Předností Brna je samozřejmě mnohem více. Uvědomuje si to stále větší počet investorů. Jejich zájem i bouřlivý rozvoj trhu v posledních letech vyvolal v Brně nové kvalitativní požadavky zejména v oblasti rozšiřování výrobních a administrativních kapacit.
Starší, prostorově i technicky nevyhovující budovy firmy postupně opouštějí a stěhují se do moderně vybavených, dopravně dobře dostupných, reprezentativních kancelářských areálů.
Mezi nejprestižnější oblast pro jejich výstavbu patří území Morávky v těsné blízkosti jak samotného centra Brna, tak i napojení na dálnici D1 a D2. Právě zde začal v roce 2005 vyrůstat zbrusu nový kancelářský projekt s názvem Spielberk office centre. Developerskou společností, která projekt organizačně i finančně zajišťuje je CTP Invest. Významným dílem se na výstavbě objektů podílely hliníkové fasádní systémy Wicona. To byl důvod, proč jsme se spojili s vedením společnosti Hydro Building Systems, panem Ing. Milošem Horákem a Ing. Martinem Látalem, MBA, a požádali je zdali by nám sdělili bližší informace jak k samotnému projektu, tak i nasazení systémů Wicona.

V úvodu nám Ing. Martin Látal řekl:

"Samotná realizace projektu byla zahájena v roce 2005 výstavbou prvních tří objektů zvaných Villas. Volná dispozice prostor v těchto objektech umožňuje variabilní řešení kancelářských místností na každém patře. Architekturu čtyřpodlažních budov zvýrazňuje unikátní cihelný obklad a zahrada umístěná na střeše. Okna i vstup do budovy je řešen z fasádních systémů Wicona. Samozřejmostí je možnost parkování nájemců v 1. PP vil. Po jejich dokončení pokračoval projekt výstavbou komplexu velkých kancelářských budov s názvem IQ Buildings. Jedná se celkem o 4 objekty C, D, E, F, které jsou vzájemně propojeny. Zde v současné době sídlí také naše společnost."

V jaké fázi se Vaše společnost do realizace projektu zapojila?

"Bylo to ve spojení se stavební společností PS BRNO a.s., která byla dodavatelem obvodového pláště budovy."

K tomu dodává Ing. Miloš Horák:

"Jak pro objekty Villas, tak i budovy IQ Buildings byl použit standardní systém společnosti Wicona Wictec 50. Nicméně velkou práci jsme odvedli při poskytování technické podpory dodavateli, která obnášela značné množství konzultací nad technickými detaily a srovnávacími cenovými výpočty.

Hovoříte o standardním řešení. Podařilo se Vám fasádu přece jen něčím ozvláštnit?

Ano. Na objektech IQ Buildings byl použit v Čechách ne často užívaný princip zdůrazněné vodorovné lišty při pohledu z exteriéru. Zajímavé je i řešení oken, kdy jsou zde využity dva typy. Prvním typem je klasické okno sklopné svou horní hranou dovnitř. Druhý typ okna je vyklápěn ve své spodní části. To umožňuje kombinaci dvojího způsobů otvírání oken a uživatel si může vybrat způsob jemu bližší. První typ otvírání přitom představuje standardní řešení, druhý již je málo obvyklým, objektovým řešením."

Ing. Látal dále pokračuje:

"Zajímavostí je jistě také fakt, že nově vytvořená ulice nese název Holandská. Investorem je totiž nizozemská firma a magistrát přivítal aktivitu investora pojmenováním nové ulice podle místa jeho původu."

Náš dotaz na současné projekty, které vznikají s přispěním systémů Wicona, nám Ing. Látal odpověděl:

"Z projektů, které jsou v současné době v běhu, bych rád zmínil Univerzitní kampus v Brně, na jehož některých etapách jsme se podíleli. V ČR máme dále rozpracovány další stavby střední velikosti. Skutečně velký projekt s názvem River Park realizujeme z našich systémů na Slovensku se společností Fenestra SK, spol. s r.o. ze Zlatých Moravců přímo na břehu Dunaje.

Došlo ve Vaší společnosti v uplynulém období i k některým organizačním změnám?

Ano. V minulosti byl vždy český a slovenský trh řízen samostatně. V loňském roce jsme zahájili integraci českého a slovenského trhu. Ve skutečnosti to znamená, že český a slovenský trh je organizačně považován za trh jeden. Vedení společnosti sídlí v Brně a odtud je také řízen. To přináší samozřejmě řadu usnadnění zejména v administrativní oblasti v případech, kdy se například slovenské firmy ucházejí o zakázku v ČR a české naopak na Slovensku. Vyhýbáme se tak zbytečnému a náročnému předávání či vyjasňování kompetencí.

Za informace
a srdečné přijetí děkuje
Ivo Románek