Výrobci a prodejci plastových a hliníkových oken kupují dveřní výplně a usazují je do svých rámů, čímž teprve vznikají kompletní dveře.

Tradičním a nejstarším výrobcem dveřních výplní v České republice je firma VP trend s. r. o.„Pokud si jdete vybrat nové plastové nebo hliníkové dveře, ve většině firem Vás hned po výběru profilu odkážou na letáček s dveřními výplněmi, které určují vzhled celých dveří. Tak se lidé nejčastěji dostávají do kontaktu s naší firmou,“ říká MgA. Stanislav Obyt, vedoucí obchodního úseku VP trend, který nám odpověděl i na další otázky týkající se dveřních výplní.

V jakých provedeních a materiálech se dveřní výplně vyrábí?

Plastové výplně z materiálu ABS jsou všeobecně nejprodávanější a jsou považovány za ideální výrobek co se týče poměru mezi cenou a kvalitou. Dále jsou to luxusní výplně z hliníku a na opačném konci cenově i kvalitativně jsou dveřní výplně z materiálu HPL (tzv. „papír-laminátu“), který tvoří slisovaná papírová hmota zalitá pryskyřicí.

Které z nich jsou nejpoužívanější a dají se rozdělit do patřičných cenových kategorií?

Nejdražší jsou výplně z hliníku, kdy, zjednodušeně řečeno, výplň tvoří tepelně-izolační jádro spolu se dvěma hliníkovými deskami. Výhodou těchto výplní od firmy VP trend je možnost provedení prakticky v jakékoliv barvě ze vzorníku RAL i libovolném dřevodekoru. Do druhé skupiny patří výplně z plastu, neboli ABS. Jejich základní vlastností je, že se dají tepelně tvářet, a na výplni tak vznikají ozdobné reliéfy, které jsou stále velice oblíbené. Třetí skupinu, nejlevnější a nejjednodušší na výrobu a technologii, tvoří výplně z materiálu HPL, neboli vysokotlakého laminátu. Firma VP trend nabízí výplně i v tomto provedení. Důvodem zákaznického zájmu je především cena, která je výrazně nižší než u kvalitnějších plastových (ABS) výplní.

Jaké další doplňky nabízíte, resp. uspokojíte i individuální potřeby náročnějšího zákazníka?

Zákazníkům je k dispozici bohatá paleta typů a široký sortiment zasklení od standardních ornamentních skel až po originální ručně vyráběná pískovaná skla, vitráže, nebo skla spékaná. Nabízíme i provedení dveřních výplní s pravým kamenem, kde si zákazník může vybrat z pískovce a břidlice (světlou nebo tmavou variantu).Hodně populární jsou teď i tzv. „překryvné výplně“. Od roku 2013 rozšířila firma VP trend s. r. o. svůj sortiment právě o překryvné hliníko-plastové dveřní výplně určené pro překrytí dveřního křídla u plastových vchodových dveří. Vnější pohledovou stranu překryvné dveřní výplně tvoří 2mm silná hliníková deska potažená (renolitovou) fólií, případně lakovaná práškovou barvou v RAL-odstínech, vnitřní stranu deska plastová (ABS). Jádro výplně tvoří extrudovaný polystyren (XPS).

Na co by si měl dát zákazník pozor v souvislosti s dveřními výplněmi a na co by se měl ptát dodavatele svých dveří? Jak poznám kvalitního dodavatele?

Především záleží na výběru materiálu, ze kterého je výplň vyrobená a samozřejmě také na kvalitě jeho zpracování. Výhodou plastových (ABS) výplní od firmy VP trend je zejména možnost montovat je i v provedení s dřevodekorovým povrchem na všechny světové strany bez omezení, což většina konkurenčních firem  kvůli tepelnému namáhání nedoporučuje. Příčinou není materiál sám o sobě, ale technologicky náročnější zpracování výrobku, které ne každý výrobce dokáže zvládnout. Naopak výplně vyrobené z materiálu HPL jsou extrémně pevné, ale potýkají se s větší lámavostí a křehnutím při nízkých teplotách. Toto křehnutí může vést až k prasknutí i při slabším úderu, například sněhovou koulí. Další nevýhodou je, že výplně HPL se nedají tepelně tvarovat, takže je možné je za rozumnou cenu dodat jen v hladkém provedení bez ozdobného reliéfu.Nicméně ani hliník není zázračný materiál a například jeho použití v oblastech s agresivním ovzduším, jako jsou průmyslové aglomerace, se příliš nedoporučuje.

Jakou záruku mohou zákazníci očekávat?

Díky mimořádné kvalitě svých výrobků jako jediná v Evropě nabízí firma VP trend plnou záruku 7 let na plastové (ABS) dveřní výplně. Na hliníkové výplně je záruka 5 let, stejně jako na výplně z materiálu HPL, který, jak již bylo řečeno, je alternativou k plastu (ABS), ale pouze jako výrazně levnější a tím pádem i méně kvalitnější řešení.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

VP trend s. r. o.
Lidická 1013, 272 03 Kladno 3
tel.: 312 242 010, fax: 312 242 880
e-mail: vptrend@vptrend.cz, www.vptrend.cz