Dnes se tak ceny bytů v nejrůznějších pražských lokalitách pohybují na úrovni 80 – 95 tis. Kč za 1 m2 podlahové plochy bytu. To znamená, že mladý pár či začínající rodina by si měla připravit 4,5 – 5 mil. Kč na byt o rozloze 50 m2.

Lze jen stěží předpokládat, že mladí lidé se začínající pracovní kariérou, ženou na mateřské a mizivými úsporami se budou hnát do hypoték na 40 let a platit ceny, které se pohybují nejen mimo jakékoliv jejich možnosti, ale také mimo onen oblíbený obchodní příměr kterým je: poměr cena – výkon. Růstu cen bytů neodpovídá ani růst mezd (letos o cca 6 %, byty zdražily o 70 - 80 %) ani růst ekonomiky (cca 4,5 %).

Ti,  kteří se nad danou situací racionálně zamýšlí, dávají na misky vah dvě věci. Buď bydlet poblíž centra Prahy v malém předraženém bytě, nebo si najít lokalitu alespoň se základní občanskou vybaveností (základní škola, zdravotnické zařízení, sportoviště apod.), dostupností hlavního města a postavit si zde za stejnou cenu mnohem prostornější rodinný dům. I při dnešních cenách pozemků, ve své podstatě stagnujících cenách stavebních prací a materiálů lze předpokládat, že za 9 – 10 mil. Kč běžně postaví rodinný dům s podlahovou plochou 150 m2. Jak vidno, rozdíl mezi cenou bytu v Praze a domem v jejím širším okolí může být při současných cenách za podlahovou plochu až třetinový. I to je důvodem, proč meziroční nárůst nově postavených bytů v rodinných domech v roce 2017 činí 15 %.