Na českém trhu působí značka od roku 1993. Kotle Buderus se však do České republiky dovážely v minulosti přes zprostředkovatelské podniky zahraničního obchodu, a tak v mnoha významných budovách zajišťují tyto kotle dodnes spolehlivě vytápění i ohřev teplé vody.

Na letošním veletrhu Aquatherm měla naše redakce možnost hovořit s panem Ing. Janem Eisnerem, vedoucím technického oddělení značky Buderus. Ten nám podrobněji představil vystavované novinky. Obrazový záznam je k vidění také na našem videoserveru www.TVstav.cz v sekci VIDEA.

Jaký sortiment produktů v současné době nabízíte?

V současné době nabízí značka Buderus na českém trhu litinové a ocelové kotle s výkony od 2,7 kW do 19,2 MW, kotle pro byty, rodinné a bytové domy, komerční a průmyslové objekty. Jedná se o kotle průtokové i kondenzační v provedení stacionárním a nástěnném (turbo i s odvodem spalin do komína).
Nabídka zahrnuje kotle na zemní plyn, na propan, topný olej i tuhá paliva. Nabídku kotlů doplňují také zásobníkové ohřívače TV, regulační přístroje a otopná tělesa. Nedílnou součástí naší nabídky jsou solární kolektory a tepelná čerpadla s kompletním příslušenstvím. Velkoobchodní oddělení dodává kompletní příslušenství v oblasti tepelné techniky (čerpadla, nádrže, pojistné ventily, expanzní nádoby atd. od smluvních dodavatelů). Sortiment zahrnuje i speciální zařízení pro průmyslové aplikace v podobě kogeneračních jednotek, horkovodních ocelových kotlů, parních kotlů a souvisejícího příslušenství.

Účastnili jste se odborného veletrhu Aquatherm 2010. Jaké novinky jste zde představili?

Úsporný nástěnný kondenzační kotel
První novinkou, kterou Buderus představil na letošním veletrhu Aquatherm, je nový nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB172 ve výkonových variantách 14 a 24 kW. Jedná se po všech stránkách o energeticky úsporný zdroj tepla. Kotel využívá úsporné kondenzační techniky a nízkoenergetického oběhového čerpadla. Šetří tak při provozu jak zemní plyn, tak i elektrickou energii.

Kotel je zvláště vhodný pro moderní novostavby i rekonstrukce pro své kompaktní rozměry 840 x 440 x 350 mm (výška x šířka x hloubka), vysoký normovaný stupeň využití až 109 %, velký rozsah modulace výkonu od 2,9 kW a nízkou spotřebu elektrické energie. V takzvaném Standby provozu je spotřeba elektrické energie se základní řídící jednotkou <  2  W. Srdcem kotle je již praxí osvědčený litý výměník ze slitiny hliníku a křemíku. Sériově je kotel vybaven integrovaným oběhovým čerpadlem s řízenými otáčkami nejmodernější konstrukce energetické třídy A, třícestným přepínacím ventilem pro ohřev teplé vody, expanzní membránovou nádobou o objemu 12 litrů, bezpečnostním vybavením a inteligentním regulačním systémem EMS. Jednoduchá obsluha a snadné nastavení pomocí nové řídící jednotky kotle BC25 je dalším argumentem pro volbu tohoto kotle. Řídící jednotka se vyznačuje velkým displejem s lehce srozumitelnými symboly a velkými tlačítky. Kotel je možné ovládat oblíbeným regulátorem Logamatic RC35 nebo novým základním regulátorem Logamatic RC25. Při vývoji kotle byla zvláštní pozornost věnována snadnému přístupu a též rychlému a bezchybnému zapojení. Úsporu montážních a servisních prací ocení především topenářské firmy, ale i zákazník. Díky schváleným nemrznoucím směsím jej lze bez obav provozovat i v málo užívaných či rekreačních objektech. Kotle je také možné instalovat v lokalitách s přísnými požadavky na emise škodlivin, protože všechny nástěnné kondenzační kotle Buderus splňují dle ČSN 73 4201 emisní třídu NOx 5.
V nabídce kotlů Logamax plus GB172 je i varianta GB172-24  K s kombinovanou přípravou teplé vody přes deskový nerezový výměník. Při ohřevu teplé vody je možné využít zvýšeného výkonu až 30 kW s komfortním nebo Eco režimem průtokového ohřevu teplé vody. Další variantou je provedení Logamax plus GB172 - 24 T50 s integrovaným smaltovaným zásobníkem teplé vody o objemu 48 litrů. Toto provedení je určeno pro zákazníky s vyšší potřebou teplé vody a s požadavkem na kompaktní provedení celého zdroje tepla. Ostatní provedení kotlů lze kombinovat s širokou nabídkou nepřímotopných zásobníků teplé vody. Pro malé prostory lze využít Logalux H65 W, který lze montovat vedle kotle nebo pod kotel. Větší zásobníky jsou k dispozici o objemech od 120 do 300 litrů. Kotel je také možné kombinovat se solárními bivalentními zásobníky Logalux řady SM.

