Během následujících deseti let došlo k prudkému rozvoji firmy a společně s rozšířením pracovního kolektivu firma expandovala do dalších krajů. V roce 2007 vybudovala nový centrální sklad v Brně na Kšírově ulici, čímž vznikl jeden z největších a nejmodernějších velkoobchodních areálů s elektroinstalačním materiálem a svítidly v ČR. S ročním obratem přesahujícím miliardu korun, téměř 200 pracovníky a 10 prodejními sklady v Blansku, Brně, České Třebové, Kroměříži, Pardubicích, Praze 4, Praze 9, Svitavách, Zlíně a Žďáře nad Sázavou patří ELKOV elektro k nejvýznamnějším hráčům na trhu elektroinstalačním materiálem. V lednu 2011 otevřel již svou druhou pobočku v Praze, kterou umístil na Spořilov. Zajímalo nás, co si od toho společnost slibuje a jaké jsou cíle této pobočky. Setkali jsme se proto s jejím vedoucím, panem Martinem Novákem, a požádali ho o rozhovor.

Pane Nováku, donedávna jste byl vedoucím pobočky v Horních Počernicích. Jak se jí daří a proč se společnost ELKOV elektro a.s. rozhodla otevřít v Praze další pobočku právě na Spořilově?

Pobočka v Horních Počernicích byla otevřena začátkem června 2008, a to ze dvou hlavních důvodů. Prvním bylo, že největší zakázky v oboru elektroinstalací se dělají právě v Praze a okolí a my jsme si už nemohli dovolit na tomto velkém trhu chybět. Druhým důvodem pak byly moravské firmy, které realizovaly mnoho zakázek v Praze, byly našimi zákazníky, ale pro tyto účely odebíraly materiál od naší konkurence. Pokud jsme nechtěli o tyto zákazníky přijít, nezbývalo nám nic jiného než jim tímto krokem vyjít vstříc. Nástup pobočky byl doslova raketový a vše vypadalo náramně. Příchodem hospodářské recese však došlo ke stagnaci, kterou jsme pocítili my i naši zákazníci, kteří se rekrutují především z oblastí montážních firem. Bylo to velice těžké období, ale povedlo se nám je překlenout a teď již pobočka funguje opět velice dobře. Od ledna 2010 se její činnost stabilizovala a celý rok 2010 byl pro ni velice dobrý. Proto také vedení společnosti začalo uvažovat o otevření další pobočky na opačném konci Prahy. A proč jsme ji otevřeli právě tady na Spořilově? Zřejmě k tomu přispěla souhra okolností. Na tomto místě fungovala více než deset let pobočka konkurenčního velkoobchodu. Její uzavření přišlo ve chvíli, kdy ELKOV hledal vhodné prostory pro otevření další pražské pobočky. Prostory byly vyhovující a navíc mají strategickou polohu na území města Prahy.
Z hlediska dojezdu z Brna se nachází kousek od dálnice, přímo na začátku Prahy a hned vedle je Jižní spojka. Místo je proto velice dobře dostupné, zákazníci jsou na ně dlouhodobě zvyklí a vyhovuje jim. Pobočka byla otevřena 28. ledna 2011 a již po 3 týdnech provozu jsme se přesvědčili, že staří zákazníci se k nám okamžitě vrátili a navíc se u nás zaregistrovalo asi 140 nových firem, které jsme doposud jako ELKOV neevidovali. Považujeme to za velký úspěch i za velký příslib do budoucna.

Jaké jsou prostory této pobočky a jaký sortiment materiálu nabízíte?

Celková plocha pobočky je 1300 m2. Máme zde dvě skladové budovy, ve kterých se nachází široký sortiment elektroinstalačního materiálu. V hlavní budově najdeme vše, co elektrikář potřebuje pro domovní a bytové instalace, od rozvodných skříní přes komponenty do rozvaděčů, kabely, vodiče, svorkovnice, instalační krabice až po domovní spínače a zásuvky mnoha designů. V druhé budově nabízíme sortiment svítidel a světelných zdrojů, pojistkové skříně, matriál pro instalaci hromosvodu a úložný materiál, jako např. kabelové žlaby, rošty a ochranné trubky. Dostatečně velký je také venkovní prostor, který se chystáme během dvou měsíců využít pro uskladnění kabelů až do průměru 240 mm. Startovací tým pobočky tvoří devět pracovníků. Technici mají na starosti komunikaci se zákazníkem, přijímání objednávek, technické poradenství a přípravu dokumentace pro sklad. Samotný prodej funguje standardní cestou, jako je tomu ve většině velkoobchodů, tzn. že zákazník má možnost si společně se skladníkem projít sklad se čtečkou a vybírá si, co potřebuje.
Z hlediska sortimentu nabízíme průřez veškerého základního elektroinstalačního materiálu v dostatečné šíři i množství. Pokud by nám cokoliv chybělo, není pro nás problémem rychle zareagovat a zajistit to. Můžeme si vypomoci dodávkou z naší druhé pobočky v Horních Počernicích, nechat si dodat materiál přímo z centrály v Brně nebo můžeme nakupovat materiál i přímo od dodavatelů. Volné ruce v tomto směru považujeme za svou velkou výhodu oproti konkurenci, protože tyto operativní nákupy mají obrovský vliv na pružnost a dávají nám určitou výhodu rychlejší reakce. Většinu středních a menších zakázek jsme ale schopni bez problémů okamžitě vykrýt, neboť skladové zásoby materiálu na obou pražských pobočkách se pohybují kolem 35 miliónů korun. Větší zakázky probíhají formou nabídka-poptávka s dohodnutím přesných dodacích termínů, takže ani s těmito zakázkami bychom neměli mít žádné problémy.

