U podlahových topení v novostavbách dominují na trhu systémy z vrstvených a nopových desek. U Fonterra Base Roll 15 spojuje Viega to nejlepší z obou instalačních oblastí: odvíjecí systémovou desku nového systému Fonterra lze položit obzvlášť rychle. Totéž platí pro polybutenovou trubku ve jmenovitém rozměru 15 x 1,5 mm: jak je zvykem u nopových desek, upevňuje se trubka zcela jednoduše patou na systémových deskách. Nově vyvinuté, již předmontované svorky zaručují bezpečné držení.

Plošný temperovací systém Fonterra Base Roll 15 vhodný pro vytápění a chlazení přesvědčí již při dodání systémových desek: jsou poskládány do pásů 2 x 5 metrů. Tím se šetří místo a zajišťuje jednoduchá manipulace při přepravě. Desky tak lze přesně a jednoduše odvinout na staveništi při montáži jedním pracovníkem. Pomocí nosné fólie nakašírované ve výrobním závodě mohou být pásy následně slepovány dohromady. To chrání proti vodě pronikající z potěru.

Spolehlivé držení polybutenové trubky (PB trubka) na systémových deskách zaručují svorky namontované již od výrobce. Oproti běžným nopovým deskám udávají již svým uspořádáním vzdálenost trubek 11, 22 nebo 33 cm; v  diagonále 15 cm.
Montážní svorky jsou konstruovány tak, aby mohly být trubky pokládány v úhlu 45 nebo 90 stupňů, bez napětí v každém směru a s optimálními poloměry ohybu. Pružná trubka Fonterra je při tom svorkami příslušně obepnuta a bezpečně upevněna.

Úprava na každou prostorovou geometrii
Plošný temperovací systém Fonterra Base Roll 15 lze použít u každé prostorové geometrie. Systémové desky lze upravovat i individuálně pilovým nožem. Možné jsou přímé nebo zkosené řezy, ale i oblouky nebo vybrání. Se zbylým materiálem lze dále pracovat téměř bez prořezu.

Pro pokládku na plochy u rozdělovačů jsou k dispozici odladěné vyrovnávací desky. K pevnému usazení topných okruhů i v těchto místech pak slouží náhradní úchytné svorky ze systémového příslušenství. Do těch se trubka z návinu upevňuje stejně jednoduše jako do již předmontovaných svorek – mírným tlakem chodidla.

Energetické výhody
Kombinace ze systémových desek z návinu a montážních svorek jako u nopové desky má také energetické výhody: u systému Fonterra Base Roll 15 jsou trubky úplně obepnuty potěrem. To zaručuje optimální přenos tepla.

Kromě výše uvedené systémové desky představila společnost ­Viega na letošním veletrhu Aquatherm v Praze i další novinky. Podívejte se na následující videoreportáž!

Viega s. r. o.
J. Korty 12, 710 00 Slezská Ostrava
tel.: 595 054 933, fax: 595 054 162
e-mail: info@viega.cz, www.viega.cz