V posledních letech došlo ve vedení firmy ke generační obměně. Současnými vlastníky jsou dcery Regina a Marietta Zambelli Sopalu´ s dětmi.
Abychom se dozvěděli další podrobnosti o činnosti firmy i jejích produktech, požádali jsme o rozhovor pana Ing. Bc. Michala Boháče, DiS., vedoucího obchodní oblasti Střešní odvodňovací systémy společnosti Zambelli-technik, spol. s r. o.

V jakých lokalitách vaše společnost působí a mohl byste prozradit několik základních ekonomických ukazatelů?
V rámci naší obchodní oblasti zabývající se výrobou a dodávkami okapového systému působíme globálně. Máme zákazníky ve 30 zemích. Exportujeme i mimo náš kontinent do Ameriky a samozřejmě nejvíce v rámci Evropy např. do Holandska, Polska, Anglie, Francie apod. Za „domácí“ trhy firmy Zambelli považujeme Německo, Českou republiku a Maďarsko.
Firma zaměstnává přes 1000 pracovníků ve čtyřech evropských zemích a její roční obrat se pohybuje okolo 150 mil. eur. Sídlo českého zastoupení se nachází v Českém Krumlově. Z důvodu růstu a potřeby navýšení výrobních kapacit firma v roce 2005 investovala do sanace areálu v Českých Budějovicích, který neustále rozšiřuje. V současné době zde probíhá výstavba další haly.

Jaké produkty dodáváte na český trh a lze je nějakým způsobem rozčlenit?
Činnost celého uskupení Zambelli by se dala rozdělit do šesti obchodních oblastí. První, nejstarší a stále stěžejní, je výroba střešního odvodňovacího systému. Pod názvem RIB-ROOF se ukrývá systém opláštění střech. Dále se zabýváme výrobou dveří a klapek pro karavany. Další významnou oblastí jsou regálové systémy a unikátní posuvné regály, které i my používáme pro uskladnění žlabů a svodů. Další oblastí je výroba krbových kamen, která vyrábíme na základě požadavků našeho obchodního partnera a poslední oblastí je průmyslové zpracování kovů, kde se zabýváme speciální zakázkovou produkcí.

Mohl byste nám blíže přestavit váš systém pro odvodnění střech?
V rámci oblasti střešních odvodňovacích systémů, kterou řídíme z Českých Budějovic, zastřešujeme obchod a logistiku v České republice, na Slovensku a v Polsku.


Již od počátku se snažíme být lídrem v oboru a nabízet nejširší portfolio produktů, které v současné době čítá přes 3000 výrobků v oblasti střešního odvodnění. Naše produkty dodáváme ve všech běžných materiálových provedeních jako je pozink, titan-zinek, měď, zinek-magnesium, nerez či hliník. Velmi oblíbeným se v poslední době stává moderní lakovaný systém s povrchovou úpravou Robust, jehož lak obsahuje částice oxidu křemičitého spolu s kuličkami polyamidu, jež způsobují vysokou oděruvzdornost, odolnost proti povětrnostním vlivům, barevnou stálost, vynikající antikorozní účinky a tím pádem i delší životnost. Již od počátku se snažíme používat pouze prověřené materiály, které zaručí vysokou kvalitu našich produktů.

Další kategorií vašeho produktového portfolia je systém kovových střech RIB-ROOF. Jaké jsou hlavní přednosti tohoto systému a pro jaké aplikace je vhodný?
Tento produkt nespadá pod mojí gesci, budu tedy hovořit za kolegy, ale rád vám ho přiblížím.
Systém kovových střech RIB-ROOF se vyrábí v Německu. Mezi hlavní přednosti tohoto systému řadím velmi rychlou pokládku, jelikož se jedná o dlouhé pásy opatřené klip systémem s možností podélné dilatace. Další výhodou je velká variabilita, kdy je možné vyrobit rovné pásy, ale také konvexní, konkávní či kónické. Doménou systému kovových střech RIB-ROOF jsou průmyslové stavby, letiště či stadiony apod.
Do určitých délek je možné jej převézt nákladním autem (se všemi výjimkami). Pro výrobu větších rozměrů se používají speciální stroje, tzv. mobilní profilovací linky, které ovšem dokážeme převézt přímo na místo stavby a začít tam na míru vyrábět požadované rozměry, což považuji za obrovskou výhodu tohoto systému.

Mohl byste uvést několik podařených realizací z uplynulé doby?
V rámci námi dodávaného střešního odvodňovacího systému je realizací u nás i v zahraničí celá řada. Bohužel se k nim těžko dostáváme, poněvadž zde funguje třístupňový prodej B2B2C, který nám ztěžuje vysledovat, na jaké konkrétní stavby byly naše produkty instalovány. Když se ale rozhlédnete po střešních odvodňovacích systémech ve vašem okolí, určitě naše produkty velmi rychle spatříte.
Pokud se ale zaměříme na RIB-ROOF, tak mezi nejvýznamnější realizace z poslední doby bych zařadil supermoderní ­Stadion ­Ference Puskáse v Budapešti, VTB arénu v Moskvě, kde se hrálo finále MS ve fotbale, luxusní a velmi pohledné terminály mezinárodního letiště v Ašchabadu, hlavním městě Turkmenistánu, či vlakové nádraží ve Vídni.


Jak probíhá prodej vašich produktů na našem území?
Náš prodejní kanál je přes specializované velkoobchodní partnery se zaměřením na prodej produktů určených pro střechy, kteří je pak dále prodávají řemeslníkům, pokrývačům, klempířům či koncovým stavitelům.

Nabízíte zákazníkům technickou podporu? Jaké služby od vás mohou očekávat?
Od začátku ledna 2022 jsme zřídili novou pozici odborného technického poradce, který má na starosti naše obchodní partnery a jejich zákazníky v oblasti technického poradenství a školení v ČR a SR. Zároveň se zaměří na rozvoj našeho projektu Dobyvatel vrcholů, pomocí kterého chceme nabídnout řemeslníkům a profesionálům v oboru aktivní a trvalou podporu a prioritní pozici v komunikaci s námi. V jeho kompetenci bude také oslovování architektů či škol tak, aby se povědomí o našich produktech zvyšovalo. V neposlední řadě bude zodpovědný za etablování nových produktů na trh. Velmi si od této naší nové aktivity slibujeme.

Co vás čeká v nadcházejícím období a na co se mohou vaši zákazníci těšit?
V uplynulé době došlo k výraznému posunu v rámci skladovací technologie, která je nyní nastavena na daleko vyšší kapacitu. ­Používáme zakládací posuvné regály naší výroby pro skladování jednotlivých produktů odvodnění střech. Na sklonku minulého roku jsme mj. zefektivnili přípravu zboží, kdy naši kolegové ve skladu nyní používají skenery a tablety místo papírových podkladů, čímž zároveň šetříme spotřebu papíru.
Nejvíce se těším na to, až úplně odezní stávající stav ovlivněný globální situací kolem pandemie COVID-19 a budeme moci plně využít naše možnosti, které máme nejen jako oblast střešních odvodňovacích systémů ale i jako Zambelli jako celek.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický