Usilují například o nákup fotovoltaických projektů, s tím, že si samotnou výstavbu elektráren obstarají sami. Pokud možno s využitím levné pracovní síly z východu. Narážejí však na velmi přísnou italskou legislativu.

Striktními italskými zákony a vysokými náklady na výstavbu solárních parků mohou být zpočátku nemile překvapeni zejména investoři, kteří již mají zkušenosti s realizací tuzemských projektů. „Právě tuto skutečnost se někteří rádoby investoři snaží obejít tím, že si pro výstavbu elektráren chtějí sehnat svoji vlastní levnou pracovní sílu. Zákon o práci dělníků na stavbách však jejich záměru není nakloněný. Zájemcům o realizaci solárního parku v italské Puglii doporučuji spolupráci s profesionály, kteří se dobře orientují v italské legislativě, dokážou zajistit dodávku materiálu, organizaci výstavby a umí komunikovat s tamními úřady. Ty vydávají souhlas k připojení elektrárny a získání Zeleného bonusu,“ upozornil obchodní manažer společnosti HiTechSolar pro oblast Itálie Radim Lichý.

Společnost HiTechSolar již čtvrtým rokem spolupracuje s italskými projekčními studii a zajišťuje realizace 1MWp projektů pro své klienty. „Zákazníkům poskytujeme servis od A do Z. V rámci prezentačního pobytu v Puglii jim umožníme prezentaci pozemků a volných projektů a setkání s italskými partnery. Velmi dobře se orientujeme v italské legislativě a známe tamní obchodní zvyklosti. V podstatě klienta nastartujeme k realizaci. Navíc zajišťujeme tlumočení a pomoc s veškerou administrativní činností,“ dodal Lichý.

Podle jeho slov zájem českých i zahraničních investorů o výstavbu solárních elektráren v Itálii stále vzrůstá. „Důvodem je skutečnost, že v naší zemi tento obor prakticky skončil. V Itálii jsou pro fotovoltaiku mnohem výhodnější klimatické i legislativní podmínky,“ vysvětlil Lichý.

Ačkoli jsou prvotní náklady na výstavbu solárních elektráren v Itálii vyšší, následná větší produkce zajistí krátkou dobu jejich návratnosti. „Dokončený solární park v Puglii o výkonu 1MWp má roční produkci 1.430 MWh s finanční výtěžností 608.690,- EUR. Pro srovnání má tuzemský 1MWp projekt roční produkci 950 MWh a finanční výtěžnost po zdanění v roce 2010 8.550.000,- Kč, při stejných investičních nákladech” upřesnil ředitel společnosti HiTechSolar Vladimír Mléčka.