Bezbariérovost přitom představuje pouze jednu stranu mince, druhou stranou jsou funkční produkty, které usnadňují život v každém věku. Na co přesně si je však třeba dávat pozor a jak by měla taková komfortní koupelna vypadat?

Základním předpokladem koupelny pro všechny generace je dobré plánování ve stadiu přípravy. K tomu patří jasné architektonické řešení a dostatek prostoru pro pohyb. Je-li dokončena tato základní práce, může se komfortní koupelna snadno realizovat nejen v rámci novostavby, ale také při rekonstrukci. Technika pro tuto realizaci je k dispozici a design sanitárních produktů je rozmanitý.

Zásadní otázka: Vana nebo sprcha
První otázka při plánování koupelny často zní: Sprcha nebo vana? Alespoň s ohledem na komfortní koupelnu lze tuto otázku zodpovědět rychle a jednoznačně: Obojí. Protože sprcha a vana poskytují prostor pro všechny generace a všechny životní podmínky. Pro děti představuje vana například klasické „mycí místo“ a současně místo na hraní. Dospělí naproti tomu využívají koupel ve vaně k uvolnění nebo jako podpůrný regenerační rituál v případě nemoci. Ostatní členové rodiny naopak po ránu potřebují jako povzbuzující prostředek silnou sprchu. Ve stáří je pak stále důležitější bezbariérovost, kterou může nabídnout sprcha. Pokud je sprcha provedena v úrovni podlahy, neprospívá to pouze prostorovému uspořádání, ale je to také investice do budoucnosti. Zejména tehdy, pokud se od začátku myslí na možnost sezení, například v podobě vestavěné wellness lavičky nebo v podobě sklopné sedačky na zdi. Jak sklopné sedačky, tak madla lze v současné době zcela decentně integrovat a přizpůsobit tvarům zařízení. Smysluplné je použití madel jak ve sprše, kde mohou rovněž sloužit k upevnění ruční sprchy, tak i u vany. Mladým i starým to přinese bezpečnost při vlézání i vylézání.

Otázka plánování: WC
Dalším zlomovým bodem při plánování koupelny je umístění WC. Pokud to prostor umožňuje, doporučují koupelnoví poradci umístit WC v samostatné místnosti nebo naplánovat posuvné dveře, za kterými by WC mohlo „zmizet“. Otázka montážní výšky WC má naopak výrazný vliv na komfort užívání. Pro děti bude například lepší, když bude WC zavěšeno níže. Dospělí a zejména starší lidé uvítají vyšší polohu sezení – protože pak se lépe vstává. To jsou aspekty, které již pronikly i do vývoje produktů. Výrobce Viega nabízí například model WC, který se přizpůsobí individuální výšce sezení. Stisknutím tlačítka zde lze záchodovou mísu posunout až o osm centimetrů nahoru nebo dolů. Praktickou ukázku můžete vidět zde: www.viega.de/Hoehenverstellbar.

Otázka techniky: Inteligentní produkty
V zásadě – a to platí nejen pro komfortní koupelnu – by se při plánování koupelny měl klást důraz na produkty, které ulehčují život. Musejí být technicky vyzrálé a současně se musí nechat snadno obsluhovat. Jako například elektronicky ovládané vanové baterie, které dohlížejí na správnou teplotu vody a při dosažení požadované výšky plnění automaticky zastaví přítok vody. Jak to funguje, je názorně ukázáno na www.viega.de/MTE. Nebo výrobky, které jsou před naším zrakem skryty. Jako například předstěnové instalační systémy. Pojmou veškeré instalační rozvody, oddělují prostory, poskytují odkládací plochu a v případě potřeby umožňují montáž madel vedle WC. Předpokladem ovšem je, že již při vestavbě byly integrovány prvky pro pozdější upevnění.

Výsledek
Komfortní koupelna spojuje bezbariérovost s ergonomickými produkty, které se přizpůsobí každé životní situaci. Díky funkčnímu a současně designovému sanitárnímu vybavení se koupelna změní v příjemnou oázu pro všechny generace. Podaří se to díky prozíravému plánování a inteligentním produktům.

Krátké filmy k produktům výškově nastavitelný modul WC a MTE 3 naleznete zde: www.viega.de/Hoehenverstellbar, www.viega.de/MTE