Výroba začala v závodě v roce 1972, kdy se podnik jmenoval Glamox. Od té doby měla značka řadu názvů, např. Moxy, Moxy Industrial, Brown Engineering, Moxy Trucks, Moxy Engineering a v roce 2008 se název změnil na Doosan, když jihokorejský výrobce koupil továrnu a produkt. V roce 2021 koupila společnost Hyundai Heavy Industries sortiment stavebních strojů Doosan včetně řady ADT a název firmy se změnil na Hyundai Doosan Infracore (HDI).

V závodě Elnesvågen v současné době pracuje 150 zaměstnanců, ale vzhledem k tomu, že se v továrně nyní vyrábí kloubové sklápěče značek Doosan i Hyundai, očekává se, že dojde k rozšíření počtu pracovníků, aby byl splněn předpokládaný 40% nárůst výroby.

Řada kloubových sklápěčů Doosan – nejlepší výkon ve své třídě
Řada kloubových sklápěčů Doosan zahrnuje dva modely 6x6 – stroje DA30-7 a DA45-7 splňující požadavky Stage V – přičemž DA30-7 má užitečné zatížení 28 tun, zatímco u DA45-7 je to 41 tun. Řada byla rozšířena na veletrhu Bauma 2022 uvedením nové verze kloubového sklápěče DA45-7 s pohonem 4x4, který má konkurovat pevným sklápěčům (RDT) ve třídě 40 tun.

Stejně jako všechny kloubové sklápěče Doosan mají modely DA30-7 a DA45-7 kloubový závěs umístěný za otočným prstencem, což zajišťuje rovnoměrné rozložení hmotnosti na přední nápravě i při maximálním úhlu natočení kol. To v kombinaci s volně kyvným zadním tandemovým podvozkem zajišťuje rovnoměrné rozložení hmotnosti na každé kolo a zaručuje trvalý kontakt a pohon 6 kol pro rovnoměrné rozložení výkonu a vynikající výkon zejména na obtížných terénech, jako je měkká půda, nerovné povrchy, velmi strmé svahy, úzké zatáčky nebo kombinace všech těchto obtížných podmínek.

Společným výsledkem toho je, že bod obratu vpřed, jedinečný tandemový podvozek a zkosený zadní rám poskytují „nejlepší vlastnosti ve své třídě“ na hrubém a měkkém terénu. Jedinečný tvar karoserie a zkosený rám zajišťují rovnoměrné rozložení zátěže na všechna kola, díky čemuž jsou tyto stroje nejlepšími přepravními prostředky pro práci v měkkém terénu. Konstrukční provedení kloubů rovněž zajišťuje rovnoměrné rozložení zátěže na kola na levé i pravé straně při otáčení, což je velmi důležité pro trakci a stabilitu strojů. Všechny tyto vynikající funkce jsou k dispozici u obou modelů kloubových sklápěčů Doosan DA30-7 a DA45-7.

Na novém 4x4 kloubovém sklápěči je jednotka předního podvozku a kabiny stejná jako u původního modelu 6x6, přičemž úpravy byly provedeny pouze na jednotce zadního sklápěče. Model 4x4 DA45-7 s převodovkou ZF EP8-420 je dvounápravový kloubový sklápěč s dvojitými koly vzadu a sklápěcí částí podobnou té, kterou používají pevné sklápěče ve třídě 40 tun.

Pro více informací o stavebních strojích Doosan / DEVELON navštivte www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. na www.garnea-stavebni.cz.