Jenže design není první aspekt, kterým byste se při výběru umyvadla měli řídit. Prioritu má správná velikost a typ umyvadla. Pokud máte vyřešena tato kritéria, pak už nebudete mít problém sehnat takový model, který bude odpovídat nejen vašim funkčním, ale i estetickým požadavkům.

Začněte měřením
Stylové a drahé umyvadlo bude ve vaší koupelně k ničemu, pokud jej nemáte kam dát. Prvním krokem tedy je určení místa, kde bude vaše umyvadlo stát, případně sedět. Samozřejmě musí být umístěno v dosahu přívodu vody. Co velikost umyvadla? Nestačí mít v oku pouze prostor vymezený umyvadlem jako takovým, musíte vymezit místo i pro jeho bezpečné a pohodlné užívání. Před umyvadlem by mělo být alespoň 80 cm prostoru, po stranách alespoň 10. Pokud ale potřebujete hodně šetřit místem, pak doporučujeme umyvadlo rohové.

Myslete také na vertikální rozměr. Aby vás při každodenním používání umyvadla nebolela záda, mělo by být umístěno v minimální výšce cca 85 cm. Tato hodnota odpovídá normální výšce člověka, dlouhánům musíme umyvadlo posunout o něco výše.

Pokud jsou v domácnosti přítomny děti, těm bychom se přizpůsobovat neměli. Děti si vždy mohou stoupnout na stoličku, aby si pohodlně umyly ruce nebo vyčistily zuby. Umyvadlo je investice na dlouhá léta a děti rostou rychle. Než se nadějete, stolička už nebude zapotřebí.

Pokud máte velkou koupelnu a více členů v domácnosti, nebojte se investovat do umyvadla rozměrného nebo dokonce do dvojumyvadla. To efektivně zamezí neoblíbeným ranním frontám před koupelnou.

Typ umyvadla
Široká nabídka umyvadle zahrnuje celou řadou typů. Nyní si je podrobně rozebereme.

Závěsná umyvadla patří ke koupelnovým stálicím. Umyvadlo je třeba zavěsit na zeď. Do zdi se instalují držáky a na ně se umyvadlo připevní. Podmínkou je samozřejmě dostatečně pevná zeď.

Výhodou tohoto typu je cenová dostupnost, úspora prostoru a snadné řešení případných poruch. Nevýhodou je nedostatek odkládacího prostoru.

Do kategorie zápustných nebo vestavných umyvadel patří umyvadla určená k zabudování do desky. Možná je varianta zapuštění shora nebo instalace do desky zespoda, na výběr jsou také umyvadla polozápustná. Uživatel si může vybrat odpovídající atraktivní desku, která doladí celkově moderní design interiéru.

Tyto modely jsou nepřekonatelné z hlediska údržby. Umyvadla nemají zbytečná zákoutí či těžko dosažitelné záhyby. Jsou velice stabilní a hrozí zde menší riziko poškození. Navíc má uživatel přímo po ruce bohatý odkládací prostor. Nemusí jít jen o místo na samotné desce, umyvadlo totiž může být zapuštěné do umyvadlové skříňky, kde uschováte ručníky či kosmetiku do zásuvek.

Nevýhodou je nutnost najít desku nebo skříňku s otvorem přesně odpovídajícím rozměrům umyvadla. Zápustá nebo vestavná umyvadla mají vyšší pořizovací cenu.

Trendem posledních let jsou umyvadla na desku. Jsou opravdu elegantní a stylová. Opět se předpokládá s pevným podkladem v podobě desky nebo umyvadlové skříňky, která slouží zároveň jako odkládací prostor. Na rozdíl od zápustných nebo vestavných umyvadel se výběr tvarů neomezuje jen na kruh, elipsu nebo obdélník, k dostání jsou umyvadla s nádherným zpracováním a filigránskými tvary.

Nevýhodou je horší čištění
Volně stojící umyvadla jsou zcela ojedinělým jevem vhodným pro opravdu náročné zákazníky. Je s nimi spojena vysoká pořizovací cena. Oslní ale futuristickým vzhledem, vysokou stabilitou a pevností. Variantou tohoto typu jsou umyvadla na podstavci neboli na sloupu, která koupelnám dodají tradiční vzhled. V zájmu designové celistvosti by měl být podstavec ze stejného materiálu a stejné barvy jako umyvadlo.

Materiál
A jaký vlastně zvolit materiál umyvadla? Klasikou je keramika, která je v koupelnách zabydlena už tisíce let. Ani dnes není důvod jí nedůvěřovat. Dochází ke stále většímu zdokonalení materiálu, takže současná sanitární keramika je pevná, udržuje si svoji příjemnou barvu a nevyžaduje tak vysokou údržbu.

Z hlediska tuhosti, stability a odolnosti ale keramiku přece jen předčí jiné materiály. Například litý mramor, v poslední době velmi populární. Snadno se čistí a umožňuje vysokou variabilitu tvarů. Má dokonale rovný povrch a odpovídá i nejpřísnějším hygienickým normám. Není to ale 100% přírodní materiál.

Nerez dodává koupelně industriální vzhled. Je takřka nezničitelná a hodí se proto do interiérů se specifickou funkcí. Ne každému totiž sedne její specifický vzhled.

Další materiály, jako je sklo, kámen nebo dřevo, jsou poměrně exkluzivní. Umyvadla z nich vyrobená jsou po estetické stránce skvosty. Mají ale vysokou pořizovací cenu.

Užitečné rady a tipy
Při prohlížení umyvadel si všímejte, jestli disponují přepadem nebo ne. Umyvadlu s přepadem odpovídá baterie s odtokovou garniturou, nebo Push-Open zátkou, k umyvadlu bez přepadu pořiďte baterii bez odtokové garnitury a neuzavíratelnou zátku. Výběr baterie je mimořádně důležitý u umyvadel na desku. Je třeba koupit baterii vysokou, aby byl její výtok nad okrajem umyvadla. Pokud jste si ale vyhlédli umyvadlo zápustné nebo závěsné s velmi mělkým profilem, raději dejte přednost mělké baterii, aby tekoucí voda neodstřikovala mimo dosah umyvadla a neudělala vám v koupelně potopu.

Nezapomeňte, že v nabídce umyvadel jsou i malá umývátka, praktická zvláště na toaletu nebo do velmi malé koupelny.