Koncepce stroje nové generace zkoumá možnosti elektrického pohonu, autonomního provozu a geometrie dvojitého zvedacího ramena.

„Bobcat neustále posouvá hranice možného. Využíváme nejnovější výsledky špičkového vývoje, abychom rozšířili možnosti našich zákazníků a posunuli celý obor vpřed,“ říká Scott Park, CEO Doosan Bobcat. „Jsme odhodláni pokračovat v inovacích pro potřeby našich zákazníků tak, aby mohli být efektivnější, produktivnější a úspěšnější.“

Plně elektrický smykem řízený nakladač S7X
Stejně jako T7X je i S7X plně elektrický. Využívá lithium-iontový akumulátor o kapacitě 60,5 kWh a je vybaven elektromotory a pohony s kuličkovým šroubem pro funkce zvedání a naklápění.

Akumulátor a elektrické hnací ústrojí společně přinášejí neuvěřitelné výkonové charakteristiky s okamžitým točivým momentem, který je až třikrát vyšší než u tradičních nakladačů. Výkonný nakladač přináší rovnováhu mezi udržitelností a výkonem s nulovými emisemi a je vybaven tak, aby předčil svůj dieselový ekvivalent.

Tento smykem řízený nakladač nabízí obsluze plynulou a pohodlnou práci s minimálními vibracemi a téměř bezhlučným provozem. Dokáže pracovat až 8 hodin na jedno nabití v závislosti na způsobu použití, což pro většinu provozovatelů znamená více než celodenní provoz při zohlednění přestávek a doby nečinnosti. Plné nabití trvá přibližně 10 hodin.

„Jako vynálezci původního smykem řízeného nakladače s konvenčním pohonem máme radost, že jsme mohli navázat na naše historické dědictví a inovovat nakladače pro výzvy současnosti,“ říká Joel Honeyman, viceprezident společnosti Doosan Bobcat pro globální inovace. „S7X je neuvěřitelný produkt s reálným uplatněním, vhodný pro provoz na místech citlivých na ochranu životního prostředí, v oblastech s omezením hlučnosti a také pro provoz uvnitř budov.“

V současné době je smykem řízený nakladač S7X představován jako prototyp.

RogueX: koncepce stroje, který porušuje všechna pravidla
Bobcat RogueX kombinuje technologicky vyspělé funkce s cílem vytvořit zcela jedinečný koncept. Ačkoli se tento stroj nejvíce blíží pásovému nakladači, tvoří svoji vlastní kategorii. V rámci projektu výzkumu a vývoje byl zkonstruován pro rozvoj plánu inovací strojů Bobcat, vyhodnocení vnímání zákazníků a testování možností tohoto konceptu.

„Stroj RogueX byl navržen s ohledem na budoucnost našeho odvětví a vývoj potřeb zákazníků – se zaměřením na snadné použití, dálkové ovládání, autonomní funkce, udržitelný provoz a prvky, které umožňují obsluze dosáhnout více s jedním strojem,“ říká Honeyman.

Dnešní pracoviště se rychle vyvíjí, uplatňuje se například potřeba dálkového ovládání strojů. Bobcat posouvá svůj koncept ještě dále úplnou eliminací kabiny. Stroj je určen pro práci tam, kam lidská obsluha nemůže. Zvládne ještě více práce s výhodou ovládání na dálku.

Konstrukcí nakladače bez kabiny a využitím pokročilé kinematiky nabízí RogueX v rámci jediného stroje ojedinělou funkčnost nové generace včetně vertikální i radiální dráhy zdvihu. Plně elektrický a autonomní koncepční stroj produkuje nulové emise, protože je vybaven lithium-iontovým akumulátorem a elektrickým hnacím systémem a nevyužívá žádnou hydrauliku.  

„Po úspěšném vývoji, který vedl ke konstrukci našeho plně elektrického nakladače (Bobcat T7X) jsme udělali skok daleko do budoucnosti,“ řekl Matt Sagaser, ředitel pro inovace, Bobcat. „Náš specializovaný inovační tým zaujal odvážný přístup a navrhl stroj, který porušuje všechna pravidla. RogueX nastavuje rámec pro to, co je možné a náš tým intenzivně pracuje na jeho dalším vývoji.“

RogueX je v rané fázi výzkumu a vývoje.

Značka Bobcat
Od roku 1958 umožňuje Bobcat lidem dosáhnout svých cílů. Jako přední světový výrobce kompaktních strojů je značka Bobcat hrdá na své dědictví plné inovací a pověst založenou na poskytování chytrých řešení pro nejnáročnější výzvy zákazníků. S podporou celosvětové sítě nezávislých prodejců a distributorů Bobcat nabízí rozsáhlou řadu kompaktních strojů, včetně nakladačů, rypadel, teleskopických manipulátorů, kompaktních traktorů, sekaček, příslušenství, dílů a služeb a dalších strojů. V Dobříši v České republice má firma centrálu pro Evropu, Blízký východ a Afriku, dále je zde moderní závod včetně Inovačního centra a dalších významných provozů.

Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na www.bobcat.com nebo na  www.bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.