Firmu Rothenberger znají velmi dobře zejména instalatéři, pro ně je tato značka denním chlebem. Jak je na tom ale v oblasti jádrového diamantového vrtání?

Je pravda, že hlavní doménou firmy Rothenberger byla, je a bude oblast instalací a údržby veškerých potrubních systémů, a to včetně inženýrských sítí. Jsme firmou, která v této oblasti určuje trendy. Protože ale sledujeme potřeby našich zákazníků, rozvinuli jsme postupem času i produktové oblasti, které s instalacemi vody, plynu, klimatizací a podobně úzce souvisí. Jednou z nich je i oblast diamantového vrtání, protože s potřebou stavebních prostupů se řemeslníci setkávají dnes a denně.

Jaká je tedy oblast využití vaší diamantové ­techniky?

Zaměřujeme se na řemeslníky a menší stavební firmy, kterým nabízíme pokrytí v podstatě celého spektra jejich potřeb. Nabízíme ucelenou produktovou řadu pro vrtání od 6  mm do 500  mm, drážkování, řezací kotouče, stojany včetně vakuové fixace, suché i vodní vysavače, zkrátka pokud se řemeslník rozhodne vybavit pro diamantové vrtání u nás, najde vše, co potřebuje.

Je vaše odborné zázemí pro tento obor kvalitní?

Rozhodně ano. Součástí koncernu Rothenberger je totiž rakouská firma Eurodima, která je silným hráčem na poli diamantového vrtání a řezání. Využíváme jejího technologického a výrobního zázemí. Díky tomu jsou například naše vrtací korunky vyráběny nejmodernější technologií „kosmického svařování,“ která byla vyvinuta skutečně pro účely kosmického programu. Vrtací segmenty jsou tak využity až na 99  %, a řemeslník tak šetří až 20  % nákladů na korunky.

Říkal jste, že nabízíte diamantové vrtání již od 6  mm. Kde se tak malé průměry využívají?

Všude, kde potřebujete udělat malý otvor do náročných materiálů, jako je kámen, keramika, sklo a podobně. Hlavním odběratelem jsou tedy instalatéři a řemeslníci finalizující koupelny. V posledních letech vzrostl podíl slinutých dlažeb a jiných extrémně tvrdých obkladových materiálů, do kterých je v podstatě nemožné vrtat jinou technologií. Více se používá sklo i kámen. Pro tento účel máme ruční vrtačku Rodiadrill Ceramic, která je dodnes jediným produktem na trhu s integrovanou vodní nádržkou, což výrazně usnadňuje práci. Je navíc výkonná a nabízíme k ní sortiment špičkových vrtacích korunek v rozmezí 6  mm až 67  mm.

Využije Rodiadrill Ceramic i řemeslník, který se nezabývá koupelnami?

Rozhodně. Zjistili jsme postupem času, že tuto vrtačku využívají kameníci, sklenáři, dokonce i pokrývači. Jádrové diamantové vrtání je totiž velmi šetrné, netlačí materiál do strany, a materiál se tak neštípe a to ani při vrtání těsně u okraje. Voda navíc odvrtaný materiál vyplavuje, takže se vrták „nezadusí.“

Jak je to u větších průměrů?

Do zmiňovaného průměru půl metru máme v podstatě všechno. Vrtačky pro suché vrtání, jako je cihla nebo porobetony, kde se vrtá z ruky, ucelený sortiment pro vrtání ze stojanu v různých výkonových variantách. Samozřejmě i ucelený sortiment vrtacích korunek, včetně speciální řady pro vibrované železobetony. S pomocí adaptérů lze tyto korunky využít i na jiné než naše motory. Samozřejmostí jsou stojany s možností upnutí pomocí vakua, včetně vakuových pump, sortiment je poměrně široký a ucelený.

Kde se o vašem sortimentu mohu dozvědět více?

Na našich internetových stránkách www.rothenberger.cz je ke stažení katalog a jsou tam i kontakty na naše obchodní zástupce, kteří vám vše ochotně vysvětlí a stroje rádi přijedou předvést.

Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho úspěchů v této oblasti vaší činnosti.

Ing. Miroslav Bindač

Já děkuji za příležitost prezentovat tuto produktovou řadu. Myslím, že při cenových relacích, ve kterých nabízíme produkty plně profesionální kvality, bude tato informace pro vaše čtenáře velmi zajímavá.

ROTHENBERGER CZ • Rothenberger nářadi a stroje, spol. s r.o.
Průmyslová 1306/7, 102 00 Praha 10
tel.: 271 730 183
e-mail: info@rothenberger.cz, www.rothenberger.cz