 

Pobočka ELKOV elektro Praha-Severní
Pobočka ELKOV elektro Praha-Severní



Nebudou si dvě pražské pobočky místo spolupráce naopak konkurovat?

Určitě nikoliv. Naší společnou snahou je, aby tyto pobočky spolu úzce spolupracovaly a zákazníky si naopak navzájem předávaly. Pokud někdo bydlí v okolí Spořilova, nemusí zajíždět pro materiál až do Počernic a naopak. Každý, kdo zná dopravní situaci v Praze v době špičky, umí ocenit velkou úsporu času i nervů, které mu svou polohou na opačných stranách města tyto dvě pobočky nabízejí. Obě mají navíc trochu jiné zaměření. Obchodníci působí převážně na počernické pobočce, která má větší skladovací i kancelářské prostory a je zaměřena především na řešení zakázek a zakázkový prodej. Pobočka Spořilov je naopak z větší části zaměřena na denní prodej a byla i ve svém dřívějším působení orientována spíše na klientelu drobných zákazníků, což by mělo pokračovat i nadále. Takže o nějaké konkurenci nemůže být ani řeči.

Na jakých referenčních stavbách jste se v poslední době podíleli?

Těch staveb byla opravdu spousta. V Praze jsme dodávali materiál na Řízení letového provozu Praha Ruzyně, halu Schubert na Praze 9, administrativní budovu IMOBA Chodov, datové centrum pro Českou poštu v Olšanské ulici, finanční úřad Praha 4 Pankrác, MŠ Sadská Praha 9, SOŠ Lipí na Praze 9 i na spoustu bytových domů. Právě teď probíhají dodávky třeba pro velký autoservis Opat v Nupakách. Co se týče centrály v Brně, tak jejich nejprestižnějšími referenčními stavbami z poslední doby jsou dodávky pro Triniti Office Center Brno, BVV Brno-pavilon P, Českou národní banku v Brně nebo Eurovea Gallerii Bratislava.

Dodáváte materiál také přímo na stavby?

To už je v dnešní době naprostá samozřejmost. Co se týče pobočky v Horních Počernicích, tak ta zaváží až 70 % materiálu přímo na stavbu a zbytek zůstává pro běžný prodej. U nás by tomu mělo být přesně naopak.   

Jak je to s internetovým prodejem?

Ten samozřejmě nabízíme taktéž. Na stránkách www.elkov.cz si naši zákazníci mohou pohodlně nakoupit a vybrat si i pobočku, na které si pak materiál budou chtít vyzvednout.

Jaké další služby ještě nabízíte?

Velice zajímavou službou, kterou nabízí naše centrála v Brně, je poskytování poradenství a zpracování návrhů v oblasti světelné techniky a průmyslové automatizace. Výpočty návrhů osvětlovacích soustav, odborné poradenství a cenové kalkulace provádí naše projekční oddělení zdarma v rámci technické podpory prodeje a nabízí výpočty vnitřního  i venkovního osvětlení  nebo také sportovišť. V oboru průmyslové automatizace poskytuje dodávky  celého spektra zboží počínaje čidly přes snímače, bezpečnostní moduly, programovatelná relé, motory, kamerové systémy a signalizace až po komponenty  pro datové rozvody. V rámci environmentální politiky společnosti je samozřejmostí bezplatný odběr ekologicky nebezpečného odpadu a zajištění ekologické likvidace světelných zdrojů. Jsme zapojeni v systému EKOLAMP, EKO-KOM a v systému managementu jakosti dle ČSN EN 9001:2009.

Co si myslíte o tom, kam směřují dnešní elektrotechnické velkoobchody a jaké jsou vize společnosti ELKOV elektro a.s.?

Pro zákazníky ve velkoobchodech je pochopitelně nejdůležitější dostatečná šíře a množství sortimentu, který chtějí pořídit za zajímavé ceny. O tom, jak je velkoobchod silný, ale stále více rozhoduje i to, jak kvalitní jsou jeho zaměstnanci, jak fundovaně mu dokáží poradit a jak rychle jsou schopni uskutečňovat jeho přání. Současné elektroinstalace směřují ke stále složitějším a složitějším aplikacím, takže nároky na odbornou erudici prodejců neustále rostou a je potřeba se tomu přizpůsobit.
Vizí a cílem celé společnosti ELKOV elektro a.s. pak je udržet si přední pozici mezi velkoobchody elektromateriálem a svítidly na českém trhu. Našim krédem je poctivý přístup ke všem zákazníkům a snaha o to, aby se na nás mohli 100% spolehnout. Velice si vážíme toho, že většinu našich zakázek tvoří právě společnosti, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, a které se k nám s důvěrou vracejí.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí

Ing. Miroslav Bindač

 

ELKOV elektro a.s.
Kšírova 255/63, 619 00 Brno-Horní Heršpice
tel.: +420 547 212 269
e-mail: info@elkov.czhttp://www.elkov.cz