Zatímco rekonstrukce pivovarského domu, sladovny a paláce Anny z Rogendorfu skončí do června, návštěvnické centrum bude kvůli příliš vysokému množství překvapení a vynuceným změnám v projektu hotové přibližně o měsíc později.

„Nejdobrodružnější je práce s materiály dle požadavků památkářů. Například místo klasického cementu musíme používat přírodní hydraulická vápna, případně tzv. trasové zdící malty a omítky určené pro historické objekty. Některé směsi pro finální povrchy se dále kvůli správné barevnosti museli namíchat několikrát. Během celé rekonstrukce klademe maximální důraz na zachování původních prvků. Třeba dřevěné podlahy z 18. století v paláci se nám podařilo obnovit z 95 procent. Byla to ale mravenčí práce. Každou fošnu jsme museli očíslovat, opatrně vyndat, zbavit značného množství kovových skob, zrestaurovat a osadit zpět na původní místo,“ říká Oto Šrámek, zástupce vedoucího projektu ze společnosti Metrostav.

Rekonstrukce přinesla spoustu příjemných i nepříjemných překvapení. Mezi ty nejpříjemnější patří hřebínkové klenby skryté v příčných stěnách, které v pozdější době přepažily palácovou hodovní síň. Pomocí zbytků maleb restaurátoři obnovili původní podobu sloupů a dospěli k velmi barevnému schématu s překvapivou církevní tematikou. V místnosti zaujme také neobvyklé množství originálních tvarů.  „Jde o typickou jihočeskou gotiku. Není tak umělecky zdařilá jako ta pražská či olomoucká, ale má také svoje kouzlo. A pro nás bylo o to složitější ji obnovit, protože jsme museli pokud možno dodržet všechny původní křivosti,“ říká Oto Šrámek.

Z mnoha dalších výzev, kterými stavbaři Metrostavu čelili, je třeba zmínit ještě cihelnou dlažbu, která se částečně zachovala a částečně musela být znovu vyrobena, dále dřevěný strop ze 16. století, který bylo kvůli statice nutné proměnit na zavěšený podhled, a samozřejmě střešní krov z 15. století, kterému neznámí vandalové uřízli několik nosných sloupů.

Projekt s názvem Revitalizace části areálu bývalého pivovaru Eggenberg byl zahájen na konci roku 2020. Investor Centrum Český Krumlov, člen skupiny FORTUNO GROUP, si vybral jako zhotovitele stavební společnost Metrostav, která má s rekonstrukcí historických budov bohaté zkušenosti po celé republice. Investice přesahuje hranici 200 milionů korun a z větší části ji pokrývá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Areál reprezentuje největší pivovar největšího panství v Čechách a také poslední velký komplex historických budov, který se v Českém Krumlově dočkal rekonstrukce. Renovované objekty jsou zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO jako součást Městské památkové rezervace.