Společnost Arch.Design project, a.s. je součástí skupiny Arch.Design Group. Vznikla na základech pražské divize Arch.Design s. r. o. Od ledna 2007 společnost tvoří tři ateliéry, které realizují projektové práce ve všech stupních projektové přípravy, převážně pro pražskou klientelu. Přelomovým rokem byl pro Arch.Design project rok 2008, kdy společnost téměř zdvojnásobila svou produkci a připsala si na své konto řadu významných zakázek. O tom, že společnost dokáže realizovat akce i mimo pražský region, vypovídá i v současné době největší připravovaný projekt multifunkčního centra v metropoli slovenského severozápadu - Žilině. Na podrobnosti jsme se zeptali ředitele Arch.Design project, a.s., pana Ing. Ľubomíra Vaise.

V současné době je připravován projekt velkého multifunkčního centra v Žilině. Do jakého území je tento projekt situován a k jakému bude sloužit účelu?

Přesný název projektu je Multifunkčné centrum Štadión, Žilina. Důvodem pro tento název je fakt, že multifunkční centrum vznikne na pozemcích, které bezprostředně sousedí se stávajícím stadionem fotbalového klubu MŠK Žilina. Stavba je umístěna mezi třemi významnými dopravními uzly. Prvním je vlakové nádraží, druhým hlavní autobusové nádraží a třetím je pak křižovatka obchvatu města s odbočkou do centra. Multifunkční centrum je koncipováno jako středisko obchodu a služeb. První etapa výstavby bude obsahovat 29 tis. m2 prodejních ploch se 110 obchody, prostory pro služby a restaurační zařízení. V zásobě je druhá etapa s 22 tis. m2, jejíž koncept je dnes také v přípravě. Třetí etapu tvoří kancelářská budova s 15 tis. m2.

V jaké fázi přípravy se projekt nachází nyní?

Na jaře tohoto roku bylo vydáno územní rozhodnutí a v současnosti se připravuje dokumentace pro stavební povolení na 1. fázi a architektonický koncept druhé fáze. Předpokládáme, že stavební práce na realizaci první etapy budou zahájeny letos na podzim.

Kdo je investorem celé akce?

Investorem stavby jsou 2 firmy v poměru 50 % : 50 %. První z nich je společnost Quinlan Private, druhou slovenská společnost Preto. Developerem jsou společnosti Develon a Preto.

Kdo je zpracovatelem projektové dokumentace a na co byl při jejím zpracování kladen největší důraz?

Dokumentaci pro stavební povolení zpracovává tým architektů a stavebných inženýrů Ateliéru 1, Arch.Design project, pod vedením hlavní inženýrky projekce ing. Lenky Adámkové, ing. Martina Zelenky a ing. arch. Viktórie Jakubčíkovej. Naše společnost bude následně i zpracovatelem dokumentace dalších stupňů PD a dalších fází projektu. Zároveň zásadním způsobem měníme koncept daný předchozím projektantem ve prospěch developera, nájemců, návštěvníků multifunkčního centra a města Žilina samotného. Důraz je kladen na to, aby byly využity všechny synergické efekty, které plynou ze sousedství nové stavby se stávajícím stadionem a zároveň je mimořádně dbáno na komunikační propojení projektu s historickým centrem Žiliny přes Národní třídu.

Je projekt navržen v souladu se současnými zásadami na ochranu životního prostředí a dalšími environmentálními parametry?

Řekl bych, že je to jeden ze zásadních atributů tohoto projektu a svými parametry současné požadavky výrazně přesahuje. Projekt je koncipován v souladu s požadavkami certifikátu LEED, o jehož Stříbrný stupeň se také bude ucházet. Certifikace LEED kromě úsporné energetické koncepce hodnotí i další aspekty trvale urdžitelného rozvoje jako poloha, dostupnost, spotřeba vody, nakládání s odpady, světelnotechnické a klimatické nároky na uživatelský komfort, inovativní architektonicko - stavební koncept a další vlivy na životní prostředí. Podstatnou informací pro budoucí nájemce je předpokládaná úspora poplatků za služby, zejména pak ve vztahu ke spotřebě energií, které by měly být o 30 % nižší v porovnání s jinými projekty podobného typu.

Jaké další aktivity připravuje Arch.Design project pro nejbližší období?

Ucházíme se v současné době o několik projektů v rámci soutěží. Soutěžíme například o projekt výstavby dvou objektů Univerzity v Hradci Králové a zároveň se chystáme zúčastnit významné architektonické soutěže na projekt Zastupitelského úřadu ČR ve ­Washingtonu. Současnou neklidnou situaci na trhu se snažíme maximálně využít ke zefektivnění všech našich činností.

Ptal se a za rozhovor děkuje
Ivo Románek


Arch.Design project, a.s.
Ohradní 2b/1424, 140 00 Praha 4 - Michle
tel.: + 420 261 099 360 | fax: + 420 261 099 359
e-mail: praha@archdesign.cz