vývoji těchto systémů spolupracuje s odborníky z VŠB-TUO FEI, což jí zajišťuje implementaci nejnovějších technologií z oblasti elektroniky a informatiky do jejích produktů. Maximální důraz je přitom kladen na kvalitu, použitelnost a snadnou instalaci. Více o této  zajímavé společnosti jsme se chtěli dozvědět od jejího jednatele, pana Stanislava Pavelka, kterého jsme navštívili v jejich nové výrobní hale v Bolaticích. 

Pane řediteli, řekněte nám, prosím, něco o vzniku a současnosti společnosti.

Společnost vznikla v roce 1991 jako elektromontážní firma zabývající se převážně výměnami  domácích telefonů. Pro tyto výměny jsme používali tehdy dostupné výrobky nejmenované firmy, které ne zcela vyhovovaly. Přes naše mnohé upozorňování na nedostatečnou kvalitu některých součástí produktů jsme se neshledali s kladnou odezvou a jiné na trhu nebyly. Napadlo mě proto, že bychom mohli zkusit vyrábět vlastní dorozumívací systémy. Začali jsme vyvíjet a pak i vyrábět dorozumívací techniku pod obchodní značkou Czechphone, která se osvědčila a vyrábíme ji dodnes.

Co přesně si lze představit pod pojmem dorozumívací systém?

Především se jedná o dorozumívací zařízení mezi vstupními dveřmi do domu a jednotlivými bytovými jednotkami. V této oblasti dodáváme veškeré systémy od nejjednodušších (pouze pro zazvonění na byt), přes složitější (vybavené audio, či video komunikačními jednotkami s možností otevírání elektrického zámku), až po systémy, které jsou vybaveny volně programovatelným softwarem. U složitějších systémů mohou uživatelé bytu komunikovat vzájemně mezi sebou, lze na ně napojit přístupové a bezpečnostní systémy, osvětlení na chodbě i v bytě a použít je stejně jako systémy inteligentního domu. Nabízíme také jednoduché medical systémy do nemocnic nebo domovů důchodců pro komunikaci mezi zdravotním personálem a klientem na lůžku s možností světelné indikace přítomnosti sestry na pokoji.

Mohl byste zde uvést nějaké příklady využití těch složitějších přístupových systémů?

Jak jsem již uvedl, složitější komunikační systémy jsou vybaveny volně programovatelným softwarem, který jsme sami vyvinuli. Příkladem jeho využití může být třeba napojení na přístupový systém, kdy uživatel bytu nepotřebuje pro vstup do domu ani do bytu klíče a vše funguje pouze na bázi přiložení čipu. Je to velice žádané, neboť to podstatně zvyšuje komfort uživatele. Dále je možné navolit rozdílné typy melodií vyzvánění jednotlivých bytů, nastavit délku otevírání elektrického zámku u vchodových dveří, či napojit osvětlení tak, aby se  v případě otevření dveří automaticky rozsvítilo světlo na chodbě nebo v bytě. Pokud má zákazník nainstalováno v bytě zabezpečovací zařízení, může náš domácí telefon sloužit k jeho kódování. Na přání zákazníka jsme schopni zabezpečovací zařízení dodat jako součást celého setu dorozumívacího zařízení.

Jaká je působnost vaší společnosti a jak probíhá distribuce vašich výrobků?

Největší část produkce zůstává samozřejmě na českém trhu. Český zákazník se již naučil, že ne vždy nejlevnější dovezený výrobek je také ten nejvhodnější a zajímá se proto i o produkty vyráběné u nás. Pokud zákazník ví, co chce, může si vše objednat přímo v našem e-shopu www.czechphone.cz. Pro klienta, který chce poradit se specifikací optimálního výběru dorozumívacího systému pro svůj dům, jsme k dispozici na telefonech, e-mailech, či při osobním setkání. Dostupnost pro zákazníka je velice snadná. Ve všech regionech máme své partnerské firmy, které naše výrobky instalují do rodinných a bytových domů, komerčních a jiných prostor. V některých městech v rámci České republiky jsou také kamenné obchody nabízející naše zboží, běžné jsou i dodávky pro montážní firmy přímo na stavbu. Část své produkce dodáváme také do Rakouska, Polska a na Slovensko. S naší novou řadou venkovních jednotek bychom si pak přáli uspět i na dalších západních trzích.

Jak jste byl spokojen s hospodářskými výsledky loňského roku a co očekáváte od toho letošního?

Loňský rok byl pro nás výjimečný, neboť jsme prodali nejvíce systémů i jednotlivých produktů za celou dobu svého působení. Je to pro nás velká výzva a určitě nebudeme chtít v nastoupené cestě polevit.

