Faktor cen energií při pořizování venkovního stínění hraje u Čechů stále svou roli. Kromě snahy o příjemnější klima v interiéru či zdravější spánek se domácnosti stále snaží o soběstačnost a nižší energetickou náročnost svého domu. „Lidé poptávající venkovní stínění zmiňují v posledním roce vysoké ceny energií výrazně častěji. V případě venkovních žaluzií je to zpravidla spojené s letním obdobím a snahou ušetřit za energeticky náročnou klimatizaci, u předokenních rolet je to pak snaha lépe tepelně zaizolovat interiér v zimním období,“ potvrzuje Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která je předním výrobcem stínící techniky v Česku.
Samotná inflace ceny venkovního stínění podle něj prakticky neovlivnila. Lehké zdražení mělo na svědomí prudké zdražování materiálů v roce 2022. „Typicky se jednalo o hliník, který je klíčový pro výrobu žaluzií či vchodových dveří. Vlivem této skutečnosti došlo k navýšení cen naposledy v květnu loňského roku, u venkovních žaluzií to bylo o 2,5 %, u venkovních rolet pak o 7,5 %,“ vysvětluje Přichystal.
Kromě ochrany před letním žárem představují venkovní žaluzie alternativní variantu, jak v létě ochladit interiér. Kombinuje extrémně vysokou účinnost, a oproti klasické klimatizaci také zdravotní nezávadnost. V tomto aspektu předčí exteriérové stínění i klimatizace, které jsou náročné na údržbu i na provoz. Moderní alternativou k běžným venkovním žaluziím jsou screenové rolety, které pomáhají udržet optimální tepelné podmínky v místnosti. „Jejich hlavní předností je světelná propustnost, ale zároveň zachování vizuálního kontaktu s okolím. I za tropických dnů se lidé nemusí vzdát přirozeného denního světla,“ vysvětluje Přichystal.

Klimatizace může způsobit zdravotní komplikace
Venkovní rolety či žaluzie zajistí v kombinaci s kvalitními okny příjemné ovzduší v interiéru. Díky své konstrukci zvládnou zadržet až 96 % slunečního svitu, zejména během prázdninových měsíců pasivně chladí a vnitřní teplotu dokážou snížit dokonce až o 10 stupňů. To vše bez proudění studeného vzduchu, které podle odborníků může způsobit problémy pro lidský organismus. Při větším rozdílu teplot, které klimatizace způsobuje, se podle odborníků zvyšuje riziko vzniku teplotního šoku. Pak se mohou spustit procesy, které mohou vyústit k onemocněním jako například angína, bolesti v krku nebo potíže s močovými cestami. „Organismus v takových případech kolísá mezi tepelnými extrémy a není v rovnováze. Jakmile v klimatizované místnosti pocítíte, že je vám zima a studené proudění vzduchu je vám nepříjemné, je to špatně. Znamená to totiž, že místnost je přechlazená. Důsledky působení studeného vzduchu ovšem často podceňujeme,“ stojí v tiskové zprávě Státního zdravotního ústavu. Stejný problém pak podle expertů nastává i u klimatizací v autě. Vychlazené vozidlo se sice může zdát příjemné, ovšem při vystupování se tělo teplotnímu šoku problémy nevyhne, stejně jako možným zdravotním následkům.
Vzduch proudící z klimatizační jednotky je totiž suchý, při menším příjmu tekutin tak lidem vysychají sliznice, což může mít za následek škrábání či bolest v krku. Ačkoliv nemocí v létě obecně ubývá, jsou to právě klimatizace, které bývají jednou z hlavních příčin vzniku letních viróz či angín. „Pasivní způsob chlazení interiéru, který je typický pro venkovní žaluzie, možnost vzniku těchto rizik eliminuje. Zároveň je díky tomuto řešení možné i v místnosti orientované na západ v nejparnějších letních dnech docílit příjemných teplot,“ doplňuje Přichystal.


Snadné ovládání pro lepší spánek
Dalším zdravotním benefitem, který si zákazníci od pořízení exteriérového stínění slibují, je zdravější spánek. V kombinaci s prvky chytré domácnosti mohou dosáhnout kvalitnějšího odpočinku. „Před­okenní rolety lze nastavit tak, aby se samy zatáhly tehdy, když se spustí veřejné osvětlení a roztáhly zase při úsvitu. Přes mobilní aplikaci se dá venkovní stínění ovládat téměř odkudkoliv, ale také dopředu naprogramovat,“ upozorňuje Přichystal. Přesto v domácnostech stále existují oblasti, ve kterých lidé volí spíše konzervativnější řešení. „Zákazníci nejčastěji volí dálkové ovládání u venkovního stínění, garážových vrat a brán. I přes obrovskou míru automatizace má tradiční dálkové ovládání stále svoje místo,“ tvrdí Jan Hrnčíř, produktový manažer společnosti Somfy, která se zabývá technologiemi pro chytrou domácnost.
Je to ale právě automatizace a možnost napojení na chytrou domácnost, co dělá z venkovního stínění zajímavou volbu pro moderní domácnost. Díky bohatým možnostem programování je tak možné využívat výhod chytrých technologií v několika oblastech. Jednou z nich je i oblast bezpečnosti. Zajistit dům je důležité zejména v době, kdy je v Česku nejvíc vloupání za posledních sedm let. „Během doby, kdy je domov opuštěný, je možné lamely venkovních žaluzií nastavit tak, aby se v určitý čas zatáhly, nebo naopak pustily do místnosti více světla. Pro potenciálního zloděje to může znamenat signál, že se uvnitř nachází lidé, a on si tak raději vybere jinou lokalitu,“ upozorňuje Přichystal.