Víceméně tak tomu skutečně je. Je však pár věcí a detailů, které by pravý milovník zahrady ani v zimě neměl podcenit či opominout.

Věříme, že pro uchování trávníku ve vynikající kondici při nástupu jara jste na podzim provedli patřičnou vertikutaci  a podpořili jeho budoucí zdravý růst správným hnojivem. Mohlo se však stát, že ačkoliv jste z něj shrabali veškeré listí a odstranili  na zem spadené ovocné plody, vítr zafoukal listí spadené do okolí zpět na trávník a také ovoce ponechané na stromě do něj napadalo.

Pokud bychom vše takto nechali svému osudu, museli bychom se smířit s tím, že trávník pod listím, spadenými ovocnými plody a sněhem nebude moci dýchat a podlehne hnilobným procesům.

Pozor také na již odrostlejší okrasné jehličnany. Zvýšené opatrnosti o ně je třeba dbát v okamžiku, kdy napadne velká vrstva nového sněhu. Určitě je vhodné odlehčit větvím a smést sníh tak, aby nedošlo k jejich odlomení.

Okrasná jezírka je na zimu obdobně jako bazény nejlépe vypustit. Pěstujete-li v nich ryby pak nezapomeňte, že i na rybníku je nutno dělat díry a zajistit rybám dostatečný přívod kyslíku.

Pak je tu samozřejmě také řada pomocníků, bez nichž by zahradní údržbu v době jara a léta nebylo možné zvládnout. K nim patří různé sekačky na trávu, vertikutátory, vyžínače, křovinořezy, vysavače apod.

V tomto ohledu je dnes bezesporu lépe se s údržbou svěřit autorizovaným servisům, jimiž jednotlivé značky strojů a techniky v jednotlivých regionech disponují. Ty zkontrolují a dotáhnou všechny šroubky, vymění vzduchové filtry, olejové náplně a nabrousí žací lišty.

Pokud to všechno uděláte, pak můžete usínat s klidným pocitem, že jaro může přijít už teď.

Ivo Románek