Nacházíme se právě ve vaší nové výrobní hale v Bolaticích. Proč jste se rozhodli pro tuto velkou investici a co si od ní slibujete?

Do loňského roku jsme působili v ne zcela vyhovujících pronajatých prostorech, které byly nevhodné pro dlouhodobé skladování materiálu, náročné pro přepravu veškerého materiálu dovnitř i ven a energeticky extrémně nákladné. Rozhodli jsme se proto postavit si novou výrobní halu, a to přesně podle našich potřeb. Podstatně nám to usnadnilo veškeré výrobní procesy, technologické postupy a logistické pochody ve firmě. Výrobní halu jsme vybavili moderními technologiemi a letos v lednu jsme do ní nainstalovali nově zakoupenou automatickou osazovací sestavu pro osazování a pájení SMD součástek. Nebyla to malá investice, ale určitě významně přispěje k dalšímu zkvalitnění našich výrobků. Celá výrobní hala je vytápěna tepelnými čerpadly, čímž se nám podařilo energetické náklady dostat na optimální hodnoty. Důležité pro nás bylo také to, že se nám zde podařilo pro naše zaměstnance vytvořit příjemné prostředí, což je pro jejich náročnou práci velice důležité.

V čem si myslíte, že jsou vaše výrobky nebo vaše služby lepší než je tomu u konkurenčních společností?

Je nám jasné, že dnes se již zakázky nevyhrávají pouze nízkou cenou, ale především celkovým přístupem a servisem pro zákazníka před uskutečněným obchodem i po něm. Snažíme se proto o absolutní kvalitu našich výrobků i služeb a také o velkou pružnost. Všechny ostatní společnosti působící na českém trhu jsou pouze prodejci. My, jako výrobci, dokážeme dodat vše velice rychle a navíc jsme schopni vyrobit i atypickou zakázku na klíč, což prodejci nabídnout nemohou. Velice dobří jsme u dodávek velkých videosystémů až do počtu 100 bytů, což není úplně jednoduché. Příliš mnoho společností toto nenabízí a pokud ano, pak pouze v propojení s koaxiálním kabelem. Námi vyrobené a dodávané videosystémy probíhají po FTP vodičích, což jsou běžné počítačové kabely, které jsou mnohem levnější a jejich propojování je také mnohem snazší. Instalace je proto mnohem rychlejší a vyjde až o 30 % levněji.   
Ne vždy se vše povede přesně podle našich představ a netvrdím, že jsme neomylní. Komunikační systémy se aplikují do mnoha rozdílných typů domů a nelze úplně přesně předvídat, jak se v nich budou chovat. Pokud ale dojde k jakýmkoliv potížím, okamžitě se je snažíme odstranit, a to v co možná nejkratším termínu. Výhodou je, že pokud náš člověk celý systém vyvíjel, bude schopen také nejspíš odhalit, v čem by daný problém mohl spočívat.
Novým zákazníkům se pak vždy snažíme co nejpodrobněji vysvětlit, co vůbec od našeho systému mohou očekávat a jak jej co nejlépe naprogramovat, aby dokonale plnil svou funkci.

Jaké novinky chystáte pro nejbližší období a jak vidíte svou delší perspektivu?

Právě nyní připravujeme nové dveřní komunikační jednotky, které budou opět technicky vylepšené a designově budou odpovídat požadavkům i těch nejnáročnější klientů. Z dlouhodobého hlediska spolupracujeme s odborníky z VŠB-TUO FEI, s nimiž připravujeme novinky na období zhruba pěti let dopředu. Jde nám především o rozvoj komunikačního protokolu. Software, který jsme zde vytvořili, je natolik kvalitní, že jeho kapacitu v našich současných výrobcích využíváme pouze z 5 %. Naším hlavním cílem je proto podstatně navýšit tato procenta a posunout tak celkovou inteligenci systémů ještě mnohem dále. Možnosti jsou zde zatím takřka neomezené. Samozřejmě se ale přitom vše bude odvíjet od poptávky na trhu a podle ní se budeme i my s naším dalším vývojem ubírat. Naši současnou nabídku si mohou případní zákazníci prohlédnout na stránkách www.czechphone.cz nebo na veletrhu AMPER 2011 v Brně.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí.

Ing. Miroslav Bindač

ELEKTRO-FA. PAVELEK, s.r.o.
pobočka: Průmyslová 696/15, 747 23 Bolatice
obchodní oddělení: tel.: 553 663 322,
mobil: 608 422 296, fax: 553 663 907
obchod@czechphone.czwww.czechphone.cz