Většina energie, která se dostane na naši Zemi, pochází od Slunce. Dalo by se říci, že sluneční energie je v dlouhodobém časovém horizontu nevyčerpatelná. Navíc lze sluneční energii velmi dobře využít pro výrobu elektrické energie za pomoci fotovoltaických článků. A právě v této oblasti se pohybuje východočeská společnost CZ-elektronika, s jejímž obchodním manažerem jsme měli možnost si popovídat o činnosti této prosperující a expandující firmy.

Mohl byste v úvodu říci pár slov k historii obchodní značky Pesos?
Značka Pesos figuruje na fotovoltaickém trhu v Evropě už přibližně 10 let. Málokdo ví, že velká část produkce se vyrábí u nás v Čechách, přesně ve společnosti CZ - elektronika v Novém Městě nad Metují. Tato značka ovšem patří skupině PAIRAN Elektronik, která společnost CZ elektronika založila.

Jaká je působnost firmy a jaké je její hlavní zaměření?
Hlavní filozofií firmy je nabídnout kompletní systém pro fotovoltaické elektrárny, a to s vlastním vývojem a výrobou. Naše společnost se zabývá vývojem a výrobou elektroniky již bezmála 30 let, věříme tedy, že máme co nabídnout. S naší silnou matkou v německém Göttingenu jsme vybudovali další obchodně-servisní pobočky ve Španělsku, Řecku a Itálii.

Jak jste uvedl, dodáváte fotovoltaické produkty pod značkou PESOS. Jaké produkty se pod tímto názvem skrývají?
Jde nám o to, abychom nabídli kompletní řešení, tudíž na trh přinášíme nejen polohovací jednotky SunFlex až do velikosti 85 m2a střídače PVI o různých výkonech, ale i ostatní prvky, bez kterých FV nemůže fungovat. Mám na mysli zejména napěťové a frekvenční ochrany, zařízení pro sběr dat, řídící systém pro FV parky, montážní systémy na střechy, kabeláž atp.

Nezanedbatelnou součástí Vaší produktové nabídky jsou polohovací jednotky SunFlex SD. Můžete přiblížit jejich funkci?
Ano, "polohovačky" jsou naše silná zbraň a nebudu přehánět, když řeknu, že jsme jejich největší evropský výrobce. Naše polohování je tzv. dvouosé, kde nejen že otáčíme moduly v horizontální ose, ale celou plochu naklápíme i vertikálně. SW řízení nám zabezpečí, že od východu až po západ slunce máme solární moduly vždy tam, kde je potřebujeme mít, tedy kolmo na dopadající sluneční paprsky. Nejdůležitější je zvolit spolehlivé a úsporné pohony, propracovat jejich řízení a správně nadimenzovat nosnou konstrukci.

Jaký je přínos těchto jednotek pro investora všeobecně, ale i v porovnání se stacionárními jednotkami? Díky našemu systému jsme schopni sledovat Slunce s přesností ±1°, a tím dosahovat většího výnosu u běžných křemíkových krystalických FV modulů až o 40 % ve srovnání se statickou instalací. Tyto výsledky jsme prokázali na několika instalacích v České republice a v Německu. Polohovaný systém vykazuje kratší návratnost investice, a to znamená i vyšší zisky. Je jedno, jestli vybudujeme velký park nebo si na zahrádku umístíme jednu polohovačku, tento princip funguje vždy.

Naklápěcí systémy jsou určeny pro venkovní použití. Jaká je odolnost vůči povětrnostním vlivům a jak často je nutné provádět údržbu jednotek?
Všechny aktivní prvky mají patřičné krytí (IP 65) pro venkovní prostředí. Konstrukce jsou buď hliníkové nebo žárově zinkované, ke kterým poskytujeme záruku 20 let na prorezivění. Nemusíme se tedy bát, že nám to za pár let "spadne na hlavu". Jelikož se jedná o technické zařízení, tak pochopitelně základní údržba nutná je. Jednou za rok doporučujeme celkovou kontrolu funkce jednotky, kontrolu dotažení šroubových spojů a namazání pohyblivých míst.

Kdo jsou Vaši dodavatelé?
Pro Českou republiku sázíme na japonské FV moduly značky SHARP, jejichž výhradním zastoupením se stala společnost CZ elektronika. PAIRAN Elektronik navíc přináší na trh velmi kvalitní moduly EGing. Jedná se o jednoho z největších výrobců v Číně. S moduly EGing máme nyní velice dobré zkušenosti a je o ně velký zájem.

Můžete uvést nejzajímavější tuzemské i zahraniční realizace Vaší společnosti?
Na tuto otázku je těžké odpovědět, jelikož zajímavých realizací máme spoustu. Snad nejzajímavější zakázky byly na speciální polohovací systémy s přesností ±0,1° určené pro sluneční koncentrátory. Další zakázky, které stojí za zmínku, jsme realizovali v době boomu španělského trhu v letech 2007 a 2008. V té době jsme vyvezli přibližně 8000 ks polohovacích jednotek SF40 do středního Španělska a podíleli jsme se na výstavbě obrovských solárních parků. Například park El Bonillo se pyšní instalovaným výkonem 15 MWp!

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Děkuji, že se ptáte na naše plány, tady by opět papír nestačil. Pochopitelně stejně tak jako každá obchodní firma chce expandovat na nové trhy, tak i my vyvíjíme obchodní aktivity směrem na jihovýchod, kde se teprve podpora obnovitelných zdrojů připravuje. Technologicky chceme nadále pokračovat ve vlastním vývoji ať už lehkých a přesných polohovaček a výkonných střídačů pro univerzální použití nebo zařízení pro optimalizaci využití energie z několika různých zdrojů.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí
Ing. Jiří Zahradnický