Česká Doka jako profesionální podpora stavebníků
Profesionální podporu stavebníků už třicet let zajišťuje společnost Česká Doka, dceřiná společnost nadnárodní společnosti Doka. Jak říká její jednatel Karel Novotný: „Třicet let je dlouhá doba, která přinesla řadu skvělých projektů. A my jsme rádi, že jsme se jich mohli účastnit. Doka je firma, která se neustále vyvíjí, přináší nové možnosti a snaží se stavebníky maximálně podpořit při jejich projektech. Určitě přijdou nové kapitoly, možnosti, systémy, nebo digitální řešení. Těším se na ně, protože si myslím, že to všechno jsou špičkové produkty a jako zástupce společnosti Doka si mám právo myslet, že žádné lepší na trhu nejsou.”

Bednicí systémy jako stavebnice
Realizovat monolit před ­třiceti lety znamenalo zejména být zručným tesařem. Až s nástupem moderních bednicích systémů vznikla možnost systémové realizace za pomoci profesionálních prvků. Mezi prvními takovými systémy bylo například rámové stěnové bednění Doka Framax Xlife a ruční rámové stěnové bednění Doka Frami Xlife. Oba tyto systémy nabídly doposud nevídané možnosti systémového spojování i logického rastru a násobného použití daného díky robustní konstrukci i odolné kompozitní desce.
Skončila zároveň éra improvizovaných podpor stropních desek a do hry vstoupily stavebnicové systémy jako například stropní systém Dokaflex, který kombinuje snadno nastavitelné stropní podpěry, dřevěné bednicí nosníky a profesionálně ošetřenou bednicí desku.

Složité bednění pro extrémní projekty
Současná generace stavebníků si asi jen těžko dokáže představit ­realizaci mostu nebo tunelu pomocí trámků, prken, podpěrných systémů z lešení a dalších improvizovaných řešení. Už třicet let je totiž možné pro takové projekty nasadit sofistikované systémy, které jsou pro jednotlivé projekty určené. Tunelová bednění, samoposuvné systémy pro realizaci výškových budov nebo například vozík pro mostní letmou betonáž. To je jen zlomek toho, co se nově objevilo na našem trhu, a zlomek toho, co přinesla mimo jiné i společnost Doka. Je třeba zmínit, že některé z těchto revolučních systémů měly celosvětovou premiéru dokonce přímo v České republice.

Trámky, trubky a prkna svépomocného bednění pro realizaci stropních desek nahradil systém nastavitelných stropních podpěr, dřevěných bednicích nosníků a bednicích desek se speciální povrchovou úpravou. Systém Dokaflex přinesl výrazně rychlejší a zejména bezpečnější možnosti pro betonáž vodorovných konstrukcí.


Tesařské bednění stále na scéně
S rozvojem systémových bednění se zároveň otevřela i možnost pro architekty popustit uzdu fantazii a naplno využít potenciál nově příchozí techniky. Ale s jídlem roste chuť, a tak vznikly odvážné projekty, které v řadě případů zdaleka překročily možnosti systémových řešení. Návrat k tesařskému bednění je tedy nasnadě. Ale tentokrát už ne k tomu vyráběnému na místě z materiálu stavby, ale směrem k profesionálně řešeným formám vyráběných na přesných CNC strojích a snadno kombinovatelných se systémovými prvky pro dosažení maximálně uspokojivého výsledku. Díky tomu mohly vzniknout, a ještě vzniknou, naprosto unikátní stavby, které se zapisují do zlatého fondu české architektury.

Na stavbách bezpečně
Zlatý fond by ale nemohl být bez zlatých českých ručiček. Ty vždy byly naší největší devizou a největším faktorem úspěchu. Ale co si budeme nalhávat, tyto ručičky přicházely často k úrazu; vždyť stejnokrojem na stavbách byly ještě nedávno „neviditelné“ tmavě modré montérky a přilba téměř sprosté slovo. Je obrovským krokem kupředu, že modráky nahradily reflexní prvky, přilba je organickou součástí vybavení a ze stavenišť mizí improvizované ­bezpečnostní prvky. Bezpečnost, a zejména ta, která je kompatibilní s ­dalšími ­využívanými systémy na stavbě, je neuvěřitelně důležitá. A to nejen z hlediska samotné bezpečnosti, ale také proto, že pracovníci na bezpečném staveništi pracují lépe, efektivněji, precizněji a rychleji. Což je dobré nejen pro samotnou stavbu, ale i pro její ekonomiku.

Rychlost a ekonomika
Ruku v ruce s profesionalitou na stavbě jde rychlost realizace i její ekonomická stránka. A přiznejme si, rychlost je stále významnějším faktorem pro stavební sektor. Výrazně uspořit náklady, a to jak ekonomické, tak časové i lidské, tak skutečně moderní systémy mohou. A to nejen díky rychlé logice systémových bednění, díky profesionálním řešením, zabezpečení staveniště, ale i díky senzorovým řešením a nakonec i díky digitalizaci a automatickým procesům.

Dovedete si představit realizaci mostu pomocí tesařského bednění? Dnes už asi těžko, ale před třiceti lety to nebyla zas tak nereálná představa. Dnes jsou mostní konstrukce realizovány většinou pomocí sofistikovaných bednicích systémů jako je například vozík letmé betonáže Doka.


A nakonec i ta automatizace
Přínos profesionálních ­bednicích systémů pro naši architekturu je neopominutelný. Jejich vývoj a překotný vývoj všech odvětví okolo přináší další výzvy a zejména možnosti v zapojení dalších odvětví. Proto se ani bednění nevyhnula automatizace a digitalizace, kdy do hry vstoupily samošplhací bednicí systémy, systémy pro sledování vývoje betonu (jako je například senzorový systém Concremote), automatické plánovače DokaCad nebo intuitivní plánovač nasazení bednění Easy Formwork Planner, který může ovládat třeba pomocí mobilního telefonu. Cestu k uživatelům si našly i podpůrné systémy, jako třeba zákaznický portál myDoka nebo online katalog bednění shop.doka.com. Když se ohlédneme o těch třicet let nazpátek, musíme říci, že české a slovenské stavebnictví ušlo řádný kus cesty. A důležité je, že u toho mohli být i odborníci na bednění ze společnosti Doka, kteří jeho vývoji výrazně pomohli. Právě teď Doka slaví třicet let od vstupu na česká a slovenská staveniště.

Ke třicetinám Doka přináší novinky
Třicet let na trhu znamená obrovské množství zkušeností. Ty se přetavují ve znalost trhu i jeho potřeb. Proto Doka neustále vyvíjí nové možnosti právě za základě potřeb jednotlivých stavebníků. V nejbližší době tak přinese na trh nejen inovace v oblasti stavební digitální techniky, ale také lešenářský program AT-PAC, nové výjezdové plošiny, inovované stropní a stěnové bednění a další novinky. Nové produkty jsou navíc k dispozici i na platformě shop.doka.com, kde zákazníci vždy najdou kompletní nabídku a nejlepší ceny na jednom místě.