Zehnder je největším výrobcem větracích jednotek s rekuperací tepla pro rodinné domy a byty s dlouholetou tradicí a zkušenostmi. Výroba větracích jednotek byla zahájena již v roce 1968. Zehnder zaujímá vedoucí postavení ve Švýcarsku, Holandsku, Belgii, Itálii a Rakousku, patří mezi přední 3 dodavatele v Německu, Anglii a Polsku. Zehnder své konkurenty převyšuje mnohými přednostmi.

1. Prvotřídní větrací jednotky pro RD ... s rekuperací tepla až 95%
- Vysoká kvalita provedení  s certifikací Passivhaus
- Vysoká rekuperace až 95% - úspora energie 30-50%
- Tichý chod - účinná izolace, odhlučněné ventilátory   
- Snadná instalace, nastavení a uvedení do provozu
- Bezstarostný provoz – uživatel mění jen filtry
- Velmi nízké provozní náklady ˂ 1.000 Kč/rok - EC ventilátory  EBM Papst
- Automatický letní bypass a protimrazová ochrana   
- Volitelné příslušenství: entalpický výměník, el. předehřev, kapalinový zemní výměník, chladicí jednotka, ovládání digitální ComfoSence, dálkové RF, čidlem CO2 /vlhkosti
- Průtoky vzduchu: 55, 70, 180, 200, 255, 350, 550 m3/h

Zehnder ComfoAir 350 (na obrázku) představuje  nejmodernější a nejprodávanější  rekuperační jednotka pro rodinné domy, spojující vysokou účinnost a spolehlivost s jednoduchou instalací, obsluhou a údržbou. Je vybavena vybavena protiproudým výměníkem tepla s rekuperací až 95%, vysoce výkonnými EC ventilátory s průtokem 50 - 370 m3/h při 100 Pa, umožňující tichý chod jednotky – dle výkonu od 32 do 74 dB. Je dodávána s aut. 100% bypassem a protimrazovou ochranou v několika variantách, uvedených v tabulce na další straně. Energetická účinnost 0,29 W/m3/h. Rozměry V80xŠ63xH57 cm, 35 kg. Na přání rovněž s el. předehřevem, entalpickým výměníkem, se zemním výměníkem, chladící jednotkou, bezdrátovým ovládáním.

Kompaktní systém pro byty ... malý prostorový div
S větrací jednotkou Zehnder ComfoAir 180 lze řešit komfortní větrání také v nových i stávajících bytech až do velikosti 120 m², ve kterých uživatele trápí vydýchaný vzduch, zvýšená vlhkost nebo plísně. Jednotka s rekuperací tepla až 95%, s předehřevem, entalpickým výměníkem, průtokem vzduchu max 180-205 m3/h při 150 Pa je velice tichá < 38 dB(A) (120 m3/h při 67 Pa). Se svými rozměry 680 x 560 x 280 mm se hravě vejde do kuchyňské skříňky nebo jiného výklenku v bytě. Rozvod vzduchu lze umístit nad kuchyňskou linku nebo do podhledu v koupelně. Do místností je čerstvý vzduch rozváděn plochými trubkami Flat 51 o výšce jen 51 mm, vedenými v 10 cm vysokém podhledu v chodbě. Na fasádě je pouze jedna nová kombinovaná mřížka pro přívod a odvod vzduchu

Decentrální větrací jednotky ... ideální pro rekonstrukce
Instalují přímo na obvodovou zeď, bez potrubních rozvodů – snadná instalace – zapotřebí je pouze 1 otvor ve zdi a el.přívod - ideální pro rekonstrukce. Velice tiché řešení pro malé byty, provětrání jednotlivých místností nebo vyřešení problémů s vlhkostí a plísněmi. Ve větších bytech lze využít několik jednotek. Jsou vybavené výjimečným entalpickým výměníkem, příjemně zvlhčující vzduch v zimě, zabraňující vzniku kondenzátu. Spotřeba el. energie ˂ 300 Kč/rok.

Zehnder ComfoAir 70: 66x44x14,5 cm, max 65 m3/h, pro byt do 65 m2, 23 db(A) při 25 m3/h,  ø otvoru ve zdi 280 mm, pro zeď tl. 28 – 60 cm.

Zehnder ComfoSpot 50: 38x38x5 cm, max 55 m3/h, pro byt do 45 m2, 25 db(A) při 30 m3/h,  ø otvoru ve zdi 340 mm, pro zeď tl. 35 – 60 cm.

Entalpický výměník Zehnder odstraňuje vysoušení vzduchu a sesychání dřevěných výrobků v zimním období, zabraňuje zamrzání výměníku až do -12 °C. Ve srovnání s klasickým výměníkem tepla dokáže předávat z odváděného vzduchu do přiváděného čerstvého vzduchu nejenom teplo, ale taktéž vysoký podíl vzdušné vlhkosti (až 60-70%) a tak pasivně, bez dodatečné elektrické energie pomáhat optimalizovat relativní vlhkost vzduchu v rodinném domě. Polymerické membrány umožňují propláchnutí vodou a tím zabezpečení vysoké účinnosti rekuperace i po mnoha letech.

2. Vysoce hygienické rozvody vzduchu
Jedině volbou kvalitních trubek a rozvodů vzduchu získá zákazník to co od systému větrání očekává = čerstvý čistý vzduch.  Na rozdíl od větrací jednotky se rozvody zabudovávají do stavby a po jejich instalaci již k nim není přístup nebo velmi omezený. Proto je nutné rozvodům vzduchu věnovat mimořádnou pozornost!
Zehnder nabízí dvě varianty trubek – kulaté o průměru 75 a 90 mm a patentované oválné ploché trubky s výškou jen 51 mm, vyráběné z vysoce kvalitní nezávadné umělé hmoty HDPE (vhodné pro potraviny), testované mnoha ústavy a velice snadno instalovatelné.

Přednosti rozvodů vzduchu Zehnder
-  Vysoká hygiena: hladký vnitřní povrch Clinside výrazně omezuje usazování prachu – to také potvrzuje certifikace uznávaným hygienickým institutem a certifikát SKZ
-  Jednoduché čištění: hladký vnitřní povrch a snadný přístup ke všem součástem větrání umožňují jednoduché a důkladné čištění, pro které Zehnder nabízí vysavač s rotujícími kartáči
-  Snadná regulace množství vzduchu: větrací trubky a regulační sety umožňují snadné a rychlé vyregulování optimálního množství vzduchu do jednotlivých místností
-  Rychlá a snadná instalace: díky velké ohebnosti a malým poloměrům ohybu  lze rozvody vzduchu realizovat s malým počtem spojek a za kratší dobu – instalace je dokonale těsná, rychlá a tím finančně méně nákladná.
Potrubí Zehnder patří k tomu nejkvalinějšímu, co je na českém trhu k dispozici.

Zehnder dodává vše pro pohodové, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima. Vyrábí rovněž designové radiátory pro koupelny a obytné prostory, elektrické radiátory, stropní sálavé systémy pro vytápění a chlazení a ventilátory.

Zehnder Group Czech Republic s r.o.
Pionýrů 641, 391 02 Sezimovo Ústí II,
T: 383 136 222, 735 174 074, 731 61 70 70
E-mail: info@zehnder.cz , www.zehnder.cz