více než 10 %. „Celkově však očekáváme nárůst letošní spotřeby EPS minimálně na úrovni rekordního roku 2008,“ doplňuje Pavel Zemene.