Přednášející se budou věnovat například  poruchám hrubých staveb a jejich řešení, dopadům evropské směrnice nebo připravované tepelné normy či vlivu zemětřesení v ČR. Praktické ukázky jistě osloví nejen projektanty a architekty, ale i odborníky ze stavebních firem.

Semináře budou probíhat v Českých Budějovicích (6.1.), Brně (11.1.), Ostravě (13.1.), Praze (18.1.), Plzni (20.1.) a v Hradci Králové (25. ledna 2011). Již nyní je však o účast  vysoký zájem. Od spuštění  pozvánek a možnosti přihlašování na www.wienerbergerFORUM.cz překročil za pouhé 3 dny počet přihlášených 50 % kapacity všech sálů rezervovaných pro tuto akci. Semináře jsou akreditovány v systému celoživotního vzdělávání ČKAIT.

Horká témata ve stavebnictví


Témata seminářů byla vybírána tak, aby reflektovala na požadavky účastníků předchozího ročníku. Zároveň se přednášející budou věnovat i současným horkým otázkám – například nařízením EU a jejich dopadům na stavebnictví v ČR. „Naším záměrem není zaměřovat se jen na dílčí témata, ale společně s účastníky hledat možnosti řešení a propojení celé tématiky,“ uvádí Roman Šulista.

Poruchy staveb, tepelná norma a další


Na fóru se bude hovořit například o seizmicitě v ČR, a to ve spojitosti s požadavky Eurokódu 8. Bude zde také představen nový nástroj pro navrhování a posuzování staveb při seizmickém zatížení – software vyvinutý ve spolupráci se společností Wienerberger.

Velká diskuze se očekává u tématu novely směrnice Evropského parlamentu z 19.5.2010 "O energetické náročnosti budov". Ing. Veleba zde účastníky seznámí i s tím, jaké jsou nové evropské požadavky od roku 2019 na stavby a zároveň bude informovat o změnách v požadavcích tepelné normy na stavby v ČR.

K dalším námětům seminářů budou patřit poruchy staveb a jak jim předcházet nebo jak navrhnout a postavit dům (od střechy po základy). Hovořit se bude také o výstavbě pasivních domů a vlivu správně řešených detailů obvodového zdiva. V rámci fóra však bude dostatek prostoru i pro další témata podle zájmu účastníků.

Rohové okno za 15 minut!


K velmi diskutovaným ukázkám bude patřit realizace rohového okna. Jedná se o unikátní a přitom velmi snadné řešení. „Jde o naprostou novinku, v ČR s ní přicházíme jako úplně první,“ říká Ing. Roman Šulista ze společnosti Wienerberger. Výstavba je neuvěřitelně rychlá, celý fragment lze postavit za 15 minut. Nad oknem bude využit nový překlad Vario s možností osazení venkovní roletou či žaluzií. Jak Šulista dodává: „Věříme, že snadné provedení rohového okna (navíc s venkovním zastíněním) ocení jak projektanti, tak stavitelé. Na základě jejich požadavků totiž víme, že se s poptávkou na toto řešení setkávají poměrně často.“

Účast zdarma

Wienerberger fórum začíná vždy v 9 hod., závěr je plánován na 14 hod. V rámci setkání bude věnován prostor i vzájemné diskusi. Všichni akreditovaní účastníci získají instruktážní DVD s pracovními postupy zdění z broušených cihel, a to včetně technologie zdění bez malty POROTHERM DRYFIX, software pro odborníky a další informační materiály a technické listy vybraného sortimentu společnosti Wienerberger. Semináře mají omezený počet míst, účast je na nich zdarma.

Zájemci se mohou přihlásit prostřednictvím internetového formuláře na www.wienerbergerFORUM.cz.

Přihlášku je možné odeslat i faxem na číslo 383 826 115, nebo poštou na adresu: Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., Plachého 388/28, 370 46 České Budějovice