Produkty TONDACH pro projekt „Gornaja Karusel“ v Soči

Společnost Tondach Gleinstätten AG získala zakázku na dodávku střešních krytin pro olympijský projekt „Gornaja Karusel“. Jedná se o jeden z největších vývojových projektů olympiády 2014 v horském regionu „Krasnaja Poljana“.

Projekt zahrnuje sportovní a turistické centrum včetně olympijské novinářské vesnice. Dobudování komplexu se předpokládá do konce roku 2013. Na ploše 580 tis. m2 bude
k dispozici 1780 ubytovacích kapacit v kategorii od 3 do 5 hvězdiček. Komplex budou tvořit obytné budovy, rekreační domky, sportovní a turistická střediska, butiky, hotely, restaurace a lékařské centrum. Investice v celkové hodnotě cca 850 mil. EUR (20,5 mld. Kč) bude podle rozhodnutí vlády realizována pod dohledem Mezinárodního olympijského výboru.

Střešní plochy o rozsahu asi 160tis. m2 budou pokryty nejrůznějšími výrobky TONDACH, vč. prvků  opticky harmonizovaného programu příslušenství střech TONDACH, tj. okapů, hřebenáčů, větracích pásů, systémů pro zadržení sněhu apod. Na střešní plochy v nadmořské výšce 540 až 960 m bude položena nově vyvinutá střešní taška TONDACH Venus ve dvou různých barevných provedeních. Produkt ve formátu 29 x 48,5 cm je charakteristický svou nadčasovou elegancí, oblým tvarem a funkčností. Při spotřebě cca 11 ks na 1 m2 je pokládání velmi rychlé a praktické. U menších ozdobných střech se hlavní architekt projektu rozhodl pro klasické bobrovky. Výrobky TONDACH dovolují použití střešní krytiny také na neobvyklých místech, jako např. na kupolích nebo věžičkách, které jsou pro ruskou architekturu typické, a díky dvojitému krytí nabízí navíc i ochranu v extrémních povětrnostních podmínkách.

Výrobní program TONDACH speciálně vyvinutý pro olympijský projekt je harmonický
z hlediska funkce, tvarů i barev. Při zadání zakázky bylo rozhodující i kriterium „ekologická stavba s dlouhou životností“, a proto byl tento projekt certifikován podle mezinárodně uznávaného britského ratingu pro zelené budovy „BREEAM“ (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Produkty TONDACH neobsahují žádné chemické přísady a vyrábějí se výhradně z jílu a vody za přístupu vzduchu a tepla a jsou charakteristické svým designem i funkcí.

Z hlediska dlouhodobé stálosti neexistuje jiný srovnatelný střešní produkt. Hodnota zakázky na střešní krytiny pro Gornuju Karusel činí cca 2,5 mil. EUR (přes 60 mio Kč). Práce již běží na plné obrátky, první dodávky se uskuteční již v roce 2011", říká Martin Olbrich, prokurista společnosti Tondach Gleinstätten AG.

Ruský generální dodavatel, který koordinuje veškeré stavební práce olympijského projektu, vsadil v případě střešních krytin pro obytné objekty ve vysokohorském středisku na mimořádně kvalitní výrobky TONDACH, protože stavební objekty je nutné dlouhodobě chránit. K podpisu smlouvy došlo 14. března 2011. Stavební práce pro projekt probíhají již od září 2010 a podle plánu mají být ukončeny v závěru roku 2013. Projekt je financován jedním investorem, jehož vlastníkem jsou státní banky, město Soči a region Krasnodar.