Hlavními tahouny hospodaření firmy byl sektor rekonstrukcí a export do Polska, Ukrajiny a Ruska. První čtvrtletí letošního roku se neslo díky příznivému počasí a nízké srovnávací základně roku 2010 v duchu silného oživení prodejů.

Rok 2010 táhly rekonstrukce

Společnost Tondach kopírovala v roce 2010 vývoj ve stavebnictví, které se díky poklesu objemu hypoték a stavebních povolení propadlo pod úroveň roku předešlého. V prvním pololetí 2010 došlo díky snížení výroby stavebních materiálů k realizaci dlouhodobě plánovaných oprav a nezbytných investic ve 4 výrobních závodech. Druhá polovina roku už jevila známky zlepšování situace především v oblasti rekonstrukcí domů.

„Zvyšováním efektivity výroby a přizpůsobením objemu výroby nižší poptávce se nám podařilo udržet hospodaření v kladných číslech. V letošním roce vidíme pozitivní vývoj ve výstavbách nových domů, ale také v oživení sektoru rekonstrukcí, na které se především soustředíme,“ doplňuje Kamil Jeřábek, obchodní ředitel Tondach Česká republika s.r.o.

Růst exportu na východ a domy na klíč v ČR

V době snížené výstavby novostaveb se Tondach soustředil na rekonstrukce střech starších domů a export na východ. Výrazný úspěch zaznamenal výrobce pálených tašek na polském trhu s novou taškou Samba vyráběnou v Hranicích. Exportní objem firmy oproti roku 2009 vzrostl o 15%.

Nižší prodeje cihel Tondach vyrovnává novou technologií

Tondachu se naopak díky nepříznivé situaci ve výstavbě nových domů nepodařilo zabránit poklesu prodeje cihel. Přes zvýšení podílu broušených cihel na výrobě z 8 na 25% nedošlo k udržení tržeb ztracených nižší výkonností stavebnictví a objem tržeb výrazně poklesl. Firma v této oblasti nadále hodlá navyšovat podíl broušených cihel s novou technologií zdění na PUR pěnu.

Povrchově upravené tašky tvoří víc než polovinu produkce

V posledních několika letech prodává tradiční výrobce pálených tašek stále více povrchově upravených modelů – engobovaných a glazovaných tašek. V loňském roce stoupl jejich podíl o 2% na celkových téměř 55%. Zbytek produkce tvoří klasické režné tašky. Výroba střešních tašek zajišťuje celkově 83% obratu firmy.

www.tondach.com