Obecně lze říci, že jsou to budovy a prostory přístupné veřejnosti nebo zaměstnancům.

Naším přáním by mělo být, abychom funkci nouzového osvětlení nikdy nepotřebovali využít. Ve většině případů se jedná o nebezpečné situace a v těchto situacích může mít nefunkční či nesprávné nouzové osvětlení zásadní dopady na osoby nacházejících se v postižených prostorách.

Již z definice nouzového osvětlení je patrné, že tento druh osvětlení je po většinu své životnosti neaktivní čili nesvítí(1). Z tohoto důvodu jsou kladeny ze strany architektů a designérů požadavky na co možná nejmenší rozměry nouzového osvětlení tak, aby nouzové osvětlení nenarušovalo vzhled daného prostoru a bylo takřka nepostřehnutelné.

Malých rozměrů („nepostřehnutelnosti“) lze dosáhnout ve většině případů díky použité LED technologii. Malé rozměry mohou mít pouze nouzová svítidla určena pro osvětlení nouzových únikových cest či protipanického osvětlení. Příkladem mohou být dále uvedená nová nouzová svítidla řady WEF a IL ze sortimentu Schrack Technik.

Malé rozměry a tím i určitou „nepostřehnutelnost“ není možné docílit u nouzových svítidel určených pro vyznačení a určení směru únikových cest. Je to dáno již jejich popisem v normě ČSN EN 1838 – Světlo a osvětlení – Nouzové osvětlení, který je následující: „Všechny značky a poznámky vyžadují osvětlení, aby byla zajištěna jejich dobrá viditelnost a čitelnost“. Z tohoto důvodu Schrack Technik zařadil mimo jiné do svého sortimentu designové nouzové svítidlo řady OM OLED, které získalo ocenění v prestižních designových soutěžích Reddot Award a German Design Award.


Nouzová svítidla řady WEF
Svítidla řady WEF jsou zapuštěná nástěnná nouzová svítidla pro osvětlení únikové cesty či protipanické plochy. Svým velmi plochým vzhledem zásadně nenarušuje vzhled stěn a asymetrickým vyzařováním jsou schopna pokrýt velkou plochu vyzařování, viz obrázek. Svítidlo řady WEF je k dispozici jak v autonomním provedení (pozn. s vlastní baterií – doba autonomie 3 ­nebo 8 h), tak pro centrální bateriové systémy.

Nouzová svítidla řady IL
Nouzová svítidla řady IL jsou opravdu všestranná a používají se pro osvětlení únikových a protipanických ploch. Ať už se jedná o autonomní svítidlo či svítidlo určené pro připojení k centrálnímu bateriovému systému, je řada svítidel IL připravena splnit téměř všechny požadavky a vždy najít to správné řešení a to především díky možnosti volby mezi 4 druhy vyzařovacích charakteristik (kruhová, úzká kruhová, „chodbová“ pro nízké instalační výšky a „chodbová“ pro vysoké instalační výšky). Samozřejmostí je možnost volby mezi vestavným a přisazeným provedením. A v neposlední řadě je možné svítidla osadit dodatečným krytem, který zajišťuje krytí IP65.

Nouzová svítidla řady OM OLED
Designové piktogramové univerzální svítidlo, u kterého hraje elegance velmi důležitou roli. Eleganci svítidla ohodnotily poroty Reddot Award a German Design Award, ve kterých svítidlo řady OM OLED vyhrálo ve své kategorii. Pro prosvětlení značky se používá technologie OLED (organické elektroluminiscenční diody), která zaručuje 100% homogennost prosvětlení piktogramu. Tělo svítidla je vyrobeno z hliníkem pokoveného plastu. Tato technologie se používá např. v automobilovém průmyslu. Svítidla řady OM OLED umožňují výměnu piktogramů bez nutnosti použití nástrojů a jsou dostupná v nástěnném, nástěnném na výložníku a stropním provedení.

Pozn.: (1) Nouzová svítidla mohou být samozřejmě užívána v režimu trvale svítící,a mohou tak doplnit osvětlovací soustavu umělého osvětlení.

 

SCHRACK TECHNIK spol. s r. o.
Dolnoměcholupská 2, 100 00 Praha 10 – Hostivař
tel.: +420 281 008 231-3, fax: +420 281 008 462
e-mail: praha@schrack.cz, www.schrack.cz