... výložníkem a ramenem, které jsou speciálně určeny pro manipulaci s materiálem.

V těchto nových modelech je použita nejnovější generace 6válcového, přeplňovaného, vodou chlazeného dieselového motoru Develon DL06V, který poskytuje výkon (SAE J1995) 141 kW (189 k) při 1900 ot./min. Snižování dopadu na životní prostředí je pro společnost Develon prvořadé, proto má motor extrémně nízké emise a výfukové plyny jsou čištěny technologií selektivní katalytické redukce (SCR), dieselovým oxidačním katalyzátorem (DOC) a filtrem pevných částic (DPF).

Standardní funkcí je hydraulický zvedák kabiny, který obsluze umožňuje lepší výhled do všech stran na příslušenství a pracovní prostor. V kombinaci s displejem zadní kamery v kabině má obsluha vynikající přehled o celém pracovišti. Nové manipulátory s materiálem se snadno ovládají pomocí ergonomických joysticků a volantu. Stroje jsou vybaveny dvousměrným pomocným a otočným hydraulickým obvodem pro zvýšení účinnosti. Obsluha může pro ovládání přídavných zařízení používat tlačítka na joysticích nebo volitelný nožní pedál.

Smart Power Control (SPC), speciální systém vyvinutý společností Develon, zvyšuje efektivitu stroje a zároveň zachovává produktivitu díky variabilní regulaci otáček a regulaci točivého momentu čerpadla, přičemž automaticky upravuje otáčky podle aktuální zátěže.


Režimy výkonu pro přizpůsobení dané činnosti
Systém SPC lze použít u všech čtyř pracovních režimů, které jsou u manipulátorů s materiálem Develon DX230WMH-7 a DX250WMH-7 k dispozici. Tyto režimy výkonu pomáhají obsluze udržovat rovnováhu spotřeby paliva a výkonu stroje podle pracovních podmínek. Čtyři volitelné režimy výkonu zahrnují:

• Režim Power+ (P+): umožňuje nejvyšší rychlosti pracovní skupiny a vyšší výkon při vysoce náročných aplikacích přesunu materiálu

• Režim Power (P): poskytuje výjimečný výkon a vynikající parametry pro náročné zvedání těžkých nákladů, rychlé nakládání vozidel a rychlou pojezdovou rychlost

• Standardní režim výkonu (S): zlepšuje spotřebu paliva stroje a zároveň poskytuje vysoký výkon při každodenním zvedání a přemisťování materiálů

• Úsporný režim (E): pomáhá snížit spotřebu paliva u méně náročných aplikací a zpomaluje pohyb stroje za podmínek, které vyžadují přesnější pohyby.

Kromě čtyř režimů výkonu lze u nových manipulátorů s materiálem použít pracovní režim zvedání, který zajišťuje vyšší točivý moment čerpadla, nízké otáčky motoru a automatické zvýšení výkonu.

Zákazníci si také mohou zvolit požadovaný typ provedení přední části, kdy je možné vybírat mezi konfigurací rovného ramena a pružného ramena, v závislosti na zamýšleném použití a preferencích. Model DX230WMH-7 je určen pro standardní zatížení, zatímco DX250WMH-7 má delší přední část a dodatečné protizávaží o hmotnosti 1,2 tuny, aby byla zajištěna vysoká stabilita i při větším zatížení.  K vysoké stabilitě obou strojů přispívá také široká náprava a přední/zadní podpěry.

V kabině se nachází nová 8palcová obrazovka Develon Smart Touch, která je snadno čitelná a použitelná a integruje všechny funkce a nastavení stroje na jednom místě. Zobrazuje také signál videa ze standardní zadní kamery a/nebo z volitelné boční kamery, které jsou speciálně umístěny tak, aby poskytovaly ještě lepší viditelnost. Režim rozdělené obrazovky zobrazuje současně obraz ze zadní kamery a důležité informace o stroji. Signál z volitelné boční kamery lze prohlížet samostatně nebo v režimu dělené obrazovky.


Další prvky
Pro nové manipulátory s materiálem Develon je k dispozici celá řada volitelného příslušenství montovaného ve výrobě, včetně následujících:

•           Dodatečná pracovní světla

•           Ochrana kabiny (volitelná, FOGS)

•           Ochranné rámy (volitelné)

•           Čerpadlo s palivovým filtrem

•           Otočný maják

•           Plné pneumatiky (volitelné)

•           Vzduchový kompresor

•           Smart Key

Správa telematiky vozového parku Develon
Na obou modelech DX230WMH-7 a DX250WMH-7 je standardně nainstalovaný nejnovější systém Develon Fleet Management TMS 3.0 Cellular, což je systém správy telematiky, který shromažďuje data ze snímačů na strojích. Telematika poskytuje majitelům, prodejcům a společnosti Develon informace o poloze a celou řadu údajů o provozu stroje. Informace jsou prezentovány prostřednictvím jednoduchého uživatelského rozhraní, dostupného online pomocí počítače s přístupem na internet nebo chytrého telefonu.

Pro více informací o stavebních strojích DEVELON navštivte https://eu.develon-ce.com/en/ nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.