Během pouhých devíti dnů vyrostla na parkovišti u nákupního centra Jednoty, spotřebního družstva v Mikulově, která je členem skupiny COOP, nová prodejna obuvi. Prodejna s celkovou plochou přes 130 metrů čtverečních je postavena moderní modulovou technologií. „Investor tak zkrátí realizaci projektu z měsíců na dny, navíc až s 50% úsporou nákladů, a získá řešení, které mu umožní pružně reagovat na vývoj podmínek v regionu, ve kterém buduje novou prodejní síť. Ukáže-li se umístění jednotky jako nesprávně načasované, v nevhodné lokalitě nebo prostorově naddimenzované, je možné celou budovu rozebrat a převézt na jiné místo. A v opačném případě ji samozřejmě lze rychle rozšířit a zvětšit,“ říká Albert Tošovský, obchodní ředitel společnosti Touax, která pohořelickou prodejnu v rekordním čase postavila.

Budova byla postavena z celkem šesti modulů s nadstandardní plochou 9 x 3 metry. Ty byly spolu s ocelovou konstrukcí vstupního portálu a lamelovou fasádou kompletně vyrobeny ve vlastním závodu Touaxu v Supíkovicích. „Na místě realizace pak už byly jen složeny za šest hodin jako velká stavebnice. Dalších devět dní pak stačilo na dokončení vnější fasády i vnitřního vybavení. Jeho specialitou jsou sálavé stropní panely Ekosun, které se spolu s elektrickými přímotopy v zázemí starají o vytápění objektu. Zároveň byla řešena i klimatizace budovy nadstřešní a vnitřní jednotkou. Doplňkem jsou pak úsporná LED svítidla,“ popisuje Tošovský.

Neobvyklá konstrukce objektu není na první pohled rozpoznatelná. Zvnějšku ji totiž překrývá speciální lamelová kovová fasáda ve firemních barvách Jednoty, spotřebního družstva v Mikulově. „Rychlost a výrazná úspora investičních nákladů jsou hlavními důvody, proč jsme se rozhodli využít modulovou technologii. Navíc tvarovatelnost modulové prodejny včetně řešení jednotlivých prvků instalací potřebných v provozních podmínkách je nadmíru variabilní. Nyní dokážeme technicky, realizačně a hlavně obchodně zajistit ve velmi krátké době provozování nové obchodní jednotky ve vytipované lokalitě, říká Jiří Janas, technický náměstek Jednoty, spotřebního družstva v Mikulově.

Pohořelická prodejna je naší druhou stavbou z modulů pro mikulovskou Jednotu. Již před rokem jsme realizovali podobně rychle samoobsluhu v Olšanech na Vyškovsku. Těší nás, že Jednota nachází ve využívání naší technologie smysl a přináší jí ekonomické výhody. Do jisté míry jsou v České republice průkopníci v oblasti modulové výstavby pro retailový segment a my si spolupráce nesmírně vážíme,“ dodává Tošovský.

Kromě obchodů se ale v Česku běžně staví i modulové kanceláře, sportovní zázemí nebo mateřské školky. Těch je v současnosti v celé republice zhruba třicet a každý rok jich přibude asi deset. Obce se tak snaží touto moderní technologií řešit akutní nedostatek volných míst pro předškoláky.