To se týká i stavebnictví, kterému nyní nahrává prozatímní teplá zima. Nicméně řada firem i výrobců stavebních hmot směřuje do tohoto období spíše provádění organizačních změn, technologických a technických školení, dokončení strategických plánů či zvažování své účasti na odborných výstavách.

V letošním roce se jich v ČR i v zahraničí uskuteční hned několik. Již tradiční první výstavou v roce je ostravská Infotherma. Její  25. pokračování se uskuteční na ostravském výstavišti Černá Louka ve dnech 22. 1. – 25. 1. 2018. Výstava si za toto období vydobyla pozici největší regionální stavební výstavy a její návštěvnost je již tradičně velmi vysoká. Letos je zaměřena na využití alternativních zdrojů energií.

Příznivci dřevostaveb si přijdou na své ve dnech 1. - 4. 2. 2018, kdy se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční stejnojmenná výstava Dřevostavby.

Na přelomu února a března, konkrétně ve dnech 27. 2. – 2. 3. 2018 proběhne výstava vytápění, klimatizace, měřicí, ventilační a sanitární techniky Aquatherm Praha. Dějištěm výstavy je výstaviště v pražských Letňanech.


Elektrikářům a dodavatelům energetických či elektronických systémů patří termín 20. - 23. 3. 2018. To se uskuteční  26. pokračování Mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení s názvem AMPER. Místem konání se stane Výstaviště Brno.

Jednou za dva roky se koná také odborná výstava se zaměřením na výplně stavebních otvorů s názvem FENSTERBAU FRONTALE na výstavišti v německém Norimberku. Také letos zde své novinky představí řada výrobců oken, dveří, garážových vrat či hliníkových fasádních systémů. Výstava bude zahájena 21. 3. 2018 a skončí 24. 3. 2018.

Dny 25. 4. – 28. 4. 2018 se ponesou ve znamení brněnských Stavebních veletrhů. Uvidíme, zdali se organizátorům výstavy podaří zvýšit počet vystavovatelů i návštěvníků a vrátit jí tak alespoň částečně původní lesk a prestiž.

Krátce po polovině září se uskuteční na výstavišti v pražských Letňanech dnes již svým rozsahem, obsazením i návštěvností největší stavební výstava v ČR - FOR ARCH 2018. Výstava je orientována zejména na koncové stavitele rodinných domů. Termín jejího konání je ve dnech 18. 9. - 22. 9. 2018.

Poslední velkou odbornou akcí bude tradiční Silniční konference. Ta se zabývá problematikou dopravních staveb a proběhne ve třetím říjnovém týdnu. Schází se zde každoročně kompletní sestava investorů i firem působících v tomto oboru, aby probrali úskalí i další možnosti rozvoje naší silniční a dálniční sítě.

Samozřejmě se v průběhu roku koná i řada menších výstav regionálního významu. Nicméně hlavní pozornost odborné veřejnosti se bezesporu soustředí na akce ve výše uvedených termínech.