Rozdělení klimatizací HITACHI
Všechny klimatizace HITACHI dokážou pracovat v chladicím i topném režimu, takže mohou sloužit celoročně. Zároveň řídí svůj výkon změnou otáček kompresorů, čímž je dosaženo vynikající účinnosti a většího komfortu uvnitř budovy.

Split jednotky
Split jednotky se používají ke klimatizaci místností a vnitřních prostor menšího rozsahu, např. bytů, rodinných domů, vrátnic apod. Ke každé vnitřní jednotce náleží jedna venkovní jednotka, která je připojena chladivovým potrubím. Mezi split jednotky patří také řada Monozone, kde venkovní jednotku je možné spárovat se stejnými modely vnitřních jednotek jako pro řadu Multizone. Výhodou split jednotek je možnost nezávislého řízení každé jednotky a nižší pořizovací náklady. Hitachi nabízí vnitřní jednotky nástěnné, kazetové, parapetní, ale také pro aplikaci do VZT potrubí.
Zvláštní pozornost si zaslouží jednotka s označením Perfomance, která je jednou z nejtišších na trhu a nabízí nejnižší spotřebu ve stand-by módu.

Multisplit jednotky
K jedné venkovní jednotce je napojena skupina 2 až 6 vnitřních jednotek, které mohou být regulovány individuálně. Každá vnitřní jednotka je napojena samostatným chladivovým potrubím přímo do venkovní jednotky. Výhodou tohoto řešení je snížení počtu venkovních jednotek, které by mohly narušit estetiku budovy.


VRF systémy HITACHI - řada SYSTEM FREE
Řada System Free se hodí pro projekty administrativních budov, hotelů, obchodů, hal apod. Maximální provozní výhody přináší VRF (Variable Refrigerant Flow) systémy u objektů s celoroční současnou potřebou tepla i chladu.

Stejné jednotky jsou používány pro 2-trubkové i 3-trubkové zapojení. Hitachi vyrábí a nabízí řadu venkovních jednotek Utopia, které jsou ideální pro klimatizaci menších objektů s důrazem na ekonomické řešení, a plnohodnotný VRF systém s venkovními jednotkami SetFree. Obě řady však lze volně kombinovat s vnitřními jednotkami dle potřeb projektu.

K jedné venkovní jednotce může být připojeno až 64 vnitřních jednotek, které mohou uživatelé individuálně ovládat. Při 3-trubkovém zapojení jednotek SetFree lze využít zpětného získávání tepla, a tím současného chlazení a topení v různých částech budovy. Výhodou tohoto řešení proti multisplitům je optimalizace rozvodů chladiva, což má pozitivní dopad na životní prostředí, pořizovací náklady i účinnost systému.

Zajímavou venkovní jednotkou je Utopia Centrifugal RASC-(4-10)HNPE, kterou je možné nainstalovat např. do půdních prostor. Je vhodná pro aplikace, kdy není možné jednotku instalovat vně budovy např. z důvodu památkově chráněných budov atp.

Společnost HITACHI nabízí kromě klimatizací také tepelná čerpadla s označením Yutaki a Yutampo. Tato zařízení jsou registrována v programech Nová zelená úsporám a v tzv. „kotlíkových dotacích“ a tudíž na ně lze požádat o dotaci.



Hitachi je jedním z předních výrobců kvalitních klimatizačních zařízení s dlouhou životností, které mají na trhu více než 130-letou tradicí. Firma významně investuje do výzkumu a vývoje. Otevřením výrobního závodu v Barceloně dokáže rychle reagovat v oblasti logistiky dodávek zboží v rámci Evropy. Založení opravny elektrického zařízení pro měděné doly ve městě Hitachi (Japonsko) vytvořilo základ pro založení firmy v roce 1910. Zakladatel Namihei Odaira upřímně věřil, že vývojem výjimečných nových technologií a výrobků může přispívat k blahu společnosti. Společnost Hitachi (v japonštině znamená východ slunce) se k této myšlence odkazuje dodnes.


JOHNSON CONTROLS INTERNATIONAL, spol. s r.o.
Česká pobočka firmy
Líbalova 1/2348, 149 00 Praha 4
www.hitachi-klima.cz