Přírodními odstíny se nemusí pyšnit pouze oděvy ve vašem šatníku, ale třeba i židle, stůl, zahradní lavička nebo dokonce dětský nábytek a hračky. Atraktivní odstíny s názvem „Nugát“ a „Karamel“ právě doplnily barevnou škálu univerzálních vrchních barev na dřevo a kov Balakryl UNI. Trojici doplňuje červenohnědá u barvy Balakryl UNI lesk a červená u barvy Balakryl UNI mat. Lesklý i matný Balakryl UNI vyniká hladkým vzhledem, výborně se roztírá, je vysoce odolný proti povětrnostním vlivům i mechanickému namáhání. Balakryl UNI navíc splňuje evropskou normu pro povrchovou úpravu hraček a dětského nábytku EN 71.

Balakryl UNI mat a lesk
jsou univerzální vodou ředitelné vrchní barvy určené pro venkovní i vnitřní použití na dřevo, kovy (vč. pozinkovaných plechů a hliníku), beton a další materiály. Ideálně se uplatní při natírání dveří, oken, zárubní, zábradlí nebo nábytku. Hodí se také k nátěrům těles ústředního topení. Díky ekologické a zdraví neškodné receptuře lze Balakrylem UNI natírat i dětský nábytek a hračky. V tomto ohledu samozřejmě lesklý i matný Balakryl UNI splňuje evropskou normu pro povrchovou úpravu hraček a dětského nábytku EN 71.

Díky trojici nových barevných variant lze Balakryl UNI mat zakoupit již v celkem 24 odstínech, od bílé a sv. šedé, přes zelenou, tmavě zelenou, modrou až po červenohnědou, tmavě hnědou, palisandr a černou. Balakryl UNI lesk je v prodeji v nejatraktivnějších 19 odstínech.

Nátěr barvou Balakryl UNI dodá povrchu atraktivní hladký vzhled, vysoce odolný proti povětrnostním vlivům i mechanickému namáhání, s dlouhou životností. Při natírání se barva dobře roztírá, ve své třídě totiž vyniká dokonce nejlepší roztíratelností, výborně kryje a je vydatná. Nátěr je rychleschnoucí a zůstává trvale pružný.

Práce s nátěry Balakryl UNI


Před použitím nejprve rozmíchejte obsah. Balakryl UNI nanášejte vždy na pevný, bezprašný, suchý, hladký, čistý, vosku a mastnot zbavený podklad ve 2 - 3 vrstvách v intervalu 4 - 6 hodin. Dřevo (savé podklady) napusťte zředěným Balakrylem UNI nebo barvou Tebakryl. Kovy natřete základní barvou např. barvou Balakryl Antikor. Balakryl UNI lze použít pro podkladové i vrchní nátěry a po zředění vodou i jako napouštědlo na porézní stavební materiály.

Postup práce při natírání v minulosti již natřeného dřeva

1) původní nátěr je v dobrém stavu


Je-li starý nátěr v poměrně dobrém stavu a chcete-li jej pouze obnovit, či změnit odstín, stačí povrch po umytí, odmaštění a částečném zdrsnění brusným papírem přetřít barvou Balakryl UNI.

2) Původní nátěr je částečně poškozený


Pokud je nátěr z velké části v pořádku a jen místy je buď poškozen nebo se trochu loupe, zbruste pouze poškozená místa a celou plochu přetřete. Jsou-li v ploše např. dírky po šroubech nebo ostré rýhy, musíte použít vyrovnávací tmel. Celé místo obruste a očistěte. Zředěnou základní barvou Balakryl UNI proveďte penetrační nátěr. Po zaschnutí naneste špachtlí na poškozené místo  tmel a místo maximálně vyhlaďte. V tenčí vrstvě tmel zaschne za 2 – 4 hodiny. Po zaschnutí tmelené místo do hladka vybruste. Nakonec celou plochu natřete některou z barev Balakryl UNI.

3) Starý nátěr je silně poškozen


Složitější varianta nastává, olupuje-li se starý nátěr ve větších plochách, případně je na dřevěném materiálu již mnoho starých vrstev barvy, a vy musíte přistoupit k jejich odstranění. Tlusté nátěry s malou přilnavostí lze odstraňovat broušením brusnými papíry, drátěným kartáčem, škrabkou nebo ocelovou vlnou. Pro odstraňování nátěrů na velkých rovných plochách jsou výhodné elektrické vibrační nebo kotoučové brusky. K odstraňování tlustých nátěrů z hladkých ploch bez plastických ozdob na dřevě, zdivu a kovech je vhodné opalování nátěrů. Třetí možností je použití odstraňovačů nátěrů.

Po opálení barvy zůstává povrch mastný a je nutné ho před nátěrem důkladně omýt ředidlem nebo lakovým benzínem. Místa očistěte a natřete zředěnou barvou Balakryl UNI. Po zaschnutí vyplňte všechny nerovnosti a nežádoucí otvory tmelem nechte ho proschnout. Zatmelené plochy po 2 – 4 hodinách přebruste středně jemným brusným papírem. Dále postupujte jako u nového materiálu.

Vydatnost nátěru
: 5 – 8 m2/kg v jedné vrstvě podle savosti podkladu a tloušťky nátěru
Doba schnutí
: 4 – 6 hodin při 20 °C
Balení
: 0,7 kg | 2,4 kg* | 4,5 kg | 9 kg (*jen bílý a tmavě hnědý UNI mat)

Balakryl UNI lze zakoupit například v síti prodejen Dům barev (www.dumbarev.cz) a ve vybraných prodejnách barev a laků. Více informací o výrobcích Balakryl najdete na www.balakryl.cz.