„Všichni bychom rádi žili v ideálním světě, kde k nehodám nedochází. Zcela eliminovat je bohužel nedokážeme, přesto se o to musíme snažit. Zároveň je třeba si uvědomit, že železnice je specifickým druhem dopravy a následky takových událostí jsou mnohdy fatální,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Za minulý rok se na železnici stalo celkem 453 nehod s následky na zdraví osob a 238 lidí těmto zraněním podlehlo. Z dostupných údajů přitom vyplývá, že mezi příčinami střetu
s vlakem dominuje nerespektování pravidel ze strany chodců a řidičů. Statistiky rovněž ukazují, že počet úrazů osob ve věku do 26 let je nejvyšší za posledních 5 let.

Jsem velmi rád, že se z naší iniciativy v rámci železnice podařilo domluvit na společném postupu. Díky investicím se bezpečnost provozu daří dlouhodobě zvyšovat. K tomu, aby se nám společně podařilo výrazně snížit počet úrazů na železnici, je nezbytná účinná osvěta,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Střet vlaku s automobilem nebo s člověkem bohužel není nic výjimečného. Musíme společně dělat maximum pro to, aby takových případů bylo co nejméně. Při srážce s osobou jde
o zmařený lidský život, často kvůli zbytečné nepozornosti nebo podcenění situace. Při srážkách na přejezdech jsou v ohrožení lidé v automobilu i ve vlaku. Především nákladní vozidla jsou
v tomto směru nebezpečnou zbraní. Loni se při nehodách na železničních přejezdech zranilo
ve vlacích 17 osob, včetně našich zaměstnanců. Věříme, že kampaň má smysl a splní svůj účel,
“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

První fáze kampaně poběží na sociálních sítích a je zaměřená primárně na děti a mládež. Poutavou formou představí prázdninové on-line desatero, tedy základní pravidla opatrnosti při pohybu na železnici. Naváže v tomto směru na již probíhající aktivity, jako například Preventivní vlak bezpečné železnice. Podle memoranda bude spolupráce pokračovat na podzim, druhá fáze vyvrcholí celostátní mediální kampaní.

"Dlouhodobě společně usilujeme o snížení rizik a zvýšení bezpečnosti na železnici. Kromě úprav tratí, železničních vozidel a dalších opatření, která se systematicky realizují, je základním předpokladem pro prevenci úrazů opatrnost a respekt osob při pohybu v prostoru či těsném okolí dráhy," říká Jiří Kolář, ředitel Drážního úřadu.

Počty úrazů osob po nehodách na železnici