Silný, ale úsporný stacionární kondenzační kotel

Širokou nabídku nástěnných kondenzačních kotlů doplňují i kondenzační kotle stacionární. Další novinkou je stacionární kondenzační kotel Logano plus GB402. Kotel se dodává v pěti výkonových variantách o výkonu od 320 kW do 620 kW. V rámci příslušenství lze tyto kotle vybavit kaskádovou jednotkou a lze tak sestavit dvojkotel o výkonu až 1240 kW se společným napojením na otopný systém a odvodem spalin. Kotel je vybaven osvědčenou technologií v oblasti kondenzační techniky, tj. spalinovým výměníkem tepla ze slitiny hliníku a křemíku, který zaručuje maximální přenos tepla, normovaný stupeň využití až 110 %, bezproblémový provoz a minimální hmotnost celého zařízení. Kotel díky nízké hmotnosti a malým rozměrům (šířka do 800 mm) je možné lehce transportovat a snadno nainstalovat. Díky speciální konstrukci tohoto výměníku tepla není požadován minimální průtok otopné vody kotlem, což výrazně usnadňuje projekci těchto zařízení, a jsou tak zajištěny provozní podmínky. Kotel je vybaven integrovaným atmosférickým předsměšovacím hořákem zaručujícím maximální výkon a obrovský rozsah modulace výkonu od 20 % při minimálních emisích hluku a škodlivin. Hořák je z výrobního závodu nastaven a odzkoušen, uvedení do provozu takto výkonného kotle je opravdu snadné. Součástí kotle jsou hořákový automat SAFe, systém servisní diagnózy SDS a regulační systém Logamatic EMS, který se stará o správný, bezproblémový a úsporný chod celého kotle.

Tepelná čerpadla Logatherm WPS se systémem země-voda

Také v segmentu tepelných čerpadel nabízí Buderus pro své zákazníky kompletní řešení. V nabídce jsou provedení se systémem vzduch - voda a země - voda. A právě u systémů země - voda jsme pro vás připravili 2. generaci tepelných čerpadel s označením Logatherm WPS/WPS K. Čerpadla jsou vyráběna v šesti výkonových variantách s topným výkonem od 5,6 kW do 16,4 kW. Provedení Logatherm WPS jsou bez integrovaného zásobníku teplé vody a Logatherm WPS K mají integrovaný nerezový zásobník o objemu 185 litrů.

Součástí tepelného čerpadla je chladivový okruh s Mitsubishi scroll kompresorem, oběhové čerpadlo primárního i sekundárního okruhu, elektrická topná patrona s modulovaným výkonem od 0 do 9 kW a trojcestný přepínací ventil pro možnost ohřevu TV v nepřímotopném zásobníku. U tepelných čerpadel 2. generace Logatherm WPS je použit tzv. modulární regulační systém, který je s úspěchem využíván u plynových kotlů Buderus. Základem regulace je hlavní řídící jednotka s grafickým displejem HMC 10 umístěná v čelním panelu tepelného čerpadla. Základní ekvitermní regulátor umožňuje řízení jednoho nesměšovaného a jednoho směšovaného topného okruhu včetně možnosti využití řízení pasivního chlazení. K řídící jednotce je pak možné připojit rozšiřovací modul, ze kterého lze ovládat další směšovaný okruh či ohřev bazénové vody. S regulátorem HMC 10 je možné řídit i druhý zdroj tepla jako je plynový kotel či kotel na olej.
Široká paleta nabízeného příslušenství k tepelných čerpadlům je nezbytnou součástí pro správný chod celého systému. V nabídce jsou akumulační zásobníky, zásobníky teplé vody, elektrické topné tyče, moduly pro rozšíření možností regulace, sety pro pasivní chlazení, sety pro přestavbu na systém voda - voda a další. Zajímavou novinkou z příslušenství je bivalentní zásobník teplé vody s označením ­Logalux SMH určený pro přímou kombinaci tepelného čerpadla se solárním systémem. Je tak možné kombinovat dva různé zdroje tepla pro ohřev teplé vody v jednom zásobníku. Tyto speciální systémy vyžadují individuální řešení a právě tato řešení umí značka Buderus jako systémový dodavatel nabídnout. Díky celé řadě variant tepelných čerpadel a bohatému příslušenství lze dosáhnout úspor času při samotném technickém návrhu řešení, následné montáži a realizaci. Důkazem jsou předpřipravená paketová řešení, která uspokojí i nejnáročnější zákazníky.

Jaké služby mohou od vás zákazníci očekávat?

Značka Buderus nabízí kompletní řešení v oblasti tepelné techniky. Nabízíme profesionální individuální přístup ke každému zákazníkovi a dlouhodobé zkušenosti v oblasti vytápění, rekonstrukce a optimalizace tepelného hospodářství. Nabízíme komplexní školící program na produkty značky Buderus pro servisní a montážní firmy a pro projektanty nabízíme školení v oblasti projekce a správného dimenzování systémů Buderus.

Co připravujete pro nadcházející období a jakým směrem se bude značka Buderus dále profilovat?

Značka Buderus dlouhodobě preferuje moderní systémy vytápění se zaměřením na alternativní zdroje energie. Důkazem jsou zvyšující se počty instalací úsporných zdrojů tepla pro rodinné a bytové domy, pro komerční a průmyslový sektor. Očekávanou novinkou pro nadcházející rok je nová generace tepelných čerpadel se systémem vzduch-voda.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický

Bosch Termotechnika s.r.o., obchodní divize Buderus
Průmyslová 372/1, 108 00 Praha 10 - Štěrboholy
tel.: 272 191 111
www.buderus.cz