Inovační horní křídlo má zvýšenou osu otáčení. Po jeho otevření okenní klikou ve spodní části okna je možné snadno projít k okraji okna. Spodní křídlo není otevíratelné, takže děti mohou bezpečně pozorovat okolní svět.
Okna v provedení se zvýšenou osou otáčení se spodním prosvětlením umožňují pohodlné používání podkroví. Díky unikátnímu řešení konstrukce kování, kde se okenní závěs nachází nad polovinou výšky okna, spojují v sobě výhody výklopného a kyvného okna. V případě tohoto okna umožňuje zvýšená osa otáčení bezproblémový průchod k okraji okna i vyšším osobám. Spodní neotevíratelné křídlo okna je vybaveno dvojsklem s vnitřním laminovaným sklem.
Samotná montáž okna se zvýšenou osou otáčení se spodním prosvětlením FDY-V probíhá standardním způsobem jako v případě montáží všech střešních oken FAKRO.
Tímto řešením se do podkrovních prostorů dostává více světla přes větší celkovou prosklenou plochu dosaženou zvětšením délky na úkor šířky. Okno FDY-V o rozměru 94 x 206 cm dosáhne větší plochy prosvětlení než okno v rozměru 134 x 140 cm a vejde se mezi krokve. Není proto potřeba provádět dodatečné nákladné úpravy v konstrukci střechy. Je také na místě si uvědomit, že čím výše je okno namontované, tím lépe prosvětluje místnost.
Běžně jsou při projektování zajištění prosvětlení místností používána střešní okna ve vertikální soustavě dvou střešních oken. Díky střešním oknům vytvořeným firmou FAKRO s výškou nad 160 cm vzniká možnost dosažení správného prosvětlení pouze jedním oknem, které může mít výšku do 250 cm.
Okno FDY-V je jediné střešní okno na trhu, které po namontování ve střeše se sklonem 30°- 40° splňuje požadavky normy DIN 5034-1. V souladu s nimi se má spodní okraj okna nacházet ve výšce 95 cm a horní v nejnižší výšce 220 cm od podlahy. Okno se zvýšenou osou otáčení se spodním prosvětlením FDY-V je vyrobené v systému vyšší konstrukční odolnosti ­topSafe a vyznačuje se lepší odolností proti vloupání. Standardně je okno vybavené automatickou ventilační klapkou V40P, která nezávisle na tlakových rozdílech a síle větru dodává do místnosti optimální množství čerstvého vzduchu. Ventilační klapka V40P zajišťuje zdravé mikroklima a chrání před ochlazováním obytného prostoru, což značně snižuje celkové náklady na bydlení.
Okno se zvýšenou osou otáčení se spodním prosvětlením FDY-V získalo doporučení Polského Cechu pokrývačů a zlatou medaili mezinárodního stavebního veletrhu Budma 2009.
Okna FDY-V velmi dobře nahrazují dosavadní vertikální sestavu dvou střešních oken a nabízejí větší plochu prosvětlení. V případě tohoto řešení je šířka spojujícího dílu pouze 15 cm, naopak při standardním řešení je 30 cm.

PORTA KONCEPT

Dveře z kolekce Porta KONCEPT odpovídají nejnovějším trendům. Populární vzory jsou postaveny na odolné a efektní rámové konstrukci, skládající se z částí vodorovných a svislých, s využitím dřevěných materiálů nejvyšší kvality.
Kolekce je nabídkou pro klienty, kteří očekávají dveře, ve kterých dřevěné elementy odkrývají dominující roli v konstrukci křídla. Kolekce je dostupná v široké barevné škále fólie Portadecor a Portadur, což dovoluje přizpůsobení dveří individuálním potřebám každého interiérového aranžmá.

POPIS VÝROBKU
Rám křídla je zhotoven z kvalitních dřevěných materiálů, odolných proti prohnutí.
Křídla v závislosti na modelu se rovněž skládají z horizontálně uložených rámečků a desek pokrytých fólií Portadecor jako i matových tvrzených skel.
Profil hrany křídla „K“ – hranatý. Hrana křídla je olepena okrajovou páskou ve stejné barvě jako je povrch křídla.
Povrchová úpravu dveří tvoří fólie Portadecor a Portadur.
Jednokřídlé a dvoukřídlé dveře se vyrábějí ve všech vzorech. Křídlo je možné vyhotovit jako variantu pro jednokřídlé posuvné dveře – bez závěsů a polodrážky, ve spodní části je vyfrézovaný žlábek pro kolejnici montovanou do podlahy (v příslušenství zárubně).

PŘÍSLUŠENSTVÍ v ceně
•    Tři čepové závěsy standard
•    Zámek: připravený pro dozický klíč, WC sadu nebo přizpůsobený pro cylindrickou vložku
•    Sklo: tvrzené matné
•    Příprava ke zkrácení
max. 60 mm
•    Kulatá úchytka
(pro posuvné dveře)


DOPORUČENÉ ZÁRUBNĚ

•    Obložková zárubeň Porta SYSTEM
•    Obložková zárubeň PRESTIGE
_______________________________________________________________________________________________
ATEX Planá, s.r.o.
Strkovská 118, 391 11 Planá nad Lužnicí, tel./fax: 381 291 318, tel.: 381 291 818
http://www.atex-plana.cz, e-mail: info@atex-plana.cz
Obchodní kancelář a vzorkovna Praha: Konopišťská 5, 110 00 Praha 10, tel./fax: 224 253 010,
e-mail: praha@atex-plana.cz, Zastoupení Morava: tel.: 606 633 331