Z monolitické konstrukce budovy jsou dosud hotová dvě ze tří pater.

„Základy stojí kompletně na pilotách a jsou naprostý originál. Takřka každý metr čtvereční jsme museli konzultovat s geologem a statikem a přizpůsobit úpravu základové spáry a vyztužení základové desky zjištěným podmínkám. Práci navíc komplikovala podzemní voda, mělce navržená kanalizace a také náročná technologie hydroizolace,“ prozrazuje Jaromír Hotovec, hlavní stavbyvedoucí ze společnosti Metrostav DIZ. „Jsem rád, že jsme se doslova vyhrabali z nejhoršího a stavba nabrala pouze mírné zpoždění. V nadcházejících týdnech věřím, že se nám podaří vše dohnat a před zimou úspěšně uzavřít obálku.“

„Jsme hrdí na to, že se podařilo překonat náročné podmínky při zakládání stavby a následně hnízdění břehule říční v pískách z výkopu stavby. I přes drobné zpoždění věříme, že školu včas dokončíme pro budoucí školní rok 2025/2026 a 1.9.2025 do ní půjdou první žáci," uvedla Anna Chvojková, starostka Chýně a předsedkyně svazku Chýně-Hostivice jako investora stavby.

Projekt VIDA vynikne zelenými technologiemi a neobvykle rozsáhlým sportovištěm. Školní budovu bude ve studených obdobích vytápět a v horkých chladit kaskáda osmi tepelných čerpadel se zemním kolektorem zabudovaným pod fotbalovým hřištěm. Z dalších prvků udržitelného rozvoje lze uvést střešní fotovoltaiku, podlahové vytápění, masivní zateplení fasády s tloušťkou izolace až 36 cm, exteriérové žaluzie a také soustavu robustních akumulačních nádrží, z nichž bude možné využít dešťovou vodu v sociálním zázemí budovy. Sportovní areál bude zahrnovat fotbalové hřiště s atletickou dráhou, tenisovými kurty a multifunkčním hřištěm. Ojedinělý je krytý atletický tunel, který patří k hlavní budově.

Rozsáhlá třípatrová budova o rozloze 7 481 m2 je kvůli nezbytnému dorovnání svažitého terénu obehnána opěrnými betonovými stěnami. Z architektonického hlediska zaujme nejen keramickým fasádním obkladem a velkorysými prosklenými plochami, ale také zelenou střechou s odpočinkovými zónami.


Stavbaři společností PKS stavby a Metrostavu DIZ by měli v závěru října dokončit hrubou stavbu v podobě železobetonového monolitu. „Dokončení hrubé stavby a osazení venkovních výplní před koncem roku je rozhodujícím okamžikem v našem harmonogramu. Jedině díky tomu budeme schopni pokračovat v interiéru budovy i v zimních měsících.“ Sdělil Martin Voráč, vedoucí projektu ze společnosti PKS stavby. V současnosti již vyzdívají příčky v prvním podlaží a zahajují montáže instalací. Souběžně odstartovali zemní práce pro kolektory pod budoucím fotbalovým hřištěm.

Výstavba školy VIDA v Chýni u Prahy začala v říjnu 2023 a měla by být dokončena před začátkem školního roku 2025/2026. Investorem projektu je svazek obcí Chýně – Hostivice. Na nákladech ve výši téměř miliardy korun se podílejí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Modernizační fond, město Chýně a město Hostivice a Středočeský kraj. Školu staví sdružení stavebních firem PKS stavby a Metrostav DIZ podle architektonického návrhu společnosti ov architekti.