Dům se nachází v jedné z příměstských částí Brna a ve svém okolí vyniká svým vzhledem i nevšední architekturou. Nosné konstrukce domu tvoří broušené cihly Porotherm tl. 44 cm. Fasáda je řešena jako zateplená provětrávaná s tepelnou izolací na bázi kamenné vlny. Její povrch tvoří kompletně lícové cihly německého výrobce. K červené fasádě domu byla kontrastně zvolena černá střešní pálená krytina Tondach s obchodním názvem Románská 12 s lesklou glazurou Amadeus. Nedalo nám to, abychom se při naší osobní návštěvě pana Urbánka nezeptali, co bylo prvotním impulzem k výstavbě rodinného domu. Ten v úvodu našeho setkání říká:

Ve své profesi jsem zvyklý dnes a denně odvádět stoprocentní práci s výborným výsledkem pro své zákazníky. Tuto ambici jsem chtěl naplnit i při výstavbě vlastního domu. Trval jsem na tom, aby vše bylo precizní a z vysoce kvalitních materiálů. Jejich výběr jsem detailně konzultoval s architektem domu.

Jak se Vám podařilo získat atraktivní pozemek v klidné lokalitě?
Pomohla mi náhoda. Pozemek mi prodal známý. Důvody byly jednoduché. Chtěl dobrého a prověřeného souseda, se kterým by dobře vycházel. A protože jsme se znali z dřívějška, kdy jsme se s důvěrou doplňovali v našich podnikatelských aktivitách, slovo dalo slovo a plácli jsme si.

Dům je skutečně moc krásný a velký. Jak jste jej plánovali?
Ano. Máte pravdu. Nejdříve jsem měl představu, že postavím nějakou malou chaloupku. Se svým záměrem, stavět rodinný dům, jsem šel za panem architektem Provazníkem. Ten začal dům navrhovat. Když jsem pak viděl projekt, tak jsem se trošku vyděsil, protože jsem chtěl malý dům. Terén byl však svažitý a dům musel být posazen na první nadzemní podlaží. To nyní ukrývá dvougaráž, technickou místnost, prádelnu a byt o velikosti 1+1 se sociálním zázemím. Ve druhém nadzemním podlaží je pak obývací pokoj, na který navazuje jídelna s prostornou kuchyní, dále ložnice, dětský pokoj, pracovna a nadstandardní sociální zázemí.

 

Střecha domu realizovaná z keramických pálených tašek Tondach Románská 12 s černou glazurou

 

Proč jste pro svůj dům zvolil cihlu, pálenou střešní tašku a dokonce fasádu z lícových cihel?
Z mých zkušeností při působení na mnoha stavbách jsem se s cihlovými materiály setkal v mnoha případech fyzicky. Přiznám se, že se mi přírodní materiály vždy líbily. Postavil jsem tedy cihlový dům se zateplenou provětranou fasádou z lícových cihel. Zejména fasáda a střecha mě oslovily svojí absolutní bezúdržbovostí a tím, že jejich vzhled bude navěky neměnný.

Volba střešní tašky Tondach Románská 12, Glazura Amadeus černá byla tedy jasná předem?
Ano. Jsem přesvědčen o tom, že na zděné domy tohoto typu se například plechové střechy nehodí. Navíc většina plechových krytin je upevněna šrouby přes krytinu do podstřešní konstrukce a to dle mého názoru pro rodinné domy není to nejlepší. Plechové krytiny jsou navíc i obecně hlučnější, opatřené barvou a materiál je většinou velmi tenký. Těžká podnož domu, jako je tomu v mém případě, by měla být dle mého názoru zatížena robustní tvrdou skládanou střešní krytinou. Takže z mého pohledu nebylo co řešit. Vybral jsem proto pro můj dům pálenou střešní tašku Tondach Románská 12, v černé glazuře Amadeus.

Věřím, že ve Vašem případě neplatilo ono pořekadlo o „kovářově kobyle, co chodí bosa“ …
Ano. Máte pravdu. Neplatilo. Střechu jsem si samozřejmě dělal sám. Vždyť se jejich realizací zabývám 45 let, tedy celý svůj profesní život. Pouze na výstavbu krovu jsem si pozval firmu Drápal, se kterou spolupracuji mnoho let. Veškeré další pokrývačské a klempířské práce jsem již provedl se svými zaměstnanci. Šlo o montáž latí, kontralatí, podstřešní pojistné hydroizolace, odvodňovacího systému a konečně i dodávku a montáž pálené střešní krytiny Tondach Románská 12.

Jak se vám s touto taškou pracovalo?
Taška se dává na střih, takže průběh jednotlivých řad se musí velmi přesně rozměřit a naznačit. To urychluje a zpřesňuje pokládku. Využil jsem i podporu technických poradců Tondachu, kteří mi pomohli s výpočtem počtu sněhových zachytávačů, které jsou nyní umístěny v ploše střechy. Množství potřebného materiálu jsme spočítali a objednali také prostřednictvím obchodního ­zástupce ­Tondachu.

Jak probíhala vlastní realizace střechy?
Se samotnou realizací střechy jsme započali v podzimních měsících předloňského roku. Po dodávce veškerého materiálu nám pokládka krytiny zabrala cca 1 týden. Střecha je valbová a v jejích podkrovních prostorách je v budoucnu možné vytvořit i další bytovou jednotku.

V čem spočívala náročnost realizace?
Jak již jsem zmínil, především v tom, že střecha je valbová a tudíž obsahuje čtyři dlouhá nároží. To znamená každé nároží zajistit dvěma přířezy základních tašek a úchyty, dále je opatřit samolepícími hřebenovými pásy a ukončit souvislou řadou hřebenáčů.

Jak jste nyní spokojen s výsledkem?
Střecha je funkční přibližně 2,5 roku a slouží maximálně spolehlivě. Moc se mi líbí, jak celkově ladí a zapadá do vzhledu domu. Konstrukčně bych neměnil nic. Dům je vytápěn plynem, s pomocí podlahového vytápění, dodávka TUV je zajištěna prostřednictvím solárních panelů, čili přes léto máme TUV zdarma. Záloha na plyn činí tisíc korun měsíčně a při podlahové ploše domu cca 250 m2 jsme se obešli bez výraznějších doplatků“.
S panem Liborem Urbánkem jsme se rozloučili pozdě odpoledne. Nedalo nám to a ještě jednou jsme dům obešli. Dům je skutečně postaven s mimořádnou péčí, citem a z materiálů té nejvyšší trvanlivosti a kvality.Střecha, pro jejíž realizaci byla zvolena střešní taška Tondach Románská 12 s povrchovou úpravou Glazura Amadeus černá dům citlivě dotváří. Taška svou vyšší vlnou navíc navozuje eleganci starých antických stavebních stylů, který, jak vidno, se velmi dobře uplatňuje i na střechách moderních rodinných domů. 

Děkujeme za rozhovor a srdečné přijetí
Ivo Románek

TONDACH Česká republika s. r. o
Bělotínská 722, 753 18 Hranice
tel.: +420 581 673 111
www.tondach.cz