V rámci pomoci přispěla společnost Metrostav obci Hrušky také finančním darem 8,5 milionu určeným na odstraňování škod.

„Žijeme v obtížné době a jednou z nejzranitelnějších skupin jsou právě rodiny s malými dětmi, na které dopadají nejen karantény, ale i zdražení energií či inflace. Jsem rád, že jsme podali pomocnou ruku právě jim a věřím, že návrat dětí do školky vrátí do dotčených domácností alespoň trochu klidu,“ řekl Jaroslav Heran, generální ředitel společnosti Metrostav.

Čtvrtek 24. června 2021 byl pro obec Hrušky jako zlý sen. Děti přišly doslova o střechu nad hlavou, protože vítr odnesl polovinu její vazníkové konstrukce a zbytek zanechal v dezolátním stavu. Přírodní živel dále poničil fasádu, rozbil okna a zdevastoval zahradu včetně herních prvků, pergoly a oplocení. Řádil také v interiéru – zničil sádrokartonové konstrukce, podlahy, dveře i další truhlářské prvky. Budova byla z poloviny vyplavená.

„Kvůli tomu utrpěly zásah také rozvaděče, elektroinstalace a další rozvody, což z prvotního ohledání nebylo zřejmé. S ohledem na rozsah škod bylo velmi důležité, že jsme na stavbu nastoupili již týden po příchodu tornáda,“ řekl Zdeněk Mička, ředitel jihomoravského oblastního zastoupení společnosti Metrostav.

Stavbaři Metrostavu na začátku provedli vyčištění objektu a nezbytné bourací práce. Následně zrealizovali novou vazníkovou střechu včetně krytiny a hromosvodové soustavy, vyměnili okna a venkovní dveře a kompletně opravili fasádu. Také obnovili stržené příčky, podhledy a zničená podlahová souvrství. Součástí prací bylo mimo jiné i opětovné provedení rozvodů technického zařízení, omítek, obkladů, nášlapných vrstev podlah, vnitřních dveří a truhlářských prvků a generální úklid vnitřních prostor.