Zpočátku se jednalo především o dodávky do plynárenství, postupem času bylo výrobkové portfolio směřováno i na vodovodní systémy, tlakové kanalizace a plastové desky.
Během posledních let došlo k investicím do výrobních zařízení, kdy byl sortiment rozšířen o potrubí s ochranným pláštěm, pro moderní metody pokládky. Zásadní novinkou, která je chystaná pro rok 2011, je spuštění linky pro dimenze 280-630 mm. Tato by měla být největším zařízením na území dřívějšího Československa.
Potrubní polyethylen jako materiál prošel dlouhým technickým vývojem, od nízkohustotních, přes středohustotní po dnešní vysokohustotní materiály. Aktuální vývojové trendy jsou zaměřeny na odolnosti vůči poškození potrubí a zvýšenou životnost systému. V tomto duchu byl materiál PE 100+ modifikován na PE 100 RC. Zkratka RC znamená „resistant to crack“ – odolný vůči šíření trhlin. Jako klíčové parametry se hodnotí odolnost vůči pomalému šíření trhliny SCG a bodovému zatížení PLT. Naměřené hodnoty mnohonásobně překonávají odolnosti klasického PE 100+ materiálu. Dá se říci, že RC materiály ignorují zatížení, které mechanicky působí na vnější povrch potrubí a dochází u nich k prodloužení životnosti potrubí nad 100 let. Tyto vlastnosti předurčují vhodnost použití především pro bezvýkopové a bezobsypové metody pokládky. Z dlouhodobého hlediska lze předpokládat, že RC materiály postupně nahradí klasický PE 100+.
V sortimentu společnosti Gascontrol Plast a.s. jsou čtyři výrobkové řady. Klasické HDPE 100+ potrubí a od něj odvozená varianta DUALTEC s neextrudovaným ochranným PP pláštěm vhodná pro bezvýkopové technologie a bezopsypové technologie do zrnitosti zeminy 63 mm. Dále roura RCTEC jednovrstvé potrubí pouze z materiálu kategorie RC vhodné pro méně náročné bezvýkopové technologie a většinu bezobsypových pokládek. Od něj je odvozená řada RC-DUALTEC s naextrudovaným PP pláštěm pro nejnáročnější podmínky pokládky, kdy nejsou kladeny limity pro obsypový materiál ani metody bezvýkopové pokládky. Bližší informace k dohledání na www.gascontrolplast.cz.

Gascontrol plast, a.s.
Dělnická 883/46, 735 64  Havířov-Město
telefon: 596 496 841, fax: 596 411 087
e-mail: marketing@gascontrolplast.cz, www.gascontrolplast.cz