Získá-li přístroj či zařízení Zlatou medaili odborné výstavy, jistě je dobré ptát se, čím je pokrokové a jak prospěje těm, kterým je určeno. Tedy uživatelům. U nového tepelného čerpadla vzduch/voda společnosti Stiebel-Eltron s označením LWZ 303 /403 SOL, které se vůbec poprvé představilo na letošní výstavě Aqua-therm, je výčet výhod skutečně ojedinělý.

Nová špičková technologie byla vyvíjena na základě bohatých zkušeností společnosti Stiebel-Eltron s konstrukcí tepelných čerpadel s využitím odpadního tepla z větrání a solárních systémů. Jedná se o kombinaci vytápěcí a větrací jednotky s řadou dalších funkcí. K nim patří dále například možnost chlazení, rekuperace tepla a chladu z větrání rodinného domu, příprava teplé vody ve vestavěném zásobníku, případně solární přitápění a příprava teplé vody vestavěným solárním výměníkem. To vše samozřejmě z jednoho místa.

V případě LWZ 303/403 se jedná o tepelné čerpadlo, které bylo vyvinuto speciálně pro domy projektované na nízkou spotřebu energií. Je vybaveno základními funkcemi topení, ohřevu vody a doplňkovou funkcí ventilace. Zajistí tak tedy dostatek tepla k topení, které získává z venkovního vzduchu. Na druhé straně potom přebírá přípravu teplé vody a reguluje kompletní správu ventilace bytu. Díky modernímu výměníku tepla s křížovým protiproudem odebírá odpadnímu vzduchu až 90 % tepla a přivádí jej ventilací zpět. Díky tomu neuniká z domu téměř žádná energie větráním. Jako hotový kompletní přístroj je LWZ vybaven 200litrovým zásobníkem a všemi regulačními funkcemi topného provozu, ventilace a úpravy teplé vody. Přístroj LWZ 303 /403 SOL navíc nabízí možnost integrace solárního zařízení.

Součástí přístroje je sofistikovaný řídicí systém, jednoduše obsluhovatelný pomocí dotykového displeje. Veškeré funkce koordinuje a zajišťuje nová generace regulátoru. Regulátor optimalizuje všechny provozní režimy a současně slouží jako ekvitermní týdenní regulátor topení a přípravy teplé vody.

Teplo produkované tepelným čerpadlem je buď používáno v nízkoteplotní teplovodní topné soustavě nebo je jím vyhříván vestavěný zásobník teplé vody. Tím je zároveň vyřešen určitý rozpor mezi rozložením potřeby energie pro přípravu teplé vody a tepla z větrání v průběhu dne.Tepelné čerpadlo využívá relativně teplou směs odváděného a venkovního vzduchu, takže pracuje s vysokým topným faktorem a tedy s výborným zhodnocením elektrické energie.

Přístroj tak významně redukuje spotřebu elektrické energie i primární formy energie, a tím snižuje produkci skleníkových plynů. Pokud se majitel domu rozhodne doplnit systém o sluneční kolektory, ušetří v přechodném období další podstatnou část nákladů na teplo.

Mezinárodní ocenění získalo tepelné čerpadlo Stiebel-Eltron LWZ 303 /403 SOL vzduch/voda také na poli designu. Zpracování a vzhled tohoto přístroje byly oceněny prestižní cenou za „Nejlepší design v oblasti průmyslového designu“ „Red Dot Award Product Design 2011/2012“. Soutěže se zúčastnilo celkem 4433 výrobků ze 60 zemí celého světa.

Proč tepelné čerpadlo vzduch/voda Stiebel-Eltron LWZ 303/403 SOL?

•    Kompaktní přístroje s rozšířenými funkcemi: větrání, topení, chlazení a příprava teplé vody
•    Centrální systém přívodního a odpadního vzduchu pro optimální kvalitu ovzduší
•    Vysoká míra rekuperace tepla - až 90%
•    Integrovaný zásobník teplé vody
•    Individuální předvolba programů
•    Integrovaný ovladač s možností použití dálkového ovládání
•    Můžete kombinovat i se solárním zařízením (varianta SOL)

www.stiebel-eltron.cz