Odpověď není složitá. V technických službách se během posledních let změnily pracovní postupy a spektrum pracovních úkolů. Spolu s tím se změnily i potřeby. Proto zaměstnanci servisních organizací začali upřednostňovat stroje, které jsou využitelné celoročně (nejen příležitostně nebo sezónně) a v co nejširším spektru prací. Všechny stroje řady kompakt jsou charakteristické tím, že jsou extrémně výkonné a přitom jsou relativně levné, malé, pohyblivé a mají velké množství snadno vyměnitelných pracovních nástrojů.

V tomto miniseriálu postupně představíme čtyři typy strojů z řady kompakt. Začneme smykem řízeným nakladačem, pak se podíváme na mini a midi rýpadla, po nich budeme probírat teleskopické manipulátory a nakonec si povíme, k čemu se dají využít čelní kolové nakladače.

JCB POWER BOOM - smykem řízený nakladač
Je to stroj, který při své práci využívají zejména zahradní a úklidové služby, stavební, údržbové a opravářské čety. Je vhodný pro práci na silnici ale i pro práci na poli nebo v lese. Je určen k celoročnímu ­využití.

Co všechno se dá s takovým nakladačem udělat
K tomuto nakladači se dá připojit téměř třicet pracovních nástrojů. Dá se s nimi například převážet, nakládat a zvedat sypké náklady a palety, vrtat díry do země, čistit chodníky a cesty, rozrušovat nebo míchat beton, atd. Mezi nejvyužívanější pracovní nástroje patří samozřejmě lopata. Výborně se s ní nakládá nebo převáží štěrk, zemina, piliny nebo štěpky. Pak jsou to nástroje pro čištění a údržbu cest a chodníků. Mezi ně patří smeták, sněhová fréza nebo pluh. Nakladač je malý, takže může pracovat i tam, kde se traktory a jiné velké stroje nedostanou. V kategorii nástrojů určených pro stavební práce je nejčastěji využíváno sbíjecí kladivo. To je určené k rozrušování betonových základů, podlah a asfaltového koberce. Hitem mezi pracovními nástroji se v poslední době stal vrták určený pro výstavbu oplocení nebo výsadbu stromků. No a nesmíme zapomenout na vidle, se kterými se nakládají palety nebo balíky. Ty také patří mezi nástroje, které bývají využívány v běžném denním provozu.

A v čem je tento stroj výjimečný
Je to smykem řízený nakladač a nese přídomek Power Boom. A to znamená, že pevnost a sílu zajišťuje o 20 % více oceli v konstrukci ramene nakladače než je běžné. Proto nakladač unese na vidlicích až 1,5 tunový náklad, a proto také může tak efektivně pracovat se sbíjecím kladivem, vrtákem a frézou.

Proč se kompakty líbí těm, kteří s nimi pracují
Do JCB Power Boomu se nastupuje jednoduše bočními dveřmi, tak jak je tomu u osobních vozů. A to není u všech strojů tohoto typu samozřejmostí. Díky tomuto umístění dveří je výhled ze stroje vynikající. Uživateli nic nebrání ve výhledu na práci a na okolí stroje. Zrychluje to výkon a předchází se tím i možným pracovním úrazům. Obsluhy těchto strojů velmi oceňují, že se pracovní nástroje dají pomocí rychloupínačů vyměnit rychle a jednoduše. Stačí pár snadno proveditelných úkonů. Kdo se strojem musí pracovat každý den, umí si takové praktické věci všimnout.

Proč se kompakty líbí těm, kteří je kupují
Nakladače JCB Power Boom se pořizovatelům líbí zejména proto, že jsou extrémně výkonné, pracovně všestranně využitelné a ve srovnání s jedno­účelovými stroji jsou i levné. A to jak při nákupu, tak při provozu. Stroj má nízkou spotřebu paliva a zajištěný záruční a pozáruční servis. Nakladač je vyráběný v Anglii a v ČR jeho prodej a servis zajišťuje společnost Terramet.

Hlavní důvody pro nákup stroje
Dá se využívat celoročně, od úklidu po pro práci na stavbách. Ve srovnání s jednoúčelovými stroji má nízkou pořizovací cenu a provozní náklady. Je možné využívat až 30 pracovních nástrojů. Výhled z kabiny má rozsah 270°. Lze uzvednout náklad těžký až 1,5 tuny. Servisní síť pokrývá celé území ČR.

Více na www.terramet.cz.