Při volbě rohoží je zaprvé potřeba si uvědomit, jaké prostředí je před vstupem do objektu. Ne všude jsou chodníky vydlážděné a čisté. Může zde být i písek, drobný štěrk, hlína atd. To je první hledisko pro volbu. Druhé je frekvence pohybu lidí, kteří do objektu vstupují. Je rozdíl, když se jedná o malý obchod, velký obchodní dům nebo školu.
Když už jsou tato hlediska jasná a rohož jsme si zvolili (nemusí se jednat jenom o venkovní rohož), je nutné uvažovat o rozměru rohože. Čím delší je rohož, čím více kroků se po ní projde, tím více nečistot rohož zachytí a očistí. To je její úkol: zachytit a nepustit dál.
A ještě jedna dobrá rada: šetřte peníze na šířce a natahujte délku. Umístění rohože je vždy lepší do úrovně podlahy v zabudovaném rámu. Je to bezpečnější, vzhledově inteligentní, bezbariérové. Nechcete li nebo nemůžete uložit rohož do podlahy, dejte alespoň kolem rohože náběhový rám nebo lištu. Opět: je to bezbariérové, nikdo nemůže o rohož zakopnout, i pro vozíčkáře je nájezd příjemný.

Samozřejmě je rozdíl v jednotlivých typech rohoží. Tam, kde je velký pohyb lidí, ale nejezdí tam auta nebo paletové vozíky, doporučujeme rohož OPENWELL, eventuálně RINWELL. Jsou to ověřené výrobky, mají největší čistící schopnost, dobře se čistí (srolováním a vyluxováním nečistot). Kde se pohybují těžší vozidla (autosalony, obchodní domy), zvolte raději rohož TOPWELL. Je to opravdu dokonalý výrobek, po kterém můžete projet třeba i nákladním autem. Rohož je samonosná.
A vnitřní rohože? Velmi osvědčená je rohož SHATWELL i CLEANWELL. Naše zkušenosti s nimi jsou výborné. To potvrzují i certifikační testy Technického a zkušebního ústavu stavebních materiálů Praha, který provedl ověření kvality a životnosti u našich rohoží a vydal příslušné certifikační protokoly. Než jsme však přistoupili k přímé certifikaci, zkoušeli jsme životnost jednotlivých typů rohoží ve firmě Správa údržby silnic, kde na vrátnici byly naše rohože měsíc položeny a těžká silniční mechanika (až dvacetitunová vozidla) po nich přejížděla. Dokonalá zkouška.
Může dojít i na otázku, která z našich rohoží je nejlepší. Na to nelze odpovědět. Každá totiž byla konstruována do určeného prostředí a do jiného by nebyla vhodná. Proto jedna z posledních rad: v případě, že si nebudete jisti se svou volbou, obraťte se přímo na nás a naši technici, kteří mají republiku rozdělenou, vám rádi poradí. Že jejich odborné rady a konzultace s nimi mají patřičnou úroveň, je vidět z hodnotné spolupráce jak s projektanty, tak i stavebními firmami při komplexní pokládce u dokončovaných staveb. Právě na dobré přípravě stavby a správném rozhodnutí o druhu a tvaru rohože - čistící zóny je založena konečná spokojenost investorů i zákazníka.

Ing. Pavel GABRIEL


GAPA MB s.r.o.
Výroba čistících zón a rohoží
Svatovítská 217, 293 01 Mladá Boleslav
tel./fax: 326 735 428, 326 721 006
e-mail: vyroba@gapa.cz, www.gapa